Minimum kalorija - maksimalna korist: zašto indijski orah treba da bude u ishrani

Izvor lepote i mladosti...

Indijski orah je mali slatki oraščić poreklom iz Brazila. Sastav oraha je toliko bogat da je u stanju da blagotvorno deluje na sve sisteme ljudskog tela. Indijski orah sadrži sve tri omega masne kiseline - omega-3, omega-6 i omega-9. One zajedno sa antioksidantima štite telo od oštećenja slobodnim radikalima, zaustavljaju upale, usporavaju starenje, neguju kožu i štite je od štetnih efekata ultraljubičastih zraka. Orah je takođe bogat bakrom koji pomaže u poboljšanju kvaliteta kože i daje joj prirodni sjaj.

Jedna mala porcija indijskih oraha sadrži 70% dnevne vrednosti magnezijuma, koji nam je potreban za pravilno funkcionisanje srca, nervnog i mišićno-skeletnog sistema. Nedostatak magnezijuma u ​​telu može prouzrokovati hronični umor, letargiju, visok krvni pritisak, pa čak i grčeve u mišićima.

Redovna konzumacija indijskih orašastih plodova značajno smanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti (one su i dalje najveći uzrok smrti u celom svetu). Masne kiseline i minerali koje orah sadrži jačaju srčani mišić i vaskularne zidove i sprečavaju stvaranje naslaga holesterola.

Nutricionisti jednoglasno preporučuju dodavanje indijskih oraha u vašu ishranu ako želite da smršate ili održavate težinu. Prvo, indijski orah sadrži najveći sadržaj biljnih proteina među orasima, što ih čini savršenom grickalicom pre treninga. I na kraju, uprkos izraženom slatkom ukusu, indijski orah ne izaziva nagli skok šećera u krvi, što znači da može dugo da utoli glad i smanji rizik od prejedanja.

 harpersbazaar.ru

Pročitajte još

Pročitaj još