Harper's Bazaar Srbija

Dodeljene BET nagrade

Crna snaga na crvenom tepihu

Snaga crnih ljudi, kako se prevode različiti oblici pobune protiv rasizma u SAD, podigla se tražeći pravdu i putem crvenog tepiha. Ovogodišnja dodela nagrada BET, održana u Los Anđelesu pod nazivom “Naša kultura se ne može ukinuti”, prvi put je okupila na jednom mestu slavne ličnosti tamne boje kože, nakon što su naciju uzdrmali antirasistički protesti.

Spektakl je održan u čast “crne izvrsnosti” u muzici i sportu, filmu i filantropiji. Govorile su poznate ličnosti, smenjivale su se pesme i slike sa protesta, ali i imena desetine Amerikanaca oba pola, a afričkih korena, koji su poslednjih godina stradali kao žrtve brutalnih policajaca.

Beyonce, kojoj je nagradu za humanitarni rad uručila bivša prva dama SAD, Michelle Obama, podstakla je afroameričku zajednicu da iskoristi svoj glas na predstojećim predsedničkim izborima, kako bi demontirala “rasiste i sistem nejednakosti”. – Mi moramo glasati kao da nam život zavisi od toga, jer nam i zavisi – rekla je superzvezda popa, a preneo Reuters.

BET awards je prvi put u svojoj 20-godišnjoj istoriji emitovao na jednom od glavnih nacionalnih TV mreža, CBS, a u pauzama su gledaoci mogli da vide reklame konglomerata kao što su Coca-Cola, Ford, Nissan, P&G, L’Oreal i  Facebook, napravljene tako da u isto vreme odaju počast dostignućima Afroamerikanaca i da istaknu izazove sa kojima se oni suočavaju.

Svečanost je otvorio čuveni hit “Fight the Power” s kraja osamdesetih, koji je postao zaštitni znak veterana njujorškog repa Public Enemy. Reper

Da Baby nastupio je sa pesmom “Rok zvezda” i to tako što se pojavio ležeći na sceni pod kolenom policajca, kako bi podsetio kako je pogibija Georga Floyda u Mineapolisu začela proteste širom SAD.

Roddy Ricch je nosio majcu sa sloganom “Black Lives Matter”, John Legend je otpevao svoju baladu “Mi se nikada nećemo slomiti”, dok je mnoge oči napunila suzama Alicia Keys dirljivim izvođenjem nove pesme “Savršen način za umiranje” i posvetila je svim izgubljenim životima crnaca tokom mnogih decenija.

Autor: Milica Đorđević

Najnovije