Psihoterapija sa ograničenim budžetom: 5 predloga za upravljanje svakodnevnim stresnim situacijama

Ne brinite, postoji rešenje!

Nismo svi rođeni sa životnim priručnikom, niti znamo kako efikasno upravljati emocijama i svakodnevnim situacijama. Nesumnjivo psihoterapija može osvetliti nepoznate aspekte nas samih, može nam pomoći da postanemo bolji, evoluiramo kao ljudi, ali i poboljšati odnose sa ljudima sa kojima delimo život.

Ali, moramo biti iskreni: psihoterapija u našoj zemlji se smatra luksuzom! Naravno, ništa ne može zameniti sesiju sa specijalistom, ali postoje načini samopomoći koji mogu poboljšati situaciju.

Upoznajte 5 alternativnih, ali izuzetno korisnih načina u slučaju da se ne možete nositi sa finansijskim zahtevima psihoterapije!

Besplatna psihološka podrška

Srećom po nas, u 2021, stvari su se razvile, jer sada možemo da imamo besplatnu, online psihološku podršku koja se obavlja anonimno. Tamo možemo zakazati sastanak i razgovarati sa specijalistom u bilo kom trenutku od kuće. I pored toga, sami biramo način komunikacije.

Knjige o samousavršavanju

Kao što im samo ime govori, knjige za samopoboljšanje se prave upravo u tu svrhu, kako bi pomogle da se poboljšaju aspekti nas samih ili čak reše svakodnevni problemi. Postoje knjige koje mogu mnogo da pomognu u prevazilaženju slabosti ili poboljšanju mentalnog zdravlja i negovanju ljubavi prema sebi.  

Meditacija

Iako meditacija u Srbiji nije toliko česta, pokazalo se da poboljšava mentalno zdravlje i smiruje. Istraživanje potvrđuje da meditacija menja strukturu mozga nudeći kognitivne i psihološke prednosti. To je jedinstveni način za smirivanje uma i tela.  

Telesne vežbe

Da to je istina! Fizičko vežbanje nije samo naše fizičko stanje već i mentalno zdravlje. To je moćan „lek“ koji može poboljšati naš san, psihologiju, ali i energiju. Prednosti vežbanja uključuju smanjenje stresa, povećanje samopouzdanja i borbu protiv depresije.

Zajedno smo bolji!

Većinu vremena izbegavamo da razgovaramo o svojim problemima sa prijateljima ili čak sa porodicom. Razlozi su kod svih različiti. Bilo zato što ne želimo da opterećujemo nekoga ili zato što mislimo da nas neće razumeti. Ali male svakodnevne probleme je lepo deliti i možda stvari sagledati iz druge perspektive. Iznad toga, kada razgovaramo o nečemu što nas se tiče, odahnuli smo, smireniji smo i „ispraznili“ smo dušu i um.

Važno je shvatiti da nijedna situacija nije trajna. Ne zaboravimo da poboljšanje nije odredište, važan je put ka poboljšanju. Napokon, život je pun uspona i padova, prepreka ... Ali što je teža putanja, to će nam više iskustva ostaviti.

Možda nećemo uvek imati priliku za psihoterapiju, ali mogućnosti postoje, i ima ih mnogo. To nije jednosmerna ulica. Na kraju, naše misli određuju naše postupke. Pa nemojmo se razočarati! Uvek moramo imati na umu da problem nije samo problem. Pitanje je naš odnos prema njemu i pronalaženje rešenja.

foto:Unsplush

Pročitajte još

Pročitaj još