Šta jesti u maju: 5 sezonskih proizvoda

@KISELEVAANYA

Pravimo spisak za kupovinu!

Gotovo bilo koji proizvod sada se može kupiti tokom cele godine. Uprkos tome, stručnjaci toplo preporučuju da se neki od njih jedu tokom njihove, prirodno određene sezone. Prirodni proces sazrevanja voća i povrća, tokom kojeg akumuliraju hranljive materije, usko je povezan sa godišnjim dobom, temperaturom, vlažnošću i nivoom svetlosti. Još uvek nije moguće stvoriti uslove u plastenicima koji su „identični prirodnim“, što nema najbolji efekat na vitaminski i mineralni sastav proizvoda. U nastavku vam otkrivamo koje proizvode svakako treba da jedete u maju kako biste ih iskoristili na najbolji mogući način.

Mango

Tropsko voće dostupno tokom cele godine (ali ne uvek ukusno) može se sigurno kupiti u maju. Krajem proleća, mango koji se uvozi sa Tajlanda i iz Perua sigurno će biti sladak i sočan. Voće je bogato vitaminima A, C i B. Svetlu boju mangu daju antioksidanti karotenoidi – efikasno se bore protiv slobodnih radikala i sprečavaju razvoj upalnih procesa. Jedini nedostatak je taj što je mango prilično kaloričan proizvod, pa ga vredi jesti retko i samo kao desert.

Rukola

Još jedan zdrav sezonski proizvod je rukola. Puna je vitamina i vlakana tokom cele godine, ali ima najbolji ukus krajem proleća. Najčešće se listovi rukole jedu u salatama – možete ih dopuniti gotovo bilo čim: od svežih bobica do tune. Sjajna je navika zameniti priloge sa ugljenim hidratima svežom zelenom salatom, što je mnogo puta zdravije i sigurnije za figuru.

Paradajz

Maj je glavna sezona za paradajz, posebno za vrste koje su velike i divne ružičaste boje. Bogat je vitaminom C, kalijumom, folatima, vitaminom K i likopenom, moćnim prirodnim antioksidansom. Tokom toplotne obrade, njegova koncentracija u paradajzu se znatno povećava, pa nutricionisti preporučuju da se jede ne samo svež, već i pečen ili dinstan.

Cvekla

Cvekla je bogata vitaminima B, vitaminima C i PP, sadrži preko 40 esencijalnih minerala (uključujući kalijum, kalcijum, magnezijum, gvožđe i mnoge druge), moćnim prirodnim antioksidantima – argininom i histidinom i pristojnim delom vlakana. Aktivne supstance sadržane u ovom povrću sprečavaju pojavu vaskularnih grčeva, čiste krvne sudove i snižavaju krvni pritisak.

@TIONFROMNAST

Jagode

Pred kraj meseca na policama će početi da se pojavljuju mirisne jagode. Najbolje je jesti ih krajem maja, jer jagode uzgajane u stakleniku sadrže u proseku 10 puta manje hranljivih sastojaka od sezonskih. Jagode su skladište vitamina C (ovde ih je dvostruko više nego u citrusima) i pelargonidina – moćnog prirodnog antioksidansa odgovornog za crvenu boju ploda – što je bobica tamnija, to sadrži više pelargonidina. Pored toga, jagoda sadrži još oko 12 prirodnih antioksidativnih jedinjenja. Ova bogata kompozicija pruža pouzdanu zaštitu od oštećenja ćelija slobodnim radikalima. 

Najnovije

Politika kolačića
Harper's Bazaar Srbija logo

Koristimo kolačiće i slične tehnologije za skladištenje i pristup informacijama na Vašem uređaju. Neke od ovih tehnologija su tehnički neophodne da bi vam pružile bezbednu, funkcionalnu i pouzdanu web stranicu. Takođe, želimo da postavimo opcione/dodatne tehnologije kako bi vam pružili najbolje korisničko iskustvo.

Dodatne informacije su dostupne na stranici politika privatnosti.

Neophodni kolačići

Ovi kolačići su neophodni za normalno funkcionisanje web sajta, jer omogućavaju osnovne operacije poput održavanja vaše sesije, obezbeđivanja sigurnosti i pravilnog rada ključnih funkcionalnosti stranice.

Analitički i kolačići trećih strana

Ovi kolačići nam omogućavaju da razumemo kako pristupate stranici i Vaše navike pregledanja (npr. pregledane stranice, vreme provedeno na stranici, klik na sadržaj). Oni nam omogućavaju da analiziramo performanse i kvalitet naše stranice i da otkrijemo moguće greške.

Omogućavanje ovih kolačića pomaže nam da poboljšamo naš web sajt.