Harper's Bazaar Srbija

5 koktela sa vinom koji će vas oduševiti svojim ukusom i svežinom

Super-ukusno piće koje će vas prijatno iznenaditi!

Volite vino. Volite koktele. Ali osim sangrije, nikada niste razmišljali o tome da ih spojite u jedinstveno (i super-ukusno) piće? Recepti za 5 sjajnih koktela koje vam donosimo u nastavku nateraće vas da ih odmah isprobate!

Kako biste bili što originalniji na svojim zabavama ili večerama za prijatelje, zapišite narednih pet načina za pripremu koktela koji u svojoj osnovi sadrže vino.

Kuvano crveno vino + brendi

Sastojci za 4 osobe:

  • 1 flaša crvenog vina
  • ½ šolje soka od pomorandže
  • ¼ šolje meda
  • 2 iseckane pomorandže
  • 2 štapića cimeta
  • 4 karanfilića
  • ½ šolja brendija

Priprema:

1. U velikom loncu pomešajte crno vino sa sokom od pomorandže, medom, kriškama pomorandže, štapićima cimeta i karanfilićem.

 2. Zagrejte smesu na srednjoj temperaturi dok ne postane veoma topla, ali pazite da ne proključa (8 do 10 minuta).

3. Umešajte brendi. Poslužite odmah.

Punč od malina i limete

Sastojci za 8 osoba:

  • ⅓ šolje šećera
  • ⅓ šolje vode
  • ¾ šolje soka od limete, po mogućnosti sveže ceđenog
  • ½ šolje votke
  • 2 šolje tonika
  • 2 šolje malina
  • 1 limeta, isečena
  • 1 boca šampanjca ili penušavog belog vina

Priprema:

1. U malom loncu prokuvajte šećer i vodu na srednjoj temperaturi. Mešajte da biste se uverili da se šećer otapa. Ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi.

2. U većoj  činiji pomešajte sok od limete, votku i tonik da se sjedine. Umešajte maline i kriške limete.

3. Neposredno pre nego što budet spremno za serviranje, dodajte šampanjac. Poslužite rashlađeno.

Frosé

Sastojci za 8 osoba:

  • ⅓ šolje šećera
  • ¼ šolje vode
  • Kora i sok od 1 limuna
  • 1 boca suvog ružičastog vina

Priprema:

1. U manjoj šerpi prokuvajte šećer, vodu, koricu limuna i sok od limuna na srednjoj vatri. Mešajte da se šećer rastopi.

2. Ovaj sirup procedite i ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi.

3. Sipajte rose u posudu i stavite u zamrzivač dok ne postane relativno čvrst, najmanje 3 sata. Neće se potpuno smrznuti zbog nivoa alkohola, ali bi trebalo da se uhvati led na površini.

4. Kašikom strugati i umešati u sirup.

Vino + tekila

Sastojci za 8 osoba:

  • 1½ šolje soka od pomorandže, po mogućnosti sveže ceđenog
  • ¾ šolje soka od limete, po mogućnosti sveže ceđenog
  • ½ šolje tekile
  • 1 flaša crnog vina (slatko ili suvo-po želji)

Priprema:

U većoj činiji pomešajte sok od pomorandže sa sokom limete, tekilom i vinom da se sjedine. Ohladite dok ne budete spremni za posluživanje.

Punč od brusnice i nane

Sastojci za 15 osoba:

  • 3 šolje svežih brusnica
  • 1 šolja iscepkanih listova sveže nane (plus dodatno za ukrašavanje)
  • 1 šolja šećera
  • Kora od 1 pomorandže
  • ½ šolje sveže ceđenog soka od pomorandže
  • 2 šolje votke (ohlađene)
  • 2 šolje likera od pomorandže
  • 2 šolje soka od brusnice (ohlađeno)
  • 1 flaša penušavog vina (rashlađeno)

Priprema:

1. Rasporedite brusnice po plehu. Prebacite u zamrzivač i ohladite dok se bobice potpuno ne smrznu (najmanje sat vremena).

2. U činiji srednje veličine pomešajte nanu sa šećerom i korom pomorandže. Zatim smesu prebacite u manju šerpu i dodajte sok od pomorandže. Pustite da provri i mešajte dok se šećer potpuno ne otopi. Ostavite sa strane da se malo ohladi.

3. U činiji za punč pomešajte votku sa likerom od pomorandže i sokom od brusnice. Dodajte sirup od narandže i nane i promešajte sve da se sjedini.

4. Neposredno pre posluživanja dodajte penušavo vino i smrznute brusnice (one će pomoći da punč ostane lep i hladan). Servirajte u čaše i ukrasite sa više nane.

Foto: Pexels, Instagram

Priredila: T. Mišović

Najnovije