Kako piti proteine za maksimalnu korist

Ako se bavite sportom i želite da izgradite mišiće ili smršate, verovatno ste čuli za proteinske šejkove.

Ovo je posebno piće koje sadrži veliku količinu proteina - elementa u tragovima koji je tačno odgovoran za pojavu reljefa mišića. Otkrivamo da li je vredno uzimati ih, i ako da, kako to učiniti da biste dobili maksimalnu korist.

Odrasli treba da unose 45 do 56 grama proteina dnevno. Ako redovno vežbate, možda će vam trebati više kalorija i proteina - iz bilo kog izvora. Naravno, bolje je dobiti proteine iz prirodnih proizvoda. Ali proteinski šejkovi mogu biti od velike pomoći prilikom vežbanja.

Proteinske šejkove prvenstveno koriste sportisti kojima je hrana potrebna odmah nakon treninga da bi se oporavili. Proteinski šejkovi mogu se razlikovati u sadržaju proteina, ali svi sadrže malo ugljenih hidrata i možda malo masti. Dolaze u raznim ukusima u obliku praha ili u pakovanjima spremnim za konzumiranje, kao što su limenke ili vrećice od folije.

Kada birate proteinski šejk, važno je obratiti pažnju na etiketu. Proteinski šejkovi se razlikuju u sadržaju proteina. Ako vam je cilj da smršate, birajte proteinski šejk koji sadrži puno proteina, manje ugljenih hidrata i malo masti. Ako ste profesionalni sportista, onda je bolje da konzumirate koktele bogate proteinima i ugljenim hidratima koji su odgovorni za energiju.

Proteinski šejkovi koriste različite vrste proteina u različitim količinama. Mogu uključivati mleko, kazein, jaje, soju, pirinač ili grašak. Izvor proteina i način njegovog prečišćavanja tokom proizvodnje mogu uticati na to koliko dobro vaše telo može da ga koristi. Iako je najbolje da proteine unosite kroz ishranu, dodavanje proteina kazeina je dobar izbor ako dobro podnosite mlečne proizvode jer se dobijaju iz mleka. Druga opcija su sojini proteini. To je biljni protein i efikasan je kao i većina životinjskih izvora proteina. Soja je takođe bogata hranljivim sastojcima.

Pročitajte još

Pročitaj još