Kako „bela buka“ može pomoći u suočavanju sa nesanicom

Šta je to bela buka i kako funkcioniše?

Svako od nas povremeno ima problema sa spavanjem - možda zbog stresa, prekomernog umora, režima koji je poremećen zbog praznika i rada na daljinu ili buke. Međutim, buka može pomoći kod nesanice. Ova buka se naziva „bela“. Šta je to, kako deluje na telo i pomaže u suočavanju sa nesanicom?

Termin „bela buka“ definiše stabilan niz zvukova koji imaju jednak intenzitet na visokim, srednjim i niskim frekvencijama, što obezbeđuje konstantnu spektralnu gustinu zvučne snage. Jednostavno rečeno, to je monotoni zvuk koji ne menja jačinu ili intenzitet. To može biti zvuk kiše, šuštanje lišća, žubor reke, kao i veštački stvoreni skup zvukova koji imaju istu frekvenciju.

"Bela buka" deluje umirujuće na čovekov nervni sistem, pomaže u opuštanju i spavanju. Postoji teorija da je „bela buka“ slična frekvenciji i intenzitetu zvukovima koje smo čuli dok smo bili u materici, pa na nas deluje umirujuće. Da li je ova teorija tačna ili ne, teško je reći, ali to ne umanjuje popularnost ove prakse među ljudima širom sveta.

Budući da slušanje pravih morskih talasa u vašoj spavaćoj sobi može biti donekle nemoguće, postoji ogroman broj mobilnih aplikacija (najpopularnije su White Noise Deep Sleep Sounds i White Noise Lite), kao i posebni odabiri na Spotifyju, YouTube-u i iTunes-u. Tamo možete odabrati „buku“ koja vama odgovara.

Ipak, sa „belom bukom“ treba biti oprezan. Postoji opasnost od navikavanja: telo može u principu sinhronizovati buku i izgubiti sposobnost da zaspi. Stručnjaci preporučuju da pažljivo pristupite upotrebi „bele buke“, nemojte je uključivati svaki dan ili ostavljati preko noći. Ova praksa vam može pomoći da se efikasno nosite sa nesanicom, ali kao i sa svim ostalim, važno je znati kada je i koliko treba koristiti.

harpersbazaar.ru

Pročitajte još

Pročitaj još