Londonski muzej želi da prikupi „snove tokom karantina“

„Lični narativ ove ere za buduće generacije“.

Iako je neporecivo da je uticaj trenutne pandemije imao pogubne posledice po društvo, ekonomiju, umetnost i život kakav poznajemo, mnogi su pokušali da se kreativno suprotstave negativnosti i londonski muzej nije izuzetak.

Kao odgovor na pandemiju, britanska fondacija udružila se sa Muzejom snova kako bi pokrenula potpuno novi istraživački projekat. Cilj projekta je da „prikupi snove ljudi tokom pandemije“ kako bi dao neke odgovore o Covidu-19. Za projekat pod naslovom „Čuvari sna“, londonskom muzeju su potrebna lična svedočenja da bi sproveo svoje planove u delo.

„Tradicionalno, kada muzeji sakupljaju snove, to ima oblik umetničkog utiska, na primer slika ili crteža pod uticajem događaja“, rekao je digitalni kustos Fotini Aravani u saopštenju za štampu. „Međutim, ovo često može da odvoji san od sanjara. Umesto toga, kao deo kolekcije COVID, sakupljaćemo snove kao pripovetke u prvom licu kako bismo pružili emotivniji i ličniji narativ o ovoj eri za buduće generacije.“

Sharon Sliwinski, kreatorka Muzeja snova, dodala je: „Ova saradnja sa londonskim muzejom inspirisana je opisom snova Frojda gde se snovi smatraju noćnim čuvarima koji pomažu u održavanju integriteta. Nova studija  ima za cilj da pruži bogatstvo materijala za dalje razumevanje važnosti života iz snova kao radnog mehanizma kroz socijalni sukob i kako je pandemija uticala na ljudsko stanje “.

Londonski muzej odredio je krajnji rok za učešće do 15. januara 2021. Konačni projekat treba da počne u februaru.

harpersbazaar.gr

Pročitajte još

Pročitaj još