Harper's Bazaar Srbija

10 stvari koje niste znali o jednoj od najlepših venčanica svih vremena koju je nosila Grace Kelly

Raskošna kreacija u kojoj se glumica udala za princa Rainiera III od Monaka skriva tajne za koje možda niste znali...

Mnogo pre nego što je svet postao opsednut venčanicama princeze Diane i Kate Middleton, svojom raskošnom haljinom, davne 1965. godine Grace Kelly zadivila je svet i postavila standarde budućih kraljevskih venčanja.

Ipak, venčanica holivudske dive o kojoj se i dan danas priča, skriva detalje za koje možda niste znali.

1. Dizajn je kostimografkinje nagrađene Oskarom

Venčanica je zapravo bila venčani dar za Grace od njenog filmskog studija Metro-Goldwyn-Mayer. Kostimografkinja Helen Rose, koja je nagrađena Oskarom, izradila je ovu kreaciju.

2. Venčanica je skrojena od 10 različitih delova

Kako bi se izradila haljina dostojna jedne princeze, u MGM radionici, krojena je deo po deo. Gornji deo sastojao se od postavljenog steznika, koji je imao i svoj “podsteznik”. On se nastavljao u donji deo kao dodatna podrška podsuknjama.

Podsuknje su se nizale u glatkim i nabranim slojevima, a na njih se nastavljala plisirana suknja izrađena iz jednog dela. Šlep od čipke I svileni pojas upotpunili su zahtevan dizajn.

3. 336 metara tkanine utrošeno je da bi se napravila venčanica

Za sve, iznad navedene, komponente, trebalo je obezbediti puno materijala, tačnije 336 metara. Samo za suknju koja je napravljena od tafta u boji belokosti potrošeno je oko 90 metara čipkaste mreže.

4. Cvetna kruna

Nošenje kruni na kraljevskim venčanjima uobičajen je izbor royal nevesti, no Grace je imala nešto drugačiju zamisao o ukrasu koji će joj pridržavati veo – izrađen od čipke, bisera i papirnatih cvetova pomorandže.

5. Čipka nije bila jedini ukras

Krojačice su rukom ukrašavale gornji deo venčanice, izrađen od antičke briselske čipke, dodavajući bisere kojih je bilo na stotine. Tako je i najmanja pukotina na haljini prekrivena.

6. Kružni veo imao je važnu ulogu

Veo glumice, koja je u to vreme bila jedna od najpopularnijih žena na svetu, bio je maksimalno fino urađen, kako bi njeno lice bilo što vidljivije za prisutne goste (600 zvanica), kao i za preko 30 miliona ljudi koji su pratili venčanje preko malih ekrana. Sićišni motivi na rubovima predstavljalis u papige.

7. Biblija umesto bidermajera

Sredinom 20. veka pobožne neveste, umesto bidermajera, nosile su male molitvenike. Primerak biblije koju je Grace Kelly nosila, takođe je dobila na poklon iz radionice MGM-a. Presvučena je svilom, čipkom i biserima. Buduća princeza nosila ga je zajedno s malim buketom đurđevka.

8. Novčić od bakra skriven u cipeli

Grace Kelly i princ Rainier bili su skoro iste visine, te je princeza nosila mini potpetice, visine oko 6 centimetara. Cipele ukrašene čipkom i biserima dizajnirao je David Evins. Njeno ime “ugravirao” je u levu cipelu, a svoje u desnu, zajedno sa novčićem od bakra za sreću.

9. Postojala je još jedna haljina

Ružičastu cvetnu haljinu, koju je takođe dizajnirala Helen Rose, Grace je nosila na gradskom venčanju, koje se odigralo dan pre crkvenog obreda.

10. …kao i 3. i 4. haljina

Na kratkoj konferenciji za novinare povodom venčanja, Grace je nosila romantičnu koktel haljinu, a za večernji bal tog istog dana presvukla se u belu svilenu toaletu pariske modne kuće Lanvin.

Foto: Profimedia

Priredila: T. M.

Najnovije