Harper's Bazaar Srbija

Koji orašasti plodovi imaju najmanje kalorija

Orašasti plodovi su riznica zdravih masti, biljnih proteina i vitamina, a satima vam mogu dati potrebnu energiju.

Glavna stvar je znati kada treba prestati sa konzumiranjem. Uprkos obilju korisnih svojstava, orasi su vrlo kalorični proizvodi. Nutricionisti jednoglasno preporučuju da u ishranu uvrstite pregršt oraha. Veoma važno pojašnjenje: prženi na ulju, slani ili slatki orasi, koji su već dugo popularna grickalica, direktan su put do viška kilograma i stvaranja edema. Preferirajte samo sirove ili pečene u rerni bez dodavanja ulja, soli i drugih stvari. Imajte na umu da su svi orasi visokokalorični, tako da je maksimum šačica oraha dnevno.

Koje vrste oraha treba jesti?

Indijski orah

Ovi slatki mali orašasti plodovi odličan su dodatak vašoj ishrani, čak i ako želite da smršate. Sadrže rekordnu količinu biljnih proteina, zdravih masti, aminokiselina, vitamina i minerala. Indijski orah pomaže u jačanju imunološkog sistema i pomaže u normalizaciji kardiovaskularnog sistema. Koristite šaku orašastih plodova kao međuobrok ili dodajte salatama (ovo će povećati hranljivu vrednost jela – a osećaj sitosti će dugo trajati).

Pistaći

Takođe su neobično bogati korisnim supstancama. Visok sadržaj gvožđa u ovim orasima promoviše proizvodnju crvenih krvnih zrnaca (koji prenose kiseonik i hranljive materije u telu), čineći ih izvrsnim izvorom energije. Pored toga, redovno konzumiranje pistaća može pomoći u kontroli nivoa holesterola. Dodajte tome visok sadržaj biljnih proteina i omega-3-kiselina – evo ga, idealan proizvod. Veoma je važno da svima omiljeni slani pistaći nisu najzdraviji proizvod koji treba kupiti. Obilje soli i konzervansa u ovim orasima zasenjuje sva korisna svojstva.

Badem

Evo ga, pravi rekorder po broju korisnih svojstava. Jedna šaka badema sadrži 1/8 vaše dnevne potrebe za proteinima, što ih čini posebno odličnim za one koji su na biljnoj ishrani. Redovna konzumacija badema pomaže u poboljšanju funkcionisanja kardiovaskularnog sistema i u kontroli nivoa holesterola. Visok sadržaj vitamina E čini ovaj orah neophodnim za glatku, blistavu kožu. Bademi takođe poboljšavaju kognitivne funkcije, stimulišu mozak, poboljšavaju pamćenje – možemo beskrajno nabrajati njegova korisna svojstva. Ovaj orah je svestran proizvod za pripremu hrane, može se dodati apsolutno svemu: od salata i toplih jela do poslastica. Glavna stvar je osigurati da se orah uklapa u vaš dnevni unos kalorija.

foto:Unsplush

Najnovije