Kako napraviti zdrav smoothie

Glavna pravila!

Bez obzira da li želite sa smršate ili samo brinete o zdravoj ishrani, smoothieji mogu biti od velike koristi ako se pravilno pripreme, jer sadrže zdrave sastojke, kao i vlakna, vitamine, minerale i još mnogo toga.

Ali čak i neki od najzdravijih sastojaka u smoothiejima mogu da nose puno kalorija i da budu sasvim nezdravi. Evo nekoliko jednostavnih pravila za pravljenje zaista zdravog smutija.

Voće

Počnite sa 1 šoljom svežeg ili smrznutog voća. Najbolje je da se odlučite za sezonsko voće i bobice. Na primer, leti su breskve, jagode, nektarine ili jabuke najbolji izbor.

Zelenilo

Ne zaboravite na zelenilo - ovo je skladište hranljivih sastojaka. Dodavanje šake spanaća ili kelja u svoj smoothie dobar je način da unesete više antioksidanata u svoje piće.  

Proteini

Važno je dodati proteine u svoj smoothie kako bi bio hranljiv. Dobar način je dodavanje proteinskog praha, pod uslovom da odaberete opcije bez dodatka šećera.  

Biljne masti

Važno je ne zaboraviti na zdrave masti, koje mnogi pokušavaju da izbegnu prilikom gubitka kilograma. Puter od orašastih plodova, semenke (poput konoplje ili lana) i avokado mogu vam pomoći da vaš smoothie učinite zdravim i hranljivim, jer sadrže omega-3 masne kiseline ili mononezasićene masti koje su dobre za srce.

Tečnost

Mleko, sok ili kokosova voda na biljnoj bazi najbolje funkcionišu za tečnu podlogu smoothie-a. Glavna stvar je odabrati najprirodnije opcije i izbeći dodavanje šećera. Na primer, gazirani sok nije najbolji izbor.

Seme

Seme je odličan izvor vlakana, tako da vam pomaže da dugo vremena ostanete siti. Pored toga, dobro je za creva i sadrži puno hranljivih sastojaka. Chia, lan, ovas i druga cela zrna su sjajan izbor.

foto: hb,ru

Pročitajte još

Pročitaj još