Smrznuta riba: korisna ili ne

Pravi izbor nije uvek očigledan.

Poznato je da je sveža riba mnogo hranljivija od smrznute, jer postoje vitamini koji se uništavaju tokom zamrzavanja. Da li je baš tako?

Ako je pre deset godina objavljen članak u uticajnom Washington Post-u pod naslovom „Da li kuvari pripremaju smrznutu ribu?“ pokrenuo pitanja, sada je ova izjava postala aksiom. 

Zamrzavanje ne samo da zadržava hranljiva svojstva ribe, već sprečava rast i razvoj bakterija.    

Druga slika sveta

Za mnoge od nas snažna povezanost sa istinski zdravim životnim stilom nemoguća je bez sveže hrane. Vizuelno izgleda ovako: velika pijaca, platnene vreće sa svežim povrćem, prelepi buket karfiola i brokolija i brašno po izboru u blizini tezge sa obiljem ribe koja je nedavno plivala u okeanu ili moru. Takva slika deluje mnogo lepše od banalnog odlaska u supermarket: u prvom slučaju fizički osećate ponos zbog brige o sebi i svom zdravlju, a u drugom je to uobičajeno da ne biste ostali gladni.

Mi brinemo o životnoj sredini

Ako razmislite, pre ili kasnije postaviće se pitanje: kako je sveža riba završila u prodavnici van sezone? A istina vas zapravo može obeshrabriti. Ovu ribu su najverovatnije kupili smrznutu, a zatim odmrznuli i stavili na led za lepu sliku i obećanje svežine. Ali u stvari, izložene višestrukom odmrzavanju, ribe će izgubiti svoje hranljive osobine.

Tu je i lep bonus sa ekološke tačke gledišta. Ako ste zabrinuti zbog ugljeničnog otiska, smrznuta riba ostaviće mnogo manji otisak od one koja je sveža. Dakle, ovaj argument u korist smrznute ribe možemo sa sigurnošću nazvati najsadržajnijim.

Sada više nema razloga za odricanje od ribe u vašoj ishrani. Smrznuta riba je jeftinija od sveže i potpuno je sigurna.

Pročitajte još

Pročitaj još