Rainbow Tree: zavirite u inovativnu drvenu stambenu zgradu u Cebuu na Filipinima

Izgrađena je koristeći drevne i napredne tehnološke inovacije.

Sa svojih 115 zelenih i cvetnih metara, poput male šarene džungle između uobičajenih zgrada sa čistim geometrijskim linijama od betona, čelika i stakla, stambena zgrada Rainbow Tree svojim dizajnom privlači pažnju.

Njeno neobično lice vam šapuće da se ovde događa „nešto tajnovito, nešto bogato i čudno“. Zaista, ovaj potpuno neobičan zeleni projekat francuskog arhitekte Vincenta Callebaut-a, pionira u bioklimatskom održivom dizajnu, u Cebuu na Filipinima - jednom od 66 novih „Kreativnih gradova“ koje je UNESCO izdvojio u oktobru 2019. godine, krije mnoge nevidljive inovacije.

To je, dakle, inovativna 32-spratna zgrada, napravljena od drveta(!), poput organskog tornja pasivne bioklimatske logike, sa naprednim tehnologijama za osiguranje obnovljive energije. Inovativnom tehnikom unakrsnog lepljenog drveta, što je poslednja reč u eko-modi u građevinarstvu, ima negativni energetski otisak u poređenju sa klasičnim metodama! Nešto što poboljšava život 30.000 biljaka i tropskog drveća koje je zasađeno na njegovim balkonima i funkcioniše kao prirodno stanje vazduha, upijajući 150 tona CO2 godišnje, pretvarajući ga u kiseonik.

Neki vidljivi i nevidljivi detalji? S jedne strane, ove biljke daju neverovatnu raznobojnost - ružičastu, ljubičastu, crvenu, zelenu, žutu, narandžastu - licu zgrade, s druge strane, proizvode 25 tona voća i povrća, koje je dostupno za potrošnju stanarima 300 stanova!

U centralnom delu zgrade nalazi se drveno jezgro i oko njega poput fioka vise podovi i balkoni, dok prostor između njih ostaje slobodan, bez ograničenja zidova i stubova, kako bi vlasnici stvorili konačni dizajn. Srebrno-crna boja balkona stvorena je drevnom japanskom tehnikom Shou-Sugi-Ban, kada površina kedra izgori, da bi na kraju postala super otporna na vatru, kao i na crve.

Vredi napomenuti da se u zgradi nalazi ribnjak koje proizvodi 2,5 tone godišnje, radeći kružnom održivom tehnikom akvaponike, koja kombinuje uzgoj ribe sa uzgojem biljaka. Energetsku autonomiju zgrade obezbeđuju solarni paneli i 16 magnetnih zaokretnih turbina. Zgrada takođe ima restoran, spa, teretanu i bazen.

Pročitajte još

Pročitaj još