Harper's Bazaar Srbija

7 srpskih manekenki za koje ćete tek čuti

Naša zemlja poznata je po brojnim prepoznatljivim licima koje su sarađivale sa najvećim imenima modne industrije. Od Nataše Vojnović i Danijele Dimitrovske, do Mijo Mihaljčić i Đurđe Stojiljković, svaka generacija iz Srbije dala je velika imena sa kojima su sarađivali brendovi kao što su Comme des Garcons, Gucci, Chanel, Prada i Balenciaga. 

Porazgovarali smo sa manekenkama koje su napravile svoje korake na svetskoj fashion sceni, a čija ćete lica sve više viđati na kampanjama najznačajnih modnih kuća i naslovnim stranama kultnih magazina. 

 

Mina Davidovac

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by MINA (@dav.mina)

 

Kako si počela manekensku karijeru?

Moja mama je modni dizajner i kostimograf, pa sam u detinjstvu često provodila vreme u backstage-u na njenim revijama. Tako su me i primetili, ali sam tek sa 17 godina, kada sam završavala gimnaziju, počela da putujem i da se bavim modelingom. 

Koji je tvoj najveći uspeh do sada, a sa kim maštaš da radiš?

Sarađivala sam sa mnogim stranim i domaćim brendovima, dizajnerima i fotografima. Globalna kampanja za Foreo i spot za Martina Solvega su jedni od značajnijih poslova koje sam radila, ali za mene su isto toliko važni neki segmenti koje pamtim kao što su poziranje u raskošnim venčanicama ispred Ajfelovog tornja, Valentinova haljina ispred hrama Baalbek u Libanu ili snimanje kolekcije na prelepom ostrvu Patmos.

Podeli sa nama neku zanimljivost o sebi.

Odrasla sam u umetničkoj porodici, volim dizajn i fotografiju. Pored modelinga studiram grafički dizajn. Uskoro bi trebalo da završim fakultet i plan mi je da odem na neko vreme u inostranstvo na usavršavanje.

Koji savet bi dala devojkama koje žele da se bave modelingom? 

Modeling kao i svaki drugi posao ima dobre i loše strane. Dobra strana ovog posla je što brzo naučiš da budeš samostalan i svakako mogućnost da putuješ i upoznaješ ljude širom sveta. S druge strane, modna industrija je poslednjih godina postavila uslove koji dovode mnoge manekenke do zdravstvenih i psihičkih problema.

Devojke koje bi želele da se bave ovim poslom moraju da veruju u sebe i znaju tačno šta žele a šta ne, da bi sačuvale svoj integritet i iz ovog posla izvukle samo najbolje. Osim toga moraju da imaju na umu da to nije stalan posao i da pored njega nastave da ulažu u svoje obrazovanje.

Sofija Jekić

 

Kako si započela manekensku karijeru?

U Septemberu 2016. Godine. Bio je sasvim običan dan koji sam provela sa roditeljima šetajući Knez Mihajlovom. Tada me je zapazio skaut iz Kanade koji mi je predlozio da uđem u manekenske vode, te tako sam nakon mesec dana otisla u Pariz, i ceo život mi je otišao nekim drugim tokom..

Koji je tvoj najveći uspeh do sada, a sa kim maštaš da radiš?

Ne smatram da sam jos dostigla svoj neki najveći vrhunac u karijeri (sticaj okolnosti, pogrešni ljudi). Tek sada sve kreće sa novom matičnom agencijom koja je među boljima u Evropi – Demons Model Management. 

Poslove za koje smatram da su među top 3 jesu kampanja za Levi’s, Pantene commercial i kampanja za Wrangler. 

Maštam da se ostvarim kao runaway model na evropskom trzistu – Pariz, Milano i na američkom tržištu.

Da uđu u ovaj svet spremne na veliki broj odricanja! Uz to da imaju podršku od roditelja i da ne skrenu sa puta! 

Šta bi poručila devojkama koje razmišljaju da započnu modeling karijeru?

Manekenstvo jeste prelepo, ali uz njega dolazi dosta izazova i stvari koje ih primoraju da sazre veoma mlade.

Da uđu u ovaj svet spremne na veliki broj odricanja. Uz to, da će im najviše pomoći podrška roditelja. Manekenstvo jeste prelepo, ali uz njega dolazi mnogo izazova koji će ih naterati da sazre veoma mlade. 

Ivana Radoman

Kako si počela manekensku karijeru?

Skautovana sam od strane J’s menadžmenta na čelu sa Jelenom Ivanović i Jelenom Đokic koje  su zdrav i inspirativan autoritet. Agentkinje koji su me na najbolji način pripremale da jako i odlučno stupim u svoje prve korake. J’s je moja porodica.

Koji je tvoj najveći uspeh do sada, a sa kim maštas da radiš?

Svojim najvećim uspjehom do sada smatram iskustvo koje sam stekla kroz 4 godine bavljenja ovim poslom. Iskustvo koje mi je pružilo životne lekcije, maksimalni rad i napredak kako na ličnom, tako i na poslovnom planu.  Angažman na kom sam jako zahvalna i na koji sam ponosna je naslovna strana martovskog izdanja Harper’s Baazara. Voljela bih da se jednom nađem pored Anne Winotur i Carine Roitfeld .

Šta te inspiriše?

Umjetnost je dio mog bića. Studiram glumu na Faklultetu savremenih umjestnosti, u klasi profesora Slobodana Beštića i Dubravke Kovjanić. Kroz glumu sam spoznala neotkrivene talente koje sam posjedovala kao što su scenski pokret, osjećaj za ples i sami glumački talenat. 

Šta bi poručila devojkama koje žele da se bave modelingom?

Smatram da je jako važno da mlade djevojke vrlo svjesno zakorače u svijet mode. Jako je bitno da budući model stupi u jaku agenciju koja ima veliko opravdano iskustvo iza sebe.Pored rada na fizičkom izgledu, stabilnost i zrelost na psihičkom nivou je primarna stvar. Prijeko je potrebna kako bi se osoba mogla snaći i djelati u datim okolnostima, bile one negativne ili pozitivne.Teško je da se osoba ne upoređuje sa drugima. Ljubav prema sebi je ključna stvar u opstanku, kako kroz život, tako apsolutno i ovdje. Odgovornost i prave odluke uvjek vode pravom putu.Moda je divan i inspirativan svijet, jedna vrsta umjetnosti, u kojoj opstaju samo oni koji nikada ne odustaju i čija energija očarava sve pristune.

Maja Petrović

 

Kako si počela manekensku karijeru?

Manekensku karijeru sam započela sasvim slučajno. Živela sam i studirala u Beču, i tek sam počela da koristim instagram kada su me kontaktirali agenti iz Milana. Nakon što sam završila fakultet, otišla sam u Milano i započela svoja prva angažovanja, a zatim su usledela putovanja.

Koji je tvoj najveći uspeh do sada, a sa kim maštaš da radiš?

Izdvojila bih editorijal za Vogue Turkey koji sam radila prosle godine, a što se tiče brendova svaki je za sebe uvek bio poseban i do maksimuma ispoštovan zato sam jako zahvalna što se nisam baš često suretala sa nekim problemima na snimanjima sa kojima se neke devojke susreću.

Podeli sa nama neku zanimljivost o sebi.

Verujem da je zanimljivo to što sam diplomirani ekonomista a bavim se modelingom. Dve totalno različite strane koje svi primete, ali po meni i zajedničke, pošto mi ekonomija pomaže da na kraju sve dobro saberem. Smatram da je rad na sebi stavka kojoj  bismo svi trebali da posvetimo makar 10 minuta svog vremena dnevno. Da se posvetimo našem unutrašnjem biću i  onome ka čemu u stvari naša duša teži. Ja imam završen Reiki II stepen koji mi pomaže da smirim svoj um kao i da uspostavim ravnotežu kada su moje misli u disbalansu. 

Koji savet bi dala devojkama koje žele da se bave modelingom? 

Da vole sebe bez obzira na sve!

Nataša Stanković

Kako si počela manekensku karijeru? 

Prvi dodir sa modelingom imala sam pre oko desetak godina, na vrlo neobičan način za mene, obzirom na to da sam imala samo 15,16 godina. Na ulici me je zaustavio agent tadašnje agencije Cristal koji me je pitao da li sam manekenka i ako nisam šta čekam… Ljudi su mi i par puta pre toga na isti način prilazili i zapitkivali me na tu temu. Nešto je prevagnulo taj poslednji put, osetila sam hrabrost i želju da iskoristim svoj potencijal, otišla sam u agenciju, tamo su me isfotkali i tako je sve počelo.

Koji je tvoj najveći uspeh do sada, a sa kim maštaš da radiš? 

Smatram da je bilo koji poziv i dobra ponuda za svaku mladu osobu u ovom poslu izazov i interesantno iskustvo. Svaka dobra kampanja, fashion shooting, prosto svaki segment tog procesa i rada je veliki uspeh. 

Volela bih da radim sa nekim ozbiljnijim brendovima, a kadar bih volela da delim sa Gigi Hadid. 

Šta bi poručila devojkama koje žele da se bave modelingom? 

Svakoj devojci koja je poželela da se bavi ovim poslom i bude deo modeling sveta želim puno sreće pre svega sa agencijom i agentima. Morate biti svoje, zrele, autentične i spremne na sve izazove koje svet mode postavlja. Budite spremne na velika odricanja! 

Marija Stakić

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by marija (@stakicmarija)

Kako si počela manekensku karijeru?

Svoju karijeru sam započela potpuno neplanirano kada mi se letos na Instagramu javila devojka koja radi za Vampire Mgmt. Nikada pre toga nisam razmisljala o sebi kao manekenki, ali mi se mnogo dopao stil agencije i odlučila sam da želim da im se pridružim.

Koji je tvoj najveći uspeh do sada, a sa kim maštaš da radiš?

Ako bih morala da izdvojim jedan posao koj sam radila kao najdraži to bi bilo fotkanje za Decka Tzara. Fan sam njihovog rada već nekoliko godina i drago mi je što sam imala priliku da upoznam ekipu koja stoji iza brenda. Što se tiče planova za budućnost, nemam konkretan cilj sa kime želim da radim, ali maštam da kada se smiri situacija sa kovidom odem u Milano i steknem pravo manekensko iskustvo.

Šta bi poručila devojkama koje žele da se bave modelingom?

Za sve devojke koje žele da se oprobaju u ovom poslu samo napred, nadjite agenciju koja vam odgovara steći ćete divno iskustvo i upoznati dosta ljudi.

Stevanija Zečević

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Stevanija (@jednonog)

 

Moja prva ljubav, industrijski dizajn, je bila velika i burna…Zato smo i raskinuli. 

Kako si počela manekensku karijeru?

U modeling sam sasvim slučajno uletela. Moje kretanja po gradu su takva da uvek idem za kreativnom energijom i družim se sa njenim stvaraocima. Jedno je vodilo ka drugom i putevi su nam se ukrstila.

Tako me je pronašla i moja divna agentica Signe iz Vampire Model Management

Šta te inspiriše?

Inspiraciju mogu pronaći svuda. Nepresušna je i hvala joj!

Koji je tvoj najveći uspeh do sada, a sa kim maštas da radiš?

Za mene je uspeh svaka ponovna saradnja sa našim dizajnerima kao sto su divni dečaci iz MATES, The AM Crew, takođe moram da izdvojim uzbudljivo snimanje reklame za Lelo.. a najveći uspeh tek dolazi! 

Neko sa kim maštam da sarađujem jeste legendarna Miuccia Prada i neverovatni John Galliano koji su oduvek velika inspiracija.

Šta bi poručila devojkama koje žele da se bave modelingom?

Pijte mnogo vode, nosite SPF i verujte u sebe!

Najnovije