Kolagenska dijeta za savršeno telo i blistavu kožu

Mršavite i steknite sjajnu kožu! To obećava dijeta s kolagenom, koja nosi potpis gurua za mršavljenje, dr Josh Axe.

Nakon što je već objavio dve najprodavanije knjige o gubitku kilograma (Keto Diet i Eat Dirt), dr Josh Axe s pravom se smatra međunarodnom superzvezdom na tom terenu.

U svojoj novoj knjizi pod nazivom The Collagen Diet (kolagena dijeta), on nam pokazuje kako pomoću kolagena dobiti vitko telo i lepše lice.

Šta je tačno kolagen?

To je grupa vlaknastih proteina koji su „upleteni“ u vlaknasta tkiva – zamislite na hiljade žica. “Kolagen je lepak koji nas drži zajedno”, kaže doktor. Nalazi se po celom telu, od kože i noktiju, do kostiju, mišića, krvnih sudova i crevnih zidova. Ima veoma važna svojstva protiv starenja – zato postoji u toliko kozmetičkih proizvoda koji obećavaju mladoliku i blistavu kožu. Problem je u tome što kako starimo počinjemo da “gubimo” sve više i više kolagena. Procenjuje se da u dobi od 50 godina, njegova proizvodnja opada za 75%. Ali, dragoceni kolagen nam ne oduzima samo vreme koje prolazi. Ostali faktori koji doprinose njegovom nedostatku proizvodnje u telu su pušenje, stres, sunčeva svetlost i konzumacija šećera!

Kako kolagen doprinosi gubljenju kilograma

Istraživanja su pokazala da glicin, aminokiselina koja se nalazi u visokim koncentracijama kolagena, pomaže u gubitku trbušne i visceralne masti. Uz to, veoma je važno održavati visoki nivo energije tokom dijeta. Takođe, kada izgubimo težinu, koža se opusti, kolagen pomaže da se nakon gubitka kilograma brže postigne skladna figura.

Koje su „zabranjene“ namirnice u dijeti kolagena?

Pored šećera, postoje i druge namirnice koje “sabotiraju” proizvodnju kolagena, pa ih oni ne uključuju u ovu dijetu, kao što su:

– One koje su bogate prerađenim ugljenim hidratima, poput špageta, kolačića, krekera itd.

– prerađeno meso

– pomfrit

Koja je hrana poželjnija

– jarko obojeno povrće (bundeva, špargle, brokoli, šargarepa, paprike, slatki krompir)

– zeleno povrće (spanać, kelj)

– fermentisana hrana, poput kefira i kiselih krastavaca

– voće koje se bori protiv slobodnih radikala, poput trešanja, grožđa, avokado, kivi, jabuke

– piletina i ćuretina

– biljni izvori proteina, poput mahunarki i orašastih plodova

– ekstra devičansko maslinovo ulje

– mesne ili riblje supe

harpersbazaar.gr

Najnovije

Politika kolačića
Harper's Bazaar Srbija logo

Koristimo kolačiće i slične tehnologije za skladištenje i pristup informacijama na Vašem uređaju. Neke od ovih tehnologija su tehnički neophodne da bi vam pružile bezbednu, funkcionalnu i pouzdanu web stranicu. Takođe, želimo da postavimo opcione/dodatne tehnologije kako bi vam pružili najbolje korisničko iskustvo.

Dodatne informacije su dostupne na stranici politika privatnosti.

Neophodni kolačići

Ovi kolačići su neophodni za normalno funkcionisanje web sajta, jer omogućavaju osnovne operacije poput održavanja vaše sesije, obezbeđivanja sigurnosti i pravilnog rada ključnih funkcionalnosti stranice.

Analitički i kolačići trećih strana

Ovi kolačići nam omogućavaju da razumemo kako pristupate stranici i Vaše navike pregledanja (npr. pregledane stranice, vreme provedeno na stranici, klik na sadržaj). Oni nam omogućavaju da analiziramo performanse i kvalitet naše stranice i da otkrijemo moguće greške.

Omogućavanje ovih kolačića pomaže nam da poboljšamo naš web sajt.