Harper's Bazaar Srbija

Ključni momenti koji su obeležili život i karijeru muzičke legende i modne ikone Tine Turner

Kraljica rokenrola preminula je u 83. godini života.

Tina Turner, legendarna soul i rokenrol pevačica poznata po pesmama “What’s Love Got to Do With It”, “The Best” i “Private Dancer”, umrla je nakon duge bolesti – po rečima njenog publiciste. Imala je 83 godine.

Sa svojim nezaboravnim prisustvom na sceni, moćnim vokalom i električnim nastupima, muzika Tine Turner je prevazišla žanrove i osvojila srca obožavalaca svih generacija. Njen uticaj se proširio daleko izvan domena muzike. Bila je prva crna umetnica i prva žena koja je krasila naslovnicu Rolling Stone 1967. Njena karijera je odatle samo rasla, a doživotno je prikupila 12 Gremmy nagrada.

Prevazišla je buran privatni život da bi u četrdesetim godinama postala jedan od najprodavanijih izvođača svih vremena. „Bez Tine Turner ne bi bilo Beyonce, ne bi bilo Rihanne, ne bi bilo Katy Perry. Ne bi postojao ovaj sjajan I autentičan primer za toliko mladih izvođača i pevačica na koje bi se ugledali“, rekla je Katori Halll, ko-kreator emisije Tina: The Tina Turner Musical, o Tininom uticaju.

Kako je sve počelo

Rođena kao Anna Mae Bullock, Tina je odrasla u malom gradu Natbušu u Tenesiju, koji je kasnije spominjala u hitu „Nutbush City Limits”. Kao dete pevala u crkvenom horu, ali, po sopstvenom priznanju, nije bila posebno nadarena.

Sa 16 godina otišla je sa svojom sestrom, Allene, u noćni klub, koji je vodio muzičar Ike Turner. On je bio impresioniran Tininim glasom i ubrzo je postala njegova štićenica i ljubavnica. Venčali su se 1962. Na početku njihove veze, Ike ju je ubedio da Tina Turner bude njeno umetničko ime, i zajedno su osnovali Ike & Tina Turner Revue. Tokom 60-ih, par je postao uspešan u soul-rock crossover nastupu. Njihova najpopularnija pesma „Proud Mary“ osvojila je Gremmy 1972.

Destruktivni privatni odnosi

Uprkos njenom snažnom prisustvu pred publikom, Tina se van scene osećala zarobljenom od strane Ika. Kasnije će otkriti da je tokom njihovog braka pretrpela godine nasilja i psihičkog zlostavljanja, često pevajući sa crnim okom ili natečenim usnama. „Nisam mogla da ga ostavim jer mi je bilo stalo, pa sam to izdržala“, rekla je za Vogue 1985. Ali je konačno dostigla svoj limit 1976. Napustivši ga. Krenula je na solo putovanje koje će redefinisati njen identitet i učvrstiti njen status nezavisne muzičke sile.

Uspon zvezde

Godine 1983. sklopila je solo ugovor sa Capitol-om i do kraja te godine imala je hit u Velikoj Britaniji sa obradom pesme Al Green-a „Let’s Stay Together“.

1984. njen album Private Dancer postigao je veliki uspeh u SAD i šire. Album je uključivao pesmu „What’s Love Got to Do With It“, koji je postao njen najveći hit i osvojio četiri Gremmy nagrade, zajedno sa pločom godine. 1985.

Multi-platinasti albumi usledili su kasnih 1980-ih i 1990-ih sa singlovima uključujući „The Best“ i „Golden Eye“, za istoimeni film o Džejmsu Bondu iz 1995. godine. Tina se takođe pojavila u nekoliko filmova, a glumila je zajedno sa Melom Gibsonom u filmskom hitu Mad Max Beyond Thunderdome iz 1985. godine. 1993. objavljen je film „What’s Love Got to Do with It “, adaptiran po njenoj autobiografiji, koji je zvezdi Angeli Basset doneo prvu nominaciju za Oskara.

Modna ikona

Njen lični stil se razvijao od jednostavnog šika do raskošne dive, inspirišući žene širom sveta. Njeni modni izbori prevazilazili su estetiku, a radila je sa dizajnerima visokog profila kao što su Bob Mackie, Azzedine Alaïa, Donatella i Gianni Versace.  Mikro haljine sa resama, šiljaste potpetice i voluminozna kosa postali su njen dobro poznati stilski potpis.

„Tinin glas je savršena kombinacija harizme, šarma i snage“, rekao je Armani 2017. „Ono čemu se najviše divim kod nje je njena bezgranična energija, upornost koju je pokazivala tokom godina, njen način na koji se razvija, ali ostaje zauvek mlada. ”

Godine 2008. Tina je nastupila sa Beyonce na dodeli Gremmy nagrada, a zatim je krenula na svoju turneju Tina!: 50th Anniversary Tour. Prošle godine, poslednji put je ispričala svoju priču u celosti, pojavivši se u dirljivom HBO dokumentarcu Tina, režisera Dana Lindsay-a i TJ Martina.

 

Foto: Profimedia

Video: Youtube

PRiredila: T.M.

Najnovije