Harper's Bazaar Srbija

Ko je Mowalola Ogunlesi?

Dizajnerka koju je odabrao Kanye West za rad na liniji Yeezy Gap!

Ubrzo nakon što je svetu otkrio desetogodišnji ugovor sa Gapom, Kanye West najavio je dolazak Mowalole Ogunlesi kao direktorke dizajna za novu liniju odeće za muškarce, žene i decu koja bi trebalo da bude lansirana tokom prvih meseci 2021.

Izbor mlade anglo-nigerijske dizajnerke jednako je neobičan koliko i zanimljiv gest za budućnost kolaboracije, koja bi, prema Gapu, mogla doneti oko milijardu dolara godišnje američkom brendu. Neobično, jer Kanye West u svojoj karijeri nikad nije odlučio da udruži snage sa dizajnerom koji je tek u usponu poput Mowalole Ogunlesi, i uvek je više voleo sarađivati sa proverenim talentima.

S Mowalolom Ogunlesi je priča drugačija jer je ime dizajnerke dugo bilo na usnama onih koji rade u sektoru mode, a sam Kanye je više puta pokazao strast prema svom poslu: prvo u 2018. godini, kada se pojavila glasina o misterioznoj saradnji, a onda nedavno, kada su on i Kim nosili prilagođenu odeću na Dan očeva.

Rođena u Nigeriji, Mowalola Ogunlesi je oduvek živela blisko modi zahvaljujući svojoj baki, koja je šezdesetih godina prošlog veka otvorila modni brend gde su radili njeni majka i otac. Možda su zato roditelji podržali izbor njihove ćerke da studira u Central Saint Martinu i njene prve korake na terenu radeći za Grace Wales Bonner. Nakon toga, njeni komadi su se pojavili na modnoj pisti na londonskoj Nedelji mode, čime je svima postao poznat njen talent.

Ne samo Naomi Campbell, već i imena koja su mnogo bliža svetu muzike kao što su Drake, Solange, Dev Hynes, Megan Thee Stallion i Skepta, nosili su njene odevne komade ističući još jednom jaku vezu njenog rada i muzike.

Mowalola nikada nije skrivala uticaj ličnosti kao što su Nine Inch Nails, the Prodigy i Lil ‘Kim, kao i iz kulture i nigerijske underground muzike. “Ja sam iz Nigerije, tako da sve što stvorim automatski će biti nigerijski posao. Ne osećam se kao da se moram predstavljati kao afrički dizajner”, rekla je dizajnerka u nedavnom intervjuu.

Puno kože i sjajnih boja, koji su deo DNK njenih dela, sigurno će biti elementi u kombinaciji sa idejom o osnovnoj liniji poput one koja će se kreirati sa Kanye Westom. Linija za muškarce, žene i decu malo će se razlikovati, jer kako je sama Mowalola rekla „Odeća je bez roda. Ja sve vreme nosim puno muške odeće. Ne mislim da je to zaista više bitno.”

 nssmag.com

Najnovije