Emilija Radojičić: Vredno je svega ako je to što radiš iskreno, iz srca!

Kreativnost obuhvata više od sposobnosti otkrivanja i predstavljanja originalnih ideja, ona je oduvek podrazumevala i hrabrost da se njome bavite, a posebnu dozu hrabrosti iziskivala ukoliko odlučite da čin kreativnosti pretvorite u svoju svakodnevicu.

Čin kreativnosti može biti veličanstven i inspirativan, poput stvaranja prelepe slike ili dizajniranja inovativne kampanje. Međutim, ideja ne mora biti striktno umetnička ili ona koja menja svet da bi se smatrala kreativnom. Život od nas zahteva svakodnevna dela genijalnosti i nova rešenja. Naime, svako od nas poseduje određenu količinu kreativnosti, iako toga možda nije svestan.

Međutim, ono što kreativce po volji izbora, izdavaja od ostalih, jeste prepoznavanje ove veštine kao dominantne u sklopu ličnosti, te potreba i želja da se njome bave.

Takođe, kretivnost je retko smatrana važnom stavkom koju neko može da poseduje, lepom da, ali nikako ne neophodnom.

Zato je izbor da kreativnost bude svakodnevni deo vašeg života i stvaralaštva, poseban čin hrabrosti, koji su mnogi izabrali uprkos želji svoje okoline, a kao jedini način da ostanu dosledni i iskreni prema sebi. Razlog zbog koga su načinili najbolji mogući izbor i zbog koga su naposletku i uspeli.

U našem serijalu, brojni kreativci sa domaće scene tu su da sa vama podele suštinu svog kreativnog puta i inspirišu vas da od njega ne odustanete, jer bez novih, lepih i originalnih ideja koje kreativni umovi donose, ovaj svet bi bio jednodimenzionalno i prilično otužno mesto.

Više o našem serijalu pročitajte OVDE

Baš kao što je Pablo Picasso rekao kada je pokušao da definiše umentost, isti princip mogao bi da se primeni na kreativnost bilo kog oblika: “Svrha kreativnosti je da spere prašinu svakodnevice sa naših duša”, zaključak sa kojim bi se svi gosti naše rubrike svakako složili.

Emilija Radojičić je vizuelna umetnica iz Beograda. Koristi crtež kao polaznu tačku u svom stvaralaštvu, ali se izražava kroz različite medije i materijale, kao što je tehnika tkanja i vuna, skulptura, prostorne instalacije, kamen, drvo… Emilija je 2019. godine osnovala umetničko/dizajnerski studio ETAR i tako se uspešno ostvarila i u polju dizajna. Do sada je realizovala brojne samostalne i grupne izložbe, audio-vizuelne performanse, kolaboracije, publikacije i mnoge kreativne projekte u saradnji sa drugim umetnicima, kustosima, galerijama, institucijama, kao i kompanijama i brendovima. Ova vizuelna umetnica tvrdi da je radoznalost ono što je najviše pokreće u njenom bogatom stvaralaštvu. Veština kojom Emilija spaja umetnost u primenjene svrhe može se između ostalog videti i kroz radove koje potpisuje za studio nameštaja girstore.com

1. Od ideje do realizacije (koliko rada i kakvog), šta smatraš da ti je najviše pomoglo?

 Puno vrednog rada, eksperimentisanja, i najbitnije od svega – igre.

2. Najbolji savet koji si dobila i zašto smatraš da je baš on uticao na tebe? Da li se sećaš momenata kada si ga primenila u praksi – možeš li nam otkriti više o tome?

Kolega umetnik mi je davno rekao (on je negde pročitao), da je potrebno 10.000  loših crteža da izađu iz tebe, da bi onda krenuli oni pravi. Definitivno treba raditi i ne očekivati da će svaki tvoj rad da bude genijalan. Onda nekad i sami sebe iznenadimo.

3. Šta radiš kada želiš da odustaneš?

Svaki “pad” doživljavam kao kraj nečeg starog, nečeg što treba da otpustim od sebe. Oprostim se sa starim, okrenem se i nastavim posvećeno da radim u novom smeru. Koliko god da je teško i poželim da dignem ruke od svega, uvek se setim da je to samo trenutak, jedan period nakon kog dolazi nešto novo, uzbudljivije od svega do sada.

4. Knjiga, sajt, tool koji ti je najviše pomogao i kako?

Najviše mi pomaže odlazak u prirodu. Ne postoji ništa drugo što me uzdigne kao spavanje u tišini, svež vazduh, Sunce, Mesec, zvezde, more, šuma…

5. Umetnik/umetnica koji su te najviše inspirisali u karijeri i zašto baš oni?

Nikada se nisam ugledala na druge umetnike. Kada sam bila mlađa, svesno sam odbijala da pratim svetsku umetničku scenu, prosto nisam htela da znam. Sada shvatam da je to bilo malo nezrelo razmišljanje, ali i dalje ne mogu da kažem da je neka određena ličnost iz sveta umetnosti i njeno stvaralaštvo direktno uticalo na moj rad i karijeru. Veći uticaj na mene su imali ljudi koje sam sretala kroz život, spontano i indirektno.

6. Koliko je teško, zašto je teško i zašto je vredno odricanja?

Vredno je svega, ako je to što radiš iskreno, iz srca. Onda ništa nije teško.

Intervju: Maja Bunčić

Naslovna ilustracija: Marija Pecić

Foto: Marijana Janković

Najnovije