Jednostavni recept za tart sa kajsijama koji morate da isprobate

Istorija gastronomije kaže da je tart nastao u 18. veku, u Egiptu, kao brzi kolač, ali današnji izgled vezuje se za Francusku, te se smatra njihovim kulinarskim delom.

Takozvana pita bez gornje kore, odnosno tart, odskora je omiljena poslastica i na našim prostorima. Tart je idealan za kreacije, spajanje ukusa i veoma je dekorativan. Može se praviti kao slana delicija ili slatka, i veoma je zgodna kao desert, bilo za porodični ručak ili posluženje za goste, za svakodnevne i posebne prilike. Iskoristite sezonu kajsija i napravite svoj prvi tart, ukoliko to još niste.

Sastojci:

Testo:

  • 200 g brašna
  • 100 g hladnog putera
  • ¼ kašičice soli
  • ¼ dl vode

Nadev:

  • 450 g tvrđih očišćenih kajsija
  • 200 g šećera
  • 50 g putera
  • sok od  ½ limuna
  • sok od 1 pomorandže
  • kora od jedne pomorandže
  • slatka pavlaka (po želji)

Priprema:

U brašno dodati hladan maslac (rendan ili isečen na manje komade) i so, pa mikserom sjediniti sastojke.

Promeniti metlice (staviti obične) pa namirnice mutiti još nekoliko minuta. Zatim dodati hladnu vodu, pa rukama umesiti glatko i elastično testo. Prekriti ga prijanjajućom folijom i odložiti u frižider da odstoji oko sat vremena, najbolje preko noći.

Kajsije očistiti od koštica pa iseći na četvrtine. U dubljem tiganju ili šerpi karamelizovati sećer na jakoj vatri. Zatim dodati puter, dobro promešati pa dodati sok od ½ limuna i pomorandže i koru pomorandže. Smanjiti vatru na minimum, sačekati da se rastope kristali šećera, dodati kajsije i krčkati oko pet minuta. Ostaviti da se malo ohlade. Kajsije rasporediti u vatrostalnu okruglu posudu. Preliti ih sa kašikom-dve karamel sosa (ostatak sosa sačuvajte za serviranje uz tart).

Izvaditi testo iz frižidera i razvući oklagijom na obrašnjavljenoj radnoj površini na debljinu od 2-3 mm. Odmeriti krug veći za 1 do 2 cm od vatrostalne posude pa ukloniti višak testa. Voće prekriti testom, a krajeve ušuškati. Površinu testa izbušiti čačkalicom da bi se pri pečenju oslobodila suvišna para.

Staviti tart u zagrejanu rernu i peći na 180 stepeni, 20-25 minuta. Kada je pečen, izvaditi iz pećnice i ostaviti da se malo smlači. Potom ga servirati izvrnutog iz posude, voćem okrenutim na gore, tako što tanjir stavite preko posude u kojoj je pečen i brzo okrenete i tart će ceo ispasti na tanjir. Važno je da ovo uradite dok je tart topao jer u suprotnom voće može da ostane zalepljeno za dno posude. 

Po želji, na ohlađen tart staviti umućenu slatku pavlaku ili posuti prah-šećerom.

Fotografije: Shutterstock

Najnovije

Politika kolačića
Harper's Bazaar Srbija logo

Koristimo kolačiće i slične tehnologije za skladištenje i pristup informacijama na Vašem uređaju. Neke od ovih tehnologija su tehnički neophodne da bi vam pružile bezbednu, funkcionalnu i pouzdanu web stranicu. Takođe, želimo da postavimo opcione/dodatne tehnologije kako bi vam pružili najbolje korisničko iskustvo.

Dodatne informacije su dostupne na stranici politika privatnosti.

Neophodni kolačići

Ovi kolačići su neophodni za normalno funkcionisanje web sajta, jer omogućavaju osnovne operacije poput održavanja vaše sesije, obezbeđivanja sigurnosti i pravilnog rada ključnih funkcionalnosti stranice.

Analitički i kolačići trećih strana

Ovi kolačići nam omogućavaju da razumemo kako pristupate stranici i Vaše navike pregledanja (npr. pregledane stranice, vreme provedeno na stranici, klik na sadržaj). Oni nam omogućavaju da analiziramo performanse i kvalitet naše stranice i da otkrijemo moguće greške.

Omogućavanje ovih kolačića pomaže nam da poboljšamo naš web sajt.