Da li je dobro jesti jabuke svaki dan

Voće jedinstveno u svakom pogledu.

Jabuke su možda najpristupačnije voće koje se može pojaviti na našim stolovima tokom cele godine.

Dobre su za zdravlje, a osim toga su vrlo hranljive, mogu utoliti glad, a da ne naštete vašoj figuri. Jabuke sadrže važne hranljive sastojke, uključujući vlakna, vitamine, minerale i antioksidante. Jedna prosečna jabuka sadrži oko 25 grama ugljenih hidrata, 4,5 grama vlakana, 5% dnevne vrednosti bakra, 9% vitamina C, 4% kalijuma i 3% vitamina K. A istovremeno ima - samo 95 kalorija. Pored toga, jabuke su izvor antioksidanata kao što su kvercetin, kofeinska kiselina i epikatehin.

Podrška za srce

Pokazalo se da jabuka smanjuje rizik od nekoliko hroničnih stanja, uključujući bolesti srca. To je zbog sadržaja flavonoida u jabukama, koji štite srce i smanjuju upale. Rastvorljiva vlakna pomažu u smanjenju nivoa holesterola i snižavanju krvnog pritiska, što je takođe značajan rizik od srčanih bolesti.

Smanjuje rizik od raka

Istraživanja su dokazala da jabuke sadrže nekoliko jedinjenja koja sprečavaju stvaranje malignih tumora. To su antioksidanti i flavonoidi. Međutim, naučnici ne kriju činjenicu da je potrebno više istraživanja kako bi se procenio potencijal jabuka u smanjenju rizika od raka.

Nevidljive prednosti jabuka

Zahvaljujući svojim hranljivim svojstvima, jabuke su efikasne u mršavljenju. Ovo voće čini da se brzo osećate sito i može vam pomoći da smanjite unos kalorija. Jabuke takođe jačaju kosti, što smanjuje rizik od osteoporoze. Studije na životinjama pokazale su da jabuke smanjuju oksidativni stres, usporavaju znake starenja i podstiču mentalne performanse. Ovo voće je korisno za astmatičare, a takođe smanjuje rizik od dijabetesa.

Pročitajte još

Pročitaj još