Sezona kivija: kako će ovo voće pomoći imunološkom sistemu

Kivi je plod kineske zeljaste loze Actinidia. U početku su bobice (sa stanovišta biologije kivi je upravo bobica) aktinidije bile male i kisele. Početkom 20. veka baštovan je doneo kivi iz Kine na Novi Zeland i temeljno se bavio uzgojem. Trebalo je oko 30 godina da se neugledne kisele bobice pretvore u ono što danas zovemo kivi.

Bobica svoje ime duguje sličnosti sa simbolom Novog Zelanda – pticom kivi. Vitaminski sastav bobica nije ništa manje zanimljiv od istorije njihovog porekla.

Zašto bi kivi trebalo dodati u ishranu (bar tokom hladne zimske sezone), otkrivamo u nastavku.

Pulpa kivija sadrži enzim aktinidin. Neophodan je za razgradnju proteina i olakšavanje probave hrane. Pored aktinidina, varenje pomažu i voćne kiseline kojima je voće takođe bogato. Ovo je posebno važno kada u stomaku nema dovoljne proizvodnje hlorovodonične kiseline. U kineskoj medicini kivi se vekovima koristi za normalizaciju rada digestivnog trakta i smanjenje rizika od bubrežnih kamenaca. Kivi sadrži vitamin C – 4 dnevne doze na samo 100 g voća. Vitamin C je moćan prirodni antioksidans. Štiti ćelije od oštećenja slobodnim radikalima, sprečava razvoj upale, usporava starenje i značajno poboljšava stanje kože, dajući joj ravnomernu boju i sjaj. Još jedna važna prednost vitamina C je u tome što stimuliše sopstvenu proizvodnju kolagena u telu i poboljšava njegovu apsorpciju ako uzimate proteine u obliku dijetetskih suplemenata. Svetlo voće pomaže u jačanju imunološkog sistema (zahvaljujući istom vitaminu C i voćnim kiselinama). Redovna konzumacija voća podstiče proizvodnju imunoglobulina, štiteći vaše telo od virusa i bakterija koje uzrokuju bolesti.

Kivi je bogat vitaminom K, kalijumom i prirodnim komponentama za razređivanje krvi – ove supstance smanjuju rizik od nastanka krvnih ugrušaka, jačaju srčani mišić, povećavaju elastičnost zidova i sprečavaju njihovo kalcifikovanje.

I na kraju, kivi je dijetetski proizvod. Ima malo šećera i malo kalorija, pa ga nutricionisti posebno preporučuju uvrštavanju u ishranu svima koji žele da izgube težinu. Dodajte kivi žitaricama, jogurtima i salatama ili ga jedite kao međuobrok ili desert.

harpersbazaar.ru

Najnovije

Politika kolačića
Harper's Bazaar Srbija logo

Koristimo kolačiće i slične tehnologije za skladištenje i pristup informacijama na Vašem uređaju. Neke od ovih tehnologija su tehnički neophodne da bi vam pružile bezbednu, funkcionalnu i pouzdanu web stranicu. Takođe, želimo da postavimo opcione/dodatne tehnologije kako bi vam pružili najbolje korisničko iskustvo.

Dodatne informacije su dostupne na stranici politika privatnosti.

Neophodni kolačići

Ovi kolačići su neophodni za normalno funkcionisanje web sajta, jer omogućavaju osnovne operacije poput održavanja vaše sesije, obezbeđivanja sigurnosti i pravilnog rada ključnih funkcionalnosti stranice.

Analitički i kolačići trećih strana

Ovi kolačići nam omogućavaju da razumemo kako pristupate stranici i Vaše navike pregledanja (npr. pregledane stranice, vreme provedeno na stranici, klik na sadržaj). Oni nam omogućavaju da analiziramo performanse i kvalitet naše stranice i da otkrijemo moguće greške.

Omogućavanje ovih kolačića pomaže nam da poboljšamo naš web sajt.