Françoise Hardy, francuska pop zvezda i modna ikona preminula u 80. godini

Francuska zvezda definisala je ležeran izgled francuskog šika

Françoise Hardy

Françoise Hardy, poznata po eleganciji i nežnom glasu, napustila nas je u 80. godini života. Smrt francuske muzičke zvezde potvrdio je njen sin, takođe muzičar Thomas Dutronc, koji je na Instagramu napisao “Maman est partie” (“mama je otišla”) uz fotografiju sebe kao bebe i Françoise.

Françoise je od 2004. godine patila od limfatičnog karcinoma i godinama bila podvrgnuta radioterapiji i drugim tretmanima za tu bolest. 2015. godine kratko je bila u indukovanoj komi nakon što joj se stanje pogoršalo, a od tada je imala problema s govorom, gutanjem i disanjem. 2021. godine se zalagala za eutanaziju, tvrdeći da je Francuska “nehumana” što ne dozvoljava tu procedure.

Hardy je rođena usred bombardovanja Pariza pod nacističkom okupacijom 1944. godine i odrasla je u gradu, uglavnom pod brigom majke. Sa 16 godina je dobila prvu gitaru na poklon i počela je da piše svoje pesme, izvodi ih uživo i odlazi na audicije za diskografske kuće. 1961. godine potpisala je ugovor sa diskografskom kućom Disques Vogue.

Mužički procvat

Inspirisana francuskim stilom nežnih balada, kao i tada novim, oštrijim stilovima pop i rok muzike, Hardy je postala ključni deo yé-yé stila koji je dominirao francuskom muzikom sredinom 20. veka. Takođe je imala ulogu u njegovom stvaranju: jedna od njenih ranih pesama, La Fille Avec Toi, počela je sa engleskim rečima: “Oh, oh, yeah, yeah.” Njena pesma koju je sama napisala, Tous les garçons et les filles, bila je prekretnica u njenoj karijeri 1962. godine i prodala je više od 2,5 miliona kopija. Bila je na vrhu francuskih top-lista, kao i singlovi Je Suis D’Accord i Le Temps de L’Amour. 1963. godine, Hardy je predstavljala Monako na Pesmi Evrovizije i zauzela je peto mesto.

Njena sve veća evropska popularnost značila je ponovno snimanje repertoara na više jezika, uključujući engleski. Njena pesma iz 1964. godine All Over the World, prevedena pesma Dans le Monde Entier, postala je njen jedini hit u top 20 u Velikoj Britaniji, ali je ostala popularna u Francuskoj, Italiji i Nemačkoj. 1968. godine, Comment te Dire Adieu, verzija pesme It Hurts to Say Goodbye (koju je originalno proslavila Vera Lynn) sa tekstom Sergea Gainsbourga, postala je jedan od njenih najvećih hitova.

Modna muza

Njena lepota i vešto oblikovana estetika – koja je obuhvatala čiste siluete odevnih komada uz casual izglede, uključujući džempere i denim odeću i kožu – definisali su ležeran izgled francuskog šika 20. veka. Postala je muza dizajnerima kao što su Yves Saint Laurent i Paco Rabanne, a često je bila predmet modnih fotografija, snimana od strane Richarda Avedona, Davida Baileyja i Williama Kleina. Kasnije je dizajner Rei Kawakubo svoj brend nazvao Comme des Garçons po njenoj pesmi.

Françoise je bila predmet obožavanja mnogih muških rok zvezda šezdesetih, uključujući Rolling Stonese i Davida Bowieja. Bob Dilan je napisao pesmu o njoj 1964. Godine sa albuma Another Side of Bob Dylan, počevši: “Za Françoise Hardy, na obali Seine, gigantska senka Notr Dama traži da uhvati moju nogu …”

Françoise Hardy

Bila je takođe zapažena od strane reditelja, pojavljujući se u filmovima Jean-Luca Godarda, Rogera Vadima, Johna Frankenheimera i drugih.

Hardy je napustila diskografsku kuću Disques Vogue zbog finansijskih sporova i potpisala trogodišnji ugovor sa Sonopresseom 1970. godine. Ovaj period bogat kreativnošću je bio obeležen saradnjom sa brazilskim muzičarem Tucom na visoko hvaljenom albumu La Question iz 1971. godine, kao i nastavkom multijezičnih izdanja, ali pred istek ugovora njen uspon u slavi je opao i ugovor nije obnovljen.

Françoise Hardy

Veći deo sredine 1970-ih provela je fokusirana na odgajanje svog sina Thomasa sa partnerom, muzičarem i glumcem Jacquesom Dutroncom. Izdanja su ponovno pokrenuta albumom Star iz 1977. godine, a Françoise je, iako ne uvek entuzijastično, prihvatila zvukove funka, diska i elektronskog popa. Duža pauza tokom 1980-ih godina bila je obeležena albumom Décalages iz 1988. godine, koji je naznačen kao njen poslednji album, iako se vratila 1996. godine sa albumom Le Danger, prelazeći na mračni savremeni rok. Objavila je još šest albuma, završavajući sa albumom Personne D’Autre iz 2018. godine.

Foto/Video: Profimedia, Instagram, Youtube

Najnovije