Radili smo sve pogrešno: 5 saveta bariste za najbolju kafu koju ste ikada probali – kod kuće

Čudno je kako se neke stvari brzo menjaju i – zaboravljaju. Sećate li se perioda kada je sve bilo zatvoreno i kada nismo smeli da izađemo iz svojih domova? Kao da je bilo u prošlom životu, zar ne? Makar kod nas, situacija je sada prilično u redu, opustili smo se, vratili svojim životima i sve je kao nekada. Valjda.

Ipak, iskustva nikada ne treba zaboraviti. Tokom perioda izolacije svako od nas je makar nešto novo naučio da bi prekratio vreme koje nikako da prođe, a među veštinama koje smo mi savladali može se uvrstiti i savršeno pripremljena kafa. Kao u kafiću, a možda i bolja jer je spravljena baš po našoj meri. 

Barista nam je otkrio u čemu je štos i naša kafa više nikada nije bila ista. 

Šolja treba da bude vruća

Svaki barista će pre sipanja kafe, šoljicu zagrejati toplom vodom iz kafe-aparata. Razlog je možda iznenađujući – kada topao espreso dođe u kontakt sa hladnom keramikom njegov ukus se menja! Osim toga, zagrevanje šoljice je korisno i da bi kafa duže bila topla, što znači da duže možete da uživate u svom omiljenom napitku. 

Uvek očistite parni štapić

Parni štapić kojim pripremate mleko uvek treba da bude savršeno čist – iz higijenskih razloga, ali i zato što utiče na teksturu mleka. Na ovaj način će ono biti kremastije i brže će se peniti. 

Savladajte odnos kafe, mleka i pene

Produženi espresso sa mlekom, cappuccino, latte i macchiato razlikuju se po odnosu mleka i kafe – savladajte ovaj odnos ukoliko želite savršenu kafu svaki put. Na primer, cappuccino se sastoji od 1/3 espressa, 1/3 mleka i 1/3 pene. Sa druge strane, za latte će vam biti potrebno 1/3 espressa, 2/3 mleka i 1 cm pene. Profesionalni recept donosi i onaj divan “profesionalni” ukus kafe. 

Vodite računa o temperaturi mleka

Da li ste znali da postoji savršena temperatura mleka u zavisnosti od toga da li koristite kravlje ili recimo neku vrstu biljnog mleka? Ukoliko je vaš izbor kravlje mleko, njegova idealna temperatura je 60-65 stepeni, ali ako birate neku od njegovih alternativa, temperatura treba da iznosi 55-60 stepeni. 

Promešajte mleko pre sipanja

Pre nego što sipate mleko u kafu, nakon njegove pripreme uz pomoć parnog štapića, promešajte mleko u bokalu. Prilikom kuvanja, mleko će se odvojiti od pene (mleko će biti na dnu, a pena na vrhu), ali laganim mešanjem ćete dobiti onu savršenu kremastu teksturu koja vam je potrebna.  

Sada možete da uživate u svojoj kafi kako treba!

Foto: Pexels

Priredila: Ivana Tomić

Najnovije

Politika kolačića
Harper's Bazaar Srbija logo

Koristimo kolačiće i slične tehnologije za skladištenje i pristup informacijama na Vašem uređaju. Neke od ovih tehnologija su tehnički neophodne da bi vam pružile bezbednu, funkcionalnu i pouzdanu web stranicu. Takođe, želimo da postavimo opcione/dodatne tehnologije kako bi vam pružili najbolje korisničko iskustvo.

Dodatne informacije su dostupne na stranici politika privatnosti.

Neophodni kolačići

Ovi kolačići su neophodni za normalno funkcionisanje web sajta, jer omogućavaju osnovne operacije poput održavanja vaše sesije, obezbeđivanja sigurnosti i pravilnog rada ključnih funkcionalnosti stranice.

Analitički i kolačići trećih strana

Ovi kolačići nam omogućavaju da razumemo kako pristupate stranici i Vaše navike pregledanja (npr. pregledane stranice, vreme provedeno na stranici, klik na sadržaj). Oni nam omogućavaju da analiziramo performanse i kvalitet naše stranice i da otkrijemo moguće greške.

Omogućavanje ovih kolačića pomaže nam da poboljšamo naš web sajt.