Harper's Bazaar Srbija

Aprilska agenda kulture i stila

Zašto ne biste...?

Saznajte šta sve možete da radite u mesecu koji je pred nama.

Maglič Grad – Uranak

Prvomajski uranak u Magličgradu počinje 30. aprila, a obuhvata otvaranje novog kulturnog centra i MAGICLAND žurku na otvorenom, organizovanu od strane Underground Connection kolektiva. Događaj će nuditi 30 sati plesa sa 15 izvođača, podršku internacionalnog tima volontera, kao i raznovrsni prateći program.

Novi kulturni centar  Umetnost, kultura i zabava u sasvim drugačijem ambijentu

Spoj mode i novih tehnologija

Izložba “Iris van Herpen: Oblikovanje Čula” u Muzeju dekorativnih umetnosti u Parizu, koja je počela 29. novembra 2023. i traje do 28. aprila 2024., odaje počast Iris van Herpen, jednoj od najinovativnijih modnih dizajnerki današnjice.

Iris van Herpen, Ansambl br. 11, Kolekcija Kristalizacija, Holandija, 2010

Iris, pionir u korišćenju novih tehnologija u modi, prelazi granice uobičajenih normi odeće, kombinujući tradicionalno krojenje visoke mode i inovativne tehnike. Izložba istražuje odnos tela, odeće i okoline, kao i budućnost tela u brzo menjajućem svetu, prikazujući preko stotinu komada visoke mode Iris van Herpen. Dela dijaloga sa savremenom umetnošću i dizajnom, uključujući skelete i fosile, su predstavljena u Christine & Stephen A. Schwarzman galerijama.

Muzički jubilej

Indie pop umetnica Ida Prester proslaviće 20 godina svoje muzičke karijere koncertom u petak, 5. aprila, u Domu omladine Beograda. Na ovom nastupu, Ida će predstaviti svoj prvi solo album „Sad“, sa podrškom svog benda i dugogodišnje suradnice Petre Cigoj. Kao uvod u njen beogradski nastup, kao predgrupa će se pojaviti ZHIVA, novi talent domaće alternativne scene.

Jedinstvena pojava  Njena estetika, pozitivnost, angažovani tekstovi, kao i zarazne plesne melodije, su široko prepoznati i omiljeni u celom regionu.

Umetnost kao odgovor na nasilje

Salman Ruždi 16. aprila objavljuje svoje memoare pod nazivom ‘Nož “, koje se fokusiraju na njegov oporavak nakon napada nožem 2022. godine. Ova “ne tako laka” knjiga, kako ju je Ruždi opisao, predstavlja njegov umetnički odgovor na nasilje i deo je njegovog bogatog književnog opusa, uključujući nagrađivane romane poput “Deca ponoći”.

Meditacija o pokušaju ubistva  Knjiga koja nas podseća na moć reči da daju smisao nezamislivom

Hodanjem upoznajte Beograd

Ovi organizovani obilasci pružaju jedinstven uvid u mnogobrojne aspekte Beograda, pod vodstvom stručnjaka iz lokalne zajednice, uključujući umetnike, kustose i arhitekte.

Marginalizovane price Otkrivanje raznolikih identiteta Beograda 

Program “Šta bi kustosiranje trebalo/moglo da radi” (WCSCD), inicijativa kustoskinje Biljane Ćirić, poziva zainteresovane da učestvuju u serijalu šetnji “Hodom ka saznanju – Beograd”. Ova serija obilazaka i susreta u Beogradu traje od marta pa sve do juna, pružajući jedinstvene uvide u različite aspekte grada. Inspiracija za ovaj pristup potiče od misli Done Haravej o značaju parcijalnih perspektiva za objektivno razumevanje i uvid. Svaki od vodiča je pažljivo odabran zbog svojih posebnih istraživačkih interesa i kreirao je rute koje ističu i interpretiraju različite karakteristike grada.

Alternativni umetnički prostor

Nevladino i neprofitno udruženje “Kvaka 22”, osnovano 2015. od strane mladih kreativaca, sada je jedno od ključnih mesta na beogradskoj umetničkoj sceni. Transformišući napušteni prostor u centru grada, ovo udruženje postalo je jezgro kreativnosti i inspiracije. Sa misijom podrške mladim umetnicima, “Kvaka 22” je mesto razmene ideja i umetničkog stvaranja, neizostavna destinacija za sve ljubitelje kulture. Ako već niste posetili ovaj dinamični prostor, ovo je prilika da tokom aprila doživite umetnost u svojoj najautentičnijoj formi.

Mesto susreta različitih generacija Platforma za susrete autora iz različitih sfera delovanja, od izložbi, performansa, muzičkih događaja, projekcija, intervencija u prostoru, edukativnih i praktičnih radionica

Povratak Muzičkim Korenima

Khruangbin, poznati trio iz Houstona, najavljuje izlazak svog novog albuma “A la Sala” koji će se biti objavljen 5. aprila. Ovaj album, snimljen bez dodatnih saradnika, predstavlja njihov prvi potpuno samostalan studijski projekat. Bend, čiji je zvuk prepoznatljiv po mešavini globalnih muzičkih uticaja, uključujući funk, soul, psihodelični rock i tradicionalnu muziku Bliskog istoka, je objavio i spot za vodeći singl “A Love International”.

Minimalistički zvuk  Prozor u izvore inspiracije benda Khruangbin i uvid u novu fazu muzičkog stvaralaštva

Kad veštačka inteligencija zavlada emocijama

Film “Zver” (La Bête), režisera Bertranda Bonela, stiže u bioskope 5. aprila. U bliskoj budućnosti, gde su emocije postale pretnja, glavna glumica Lea Sedu, u ulozi Gabrijel, odlučuje da očisti svoju DNK pomoću mašine koja je uranja u njene prošle živote kako bi se oslobodila jakih osećanja. Film prati njenu romansu sa Lujem, kroz različite inkarnacije, u futurističkom svetu gde veštačka inteligencija kontrolise emocije ljudi.

Ljubav kroz vekove Lea Sedu i Džordž Mekej, glumački duo, tumače par koji doživljava svoju ljubavnu priču kroz različite inkarnacije.

Najnovije