Kako nedostatak sna utiče na stanje kože

Tokom spavanja naše telo se obnavlja.

Ovo se posebno odnosi na kožu, jer se aktiviraju procesi detoksikacije. Ćelije se obnavljaju, a tkiva uklanjaju oštećene molekule. Ako se ovi oštećeni molekuli akumuliraju u tkivima (a to se dešava sa stalnim nedostatkom sna), oni pokreću upalu, što dovodi do preranog starenja kože.

Nedostatak sna takođe usporava proizvodnju hormona rasta. To, pak, dovodi do smanjenja zaštitnih svojstava tela, pogoršanja imuniteta kože i povećanja osetljivosti na ultraljubičasto svetlo.

Kako bolje spavati?

Da biste spavali bolje, stručnjaci jednoglasno savetuju da sklonite pametne telefone. Navikli smo da pre spavanja gledamo feed na društvenim mrežama i čitamo vesti. Ovo ne samo da skraćuje vreme spavanja i negativno utiče na nervni sistem, već je i štetno za kožu. Telefoni emituju plavu svetlost, koja je po efektima slična ultraljubičastim zracima tipa A, koja može doći do dubokih slojeva kože i prouzrokovati mutacije ćelija.

Čvrst san i oporavak tela zavise od „hormona spavanja“ - melatonina. Melatonin se proizvodi u mraku, pa ostavite minimalno osvetljenje u spavaćoj sobi nekoliko sati pre spavanja i odložite uređaje.

Pokušajte da poboljšate način spavanja: idite u krevet i budite se istovremeno (čak i vikendom). Ovo će vam pomoći da se bolje naspavate i normalizujete cirkadijske ritmove u telu.

Važno je znati da nijedna od kozmetičkih komponenata ne može zameniti dobar san, međutim, dopunite svoju svakodnevnu negu retinolom, vitaminima C, E, K, peptidima i hijaluronskom kiselinom. Hijaluronska kiselina obezbeđuje hidrataciju i ovo je vrlo važno jer enzimi naše kože ne mogu normalno da funkcionišu ako je nivo vlage u ćelijama nedovoljan.

Na listu treba dodati i betain koji održava ravnotežu vlage i vitamin PP. Ovaj sastojak poboljšava mikrocirkulaciju u koži i pomaže ujednačavanju njenog tona.

Obratite pažnju na proizvode sa spirulinom - zahvaljujući visokom nivou aminokiselina, peptida, vitamina i minerala, oni bukvalno bude kožu i vraćaju joj zdrav sjaj.

foto:Instagram

Pročitajte još

Pročitaj još