Koja pića će vam pomoći da brže zaspite

Moć same prirode!

Dobar san je presudan za celokupno zdravlje. Nažalost, prema studijama, oko 30% ljudi pati od nesanice ili ne može dobiti kvalitetan odmor u snu. Kada je vreme za opuštanje, često nam na pamet padaju biljni čajevi. Vekovima su se ova pića koristila kao prirodna pomagala za miran i kvalitetan san - a i danas nisu izgubila važnost. Reći ćemo vam koji čaj vredi piti ako želite da zaspite što je brže moguće.

Čaj od kamilice

Čaj od kamilice nije samo prirodni način za ublažavanje anksioznosti, već je efikasan i kod nesanice. U osnovi, kamilica je blago sredstvo za smirenje ili stimulans spavanja. Umirujući efekat ovog čaja pripisuje se antioksidansu apigeninu, koji je odgovoran za vezivanje za receptore za smanjenje anksioznosti u mozgu.

Čaj od korena valerijane

Valerijana se vekovima koristi za lečenje glavobolje, nervoze i nesanice. Tokom Drugog svetskog rata u Engleskoj, ova biljka je korišćena za ublažavanje stresa zbog vazdušnih napada, a valerijana je do danas jedna od najpopularnijih biljnih tableta za spavanje. Jedna od teorija je da valerijana povećava nivo neurotransmitera zvanog gama-aminomaslačna kiselina, što pomaže povećanju pospanosti. Štaviše, poboljšava se ukupan kvalitet spavanja i smanjuje broj noćnih buđenja.

Čaj od lavande

Lavanda je obdarena ne samo mirisnim, već i umirujućim svojstvima. Čak su i stari Grci i Rimljani dodavali lavandu u vodu za kupanje i udisali umirujuće arome. Ova biljka je poreklom sa Mediterana, ali se sada uzgaja po celom svetu. Čaj od malih pupoljka ljubičaste lavande pomoći će smirivanju živaca i poboljšanju sna.

Čaj od matičnjaka

Ova biljka iz porodice mente može se naći širom sveta. Listovi matičnjaka koriste se u aromaterapiji, a takođe se suše i kuvaju kao čaj. Mirisna biljka sa mirisom citrusa koristi se kao sredstvo protiv stresa od srednjeg veka.

Čaj od pasiflore

Pasiflora je još jedna biljka koja može pomoći kod problema sa spavanjem. Čaj se kuva od cvetova, stabljika i lišća ove biljke. Jedno istraživanje je pokazalo da je kombinacija pasiflore, korena valerijane i hmelja efikasna koliko i apotekarski lek za nesanicu.

Čaj od magnolije

Ova cvetajuća biljka poznata je više od 100 miliona godina. Za čaj uzmite koru magnolije, kao i stabljike i pupoljke. Kineska medicina tradicionalno koristi magnoliju za ublažavanje mnogih neprijatnih simptoma, uključujući nelagodu u stomaku, začepljenje nosa i stres. Sedativni efekat biljke povezan je sa prisustvom honokiola u sastavu koji se nalazi u stabljikama, cvetovima i kori magnolije i povećava pospanost. 

harpersbazaar.ru

Pročitajte još

Pročitaj još