Harper's Bazaar Srbija

Priča o omiljenom minijaturnom prstenu Catherine Deneuve

Glumica je bila fascinirana buvljacima na kojima je pronalazila suvenire i posebne predmete.

Među brojnim i živopisnim tezgama na buvljacima možete pronaći najrazličitije predmete: antikvitete, vinile, polovne knjige, fotografije iz prošlih vekova, plakate i tako dalje. Međutim, prava stvar koju treba tražiti na buvljacima uvek je bio nakit. Minđuše, prstenje, broševi, ogrlice i narukvice iz porodičnih kompleta porodica čekaju da ih neko kupi na kraju lenje nedeljne šetnje ulicama metropola.

Možda ne znaju svi da je i bajna francuska glumica Catherine Deneuve takođe obožavala buvljake. Zapravo, određeni minijaturni prsten koji je često pokazivala na fotografijama s početka 1960-ih nije prošao nezapaženo. U članku za The Adventurine, Marion Fasel tvrdi da je Catherine Deneuve ovaj prsten kupila na nekom buvljaku u Parizu ili Njujorku i da ga je pronašla slučajno na tezgi.

Prsten Catherine Deneuve prikazuje portret mlade žene u minijaturi, stil koji je izgleda bio veoma moderan u osamnaestom i devetnaestom veku. Konkretno, prsten glumice podseća na gruzijski stil. Tehnika koja se koristi u proizvodnji ovih dragulja je vrlo precizna i posebna: zapravo su to minijaturne slike rađene u akvarelu sa tankim četkama. Tokom vekova, umetnost minijature bila je prestižna specijalizacija, što je umetnicima dalo kredibilitet i zavidnu tehniku.

U periodu najveće popularnosti ove tehnike, minijature su pronađene na bilo kojoj dragocenoj podlozi: zapravo, mnogi draguljari su se sa umetnicima dogovorili da izrađuju minijature na prstenju, privescima, broševima, minđušama, ogrlicama i narukvicama. Sićušna umetnička dela sačuvana su zahvaljujući ploči od kamenog kristala, napravljenoj ravnom i sjajnom kako bi se bolje istakao osnovni portret. U nekim slučajevima, za najdragocenije dragulje, minijature su postavljene u okvire od dijamanata i dragog kamenja, što je dalo sjaj i živost.

Zanimljivo je primetiti kriterijume koji su korišćeni za odabir predmeta koji će se reprodukovati u minijaturama: vrlo često su se u neoklasično doba preferirali portreti bogova drevne Grčke, koji simbolično predstavljaju snagu i preporod duha. U drugim vremenima, međutim, birani su portreti istaknutih ličnosti tog vremena, poput političara ili uticajnih ljudi u društvu. Kako je precizirala Marion Fasel u The Adventurine, kolekcija od šest stotina minijaturnih portreta bila je izložena u Metropoliten muzeju umetnosti u Njujorku 2010. godine, uključujući i onu Martina Van Burena, osmog predsednika Sjedinjenih Država. Konačno, čak je i bogata porodica mogla da naruči minijature sa likovima voljenih, kako bi imala suvenir koji će nositi na prstu.

Dragulji sa minijaturnim portretima izgubili su popularnost pojavom fotografije, iako i dalje ostaju predmeti sa snažnom simboličkom vrednošću. Na prstenu koji je Catherine Deneuve nosila bila je predstavljena minijatura sa ženskim licem, o kojoj niko ne zna istoriju i sudbinu. Glumica je, noseći prsten, uspela ponovo da oživi taj vanvremenski portret, dajući mu eleganciju svojim ženstvenim pokretima.

harpersbazaar.com/it

Najnovije