Harper's Bazaar Srbija

“Sunce i more”: Svetski hit na 57. Bitefu

Blizu šesto ljudi uživalo je u svetskom hitu „Sunce i more“ proteklog vikenda na Kalemegdanu. Pogledajte šta se sve dešavalo na sceni, ali i iza nje.

Jedna od najtraženijih predstava 57. Bitefa bila je opera-performans „Sunce i more”, dobitnik Zlatnog lava na 58. Bijenalu u Veneciji.

Komad litvanskih autorki Rugile Burzžukaite, Vaive Grainite i Line Lapelite dešava se na plaži. Kroz lagane melodije i samo naizgled ležernu atmosferu, komad obrađuje posledice klimatskih promena i ekološke katastrofe.

Ova opera-performans izvođena je tokom subote i nedelje, po četiri uzastopna sata svakog dana, dok je publika ulazila na po sat vremena, u ukupno osam rasprodatih termina.

Za ovu priliku donji nivo Umetničkog paviljona „Cvijeta Zuzorić” prekriven je sa čak petnaest tona peska! Publika je predstavu posmatrala sa galerije, slobodno se krećući po njoj, istražujući različite delove plaže na kojoj se radnja odvija.

U predstavi su učestvovali i statisti iz naše zemlje, a kako je izgledalo „jedno od najvećih dostignuća u performansu u poslednjih deset godina”, prema oceni kritičara Njujork tajmsa, na gostovanju u Srbiji, pogledajte u ekskluzivnoj galeriji.

Autorka fotografija: Jelena Janković

Najnovije