Zaboravite suvu kožu: zašto vam je potrebna kozmetika sa glicerinom

Glicerin je važan sastojak svih masti i ulja u biljnom i životinjskom svetu.

Takođe je neophodan za ljude, jer konkretno, glicerin igra važnu ulogu u sistemu snabdevanja tela vlagom uopšte, a posebno kože. Zbog toga je glicerin jedan od najpopularnijih i najefikasnijih sastojaka hidratantne kozmetike. Glicerin je higroskopan: u stanju je da privuče vlagu iz okoline i zadrži je u koži.

Glicerin je prirodno prisutan u ljudskom telu - njegovi prodiru u epiderm, poput sunđera, privlače vlagu iz okoline i dubokih slojeva dermisa i vezuju je. Tako se formira najvažnija rezerva vode koja održava ravnotežu vlage kože i normalno funkcionisanje njene zaštitne hidrolipidne barijere. Ulazeći u međućelijski prostor, glicerin povećava svojstva barijere rožnog sloja.

U hidratantnim kremama, glicerin najčešće deluje u sastavu omekšivača koji na površini kože formiraju tanak film i sprečavaju gubitak vlage koju privlači glicerin sa površine kože. Studije su pokazale da glicerin efikasno održava nivo vlage u koži i pomaže u obnavljanju njene barijerne funkcije.

@BELLAMICHLO

Glavna uloga glicerina je hidratacija kože i zadržavanje vlage u njoj. Podržavajući normalno funkcionisanje vodeno-lipidnog plašta, glicerol obavlja mnoge zadatke povezane sa svojim radom - efikasno štiti kožu od agresivnih uticaja okoline, čini je mekšom, poboljšava njenu prirodnu funkciju barijere i bori se protiv suvoće i perutanja. Istovremeno, glicerin je pogodan za sve tipove kože: od izuzetno suve do masne, sklone upalama i aknama.

Pročitajte još

Pročitaj još