Muči vas nesanica? Evo 5 saveta koji će vam pomoći da zaspite

Umesto da brojite ovce...

Svako od nas zna da pravilan osmočasovni san nije samo sastavni deo zdravog načina života, već i garancija dobrog mentalnog stanja. Naučnici su više puta dokazali da san utiče na rad celog našeg tela, od metaboličkog procesa do produktivnosti na poslu. Ali brzo zaspati (ili čak zaspati) nije uvek moguće. To može biti zbog spoljnih nadražaja ili stresa, kao i mnogih drugih faktora. Ovog puta, delimo sa vama pet ideja koje vam mogu pomoći da utonete u san, a da ne brojite ovce do svitanja... 

Okupajte se

Isprobajte toplu kupku nekoliko sati pre spavanja, koja je poznata po tome što smanjuje ukupan stres i opušta telo. Ova metoda će biti posebno efikasna ako u vodu dodate esencijalna ulja - na primer, opuštajuću lavandu ili umirujuću kamilicu. U zavisnosti od koje biljke je ulje napravljeno, ono ima različit efekat. Takođe može pomoći u ublažavanju glavobolje, ublažavanju napetosti, zarastanju osipa na koži, pa čak i poboljšanju hormona.

Prošetajte

Možda se čini očiglednim, ali kiseonik zasićujući mozak deluje kao tableta za spavanje. Složićete se da se to u prirodi oseća posebno snažno: nakon dana na svežem vazduhu, svi će brzo čvrsto zaspati - zato, ako ste van grada, obavezno poslušajte ovaj savet. Međutim, ako živite u živahnoj metropoli, večernja šetnja takođe može pomoći u borbi protiv nesanice. Glavna stvar je pokušati da izbegnete mesta sa velikim brojem automobila i ljudi - sat vremena hoda pomoći će vam da odvratite pažnju od uznemirujućih misli i opustite se.

Pokušajte sa meditacijom

Meditacija vam pomaže da se opustite, odvojite um od posla i posvetite vreme sebi. Pored toga, poboljšava kvalitet spavanja - i uopšte života. U isto vreme možete pokušati da savladate jogu i vežbe disanja. Inače, bilo koji sport, joga ili trčanje takođe poboljšava unutrašnji sat i pomaže u prevazilaženju nesanice.

Koristite masku za oči i čepiće za uši

Odavno je poznato da za kvalitetan san telo mora da proizvodi hormon melatonin u normalnim količinama. Mnogi ga uzimaju kao dodatak za borbu protiv nesanice. Ali zapravo se proizvodi u pravoj količini u samom našem telu - glavna stvar je stvoriti sve uslove za ovo. Može vam pomoći maska za oči koja blokira svetlost i čepići za uši.

Lezite na vreme

Da biste brzo i bez problema zaspali, morate uspostaviti unutrašnje bioritme. Da biste to uradili, trebalo bi da ustajete i odlazite u krevet svakog dana u isto vreme. Prema naučnicima, idealno vreme za odlazak u krevet je između 22 i 23 sata, jer se u to vreme nivo hormona stresa kortizola smanjuje, a nivo hormona spavanja melatonina počinje da raste.

harpersbazaar.ru

Pročitajte još

Pročitaj još