Da li vakcina COVID-19 ima neželjene efekte kod onih koji imaju filere?

Sve što treba da znate.

FDA je prošlog meseca odobrila neposrednu upotrebu vakcine protiv COVID-19. Uprkos tome koliko se smatra da je efikasna protiv smrtonosnog virusa, primećeno je da izaziva neočekivane neželjene efekte kod onih koji imaju filere za lice.

Preciznije, izveštaj FDA navodi da su neki primaoci koji su prethodno naneli filere na lice tokom druge doze vakcine osetili otok u predelu filera. Treba napomenuti, međutim, da je ovih incidenata bilo vrlo malo i da se neželjeni efekti lako mogu rešiti. Konkretnije, od 30.000 ljudi koji su dobili vakcinu, samo su troje imali ove neželjene efekte.

Lekari pretpostavljaju da je ovaj neželjeni efekat imunološki odgovor, što znači da može biti dokaz da vakcina deluje jer pokreće imunološki odgovor organizma i filer prepoznaje kao strano telo. „Oticanje je prirodni odgovor tela kada je imunološki sistem ojačan, što je glavni cilj svake vakcine, uključujući COVID-19 vakcinu“, kaže dr Samuel Lin, plastični hirurg i profesor hirurgije na Medicinskom fakultetu Harvard.

Ova vrsta reakcije se takođe povremeno primećuje kod primalaca vakcine protiv gripa ili u borbi protiv virusne bolesti. Lekari naglašavaju da to ne izaziva zabrinutost, jer se lako može rešiti antihistaminicima.

harpersbazaar.gr

Pročitajte još

Pročitaj još