Harper's Bazaar Srbija

Oktobar je obojen u roze

U mesecu borbe protiv raka dojke Remiks.com podseća na značaj redovnih pregleda

Oktobar se u mnogim zemljama obeležava kao Međunarodni mesec borbe protiv raka dojke. Cilj je skretanje pažnje na zdrav život kao bitne prevencije raka dojke; i podizanje svesti o značaju ranog otkrivanja ove ozbiljne bolesti kroz redovne preglede.

U Srbiji, prema zvaničnim podacima, svaka šesta žena oboli od raka dojke. Godišnje je 4636 novoobolelih –  što je u okvirima evropskog proseka, ali podatak da 1665 (18%) godišnje umre od raka dojke predstavlja visok procenat, jer se najveći broj pacijentkinja javlja u kasnijem stadijumu bolesti. Svega 5% pacijentkinja se javi u ranom stadijumu.

Ko je najugroženiji?

Ovoj bolesti doprinosi mala informisanost, i pre svega – neredovni pregledi. U posebnom riziku su žene:

  • koje su imale prvu menstruaciju pre 12. godine
  • koje nisu rodile ili su rodile posle 30. godine
  • koje su ušle u menopauzu pre 50. godine
  • koje imaju genetske predispozicije

Takođe, faktori koji mogu uticati su i pušenje, prekomerna upotreba alkohola, nepravila ishrana i fizička neaktivnost.

Kako se zaštititi?

Međunarodni mesec borbe protiv raka dojke podseća na značaj redovnih pregleda i samopregleda dojki kako bi se karcinom otkrio u ranijim fazama, jer se na taj način oko 90% žena može u potpunosti izlečiti.

Zato u roze mesecu, Remiks.com brine o svim ženama, omogućavajući uz omiljenu aktivnost online kupovine poklon vaučer na pregled dojki. Uz bilo koji naručen artikal sa sajta Remiks.com do ponedeljka, 23.10. i u utorak, 24.10. dobijate vaučer sa 20% popusta za ultrazvuk ili mamografski pregled dojki u Acibaden Belmedic-u. Vaučer će biti poslat na e-mail adresu koju navedete prilikom porudžbine. 

*Akcija traje od 12.10. do 19.10. Vaučer za pregled je moguće iskoristiti do 31.12.2023. i odnosi se samo na žene.

Foto: Promo

Najnovije