Harper's Bazaar Srbija

Lejdi Diana: Ruši se mit o svetici

Bivši oficir obezbeđenja otkrio tajnu o braku Charlesa i Diane koja je obrnula odnos krivca i žrtve

Da li zbog činjenice da je princ Charles već postao kralj, mada se krunisanje tek očekuje, ili zbog nekih nečistih savesti, tek, u poslednje vreme mediji polako ruše mit o njegovoj bivšoj supruzi, princezi Diani. Odavno je poznato da su njih dvoje živeli u nesrećnom braku. Takođe, dobar deo javnosti je za rastanak krivio više njega nego nju. Sada se tvrdi da ni voljena “narodna princeza” nije bila svetica iz mita koji se gradio tokom četvrt veka od njene pogibije.

Poznato je da, usprkos udaji za budućeg britanskog kralja, ili baš zbog toga, Diana nije imala sretan život. Podjednako mnogo prostora je dobila i Charlesova veza sa sadašnjom suprugom Camillom Parker Bowles. Charles je, još za Dianinog života, priznao da je prvu suprugu varao s Camillom, i to je rekao putem televizije, tvrdeći da mu je brak bio “nepopravljivo slomljen”. Kasnije se saznalo da su oba supružnika prekršili bračne zavete, ali je princ nekako ostao zapamćen kao glavni krivac za sve. Nedavno se, međutim, javio Allen Peters, jedan od bivših članova obezbeđenja kraljevskog para i bacio novo svetlo na njihov brak. Ovaj oficir tvrdi da taj koji je “prvi počeo” nije Charles.

Navodno, pre nego što je prestolonaslednik obnovio vezu s Camillom, koju je voleo još od rane mladosti, bio je saznao da je Diana njega prva prevarila. Peters tvrdi da je to bilo s telohraniteljem Barryjem Mannakeejem, o čemu je upravo Peters obavestio princa.

– Popularno je mišljenje da je princ od Walesa bio prvi koji je zastranio u njihovom braku, a to definitivno nije bio slučaj. Prva je to učinila princeza. On se gospođi Parker Bowles vratio tek nakon što je saznao za njenu aferu s Mannakeejem – rekao je Peters za CNN.

Veruje se da je Dianina tajna veza s telohraniteljem počela 1985, tokom jednog izleta. Godinu kasnije, on je sklonjen sa te pozicije i prebačen u diplomatsko obezbeđenje. Međutim, 1987. je poginuo u automobilskoj nesreći. Imao je 39 godina, a okolnosti njegove smrti nisu sasvim razjašnjene.

Petersove tvrdnje slične su s onim što je pisac Jonathan Dimbleby naveo u Charlesovoj autorizovanoj biografiji iz 1994, gde se navodi da su Charles i Camilla obnovili vezu tek 1986. godine. A Peters tvrdi da mu je sama Diana delimično priznala preljubu. – Počeo sam da primećujem da se ona neobično ponaša kad god smo u njegovoj blizini pa sam odlučio da porazgovaram s njom o tome. Prvo je to 20 minuta odlučno poricala, ali onda mi je rekla tačno što se događa – da je ona s Mannakeejem u “nekakvom odnosu” – ispričao je Peters.

Charles je, navodno, takođe primetio Dianino čudno ponašanje, pa ga je pitao o tome, a Peters mu je odgovorio da bi bilo bolje da o tome razgovara s princezom. Charles mu je odgovorio da je pokušao, i da je ona reaguje na pomen imena telohranitelja. – Ako je ona tako uzrujana, Barry ne može ostati ovde – navodno mu je odgovorio  Charles. – U tom trenutku bio sam prisiljen da mu kažem: “Gospodine, ako on ostane, bojim se da ću ja morati da odem”. Mislim da je u tom trenu shvatio. Bio je zaista šokiran i očigledno jako uzrujan – zaključio je Allan Peters.

Tekst: Milica Đorđević

Foto: Profimedia

Najnovije