Kreativci za kreativce iskreno: Nevena Ivanović Neo

Izbor da kreativnost bude svakodnevni deo vašeg života i stvaralaštva poseban je čin hrabrosti.

Čin kreativnosti može biti veličanstven i inspirativan, poput stvaranja prelepe slike ili dizajniranja inovativne kampanje. Međutim, ideja ne mora biti striktno umetnička ili ona koja menja svet da bi se smatrala kreativnom. Život od nas zahteva svakodnevna dela genijalnosti i nova rešenja. Naime, svako od nas poseduje određenu količinu kreativnosti, iako toga možda nije svestan.

Međutim, ono što kreativce po volji izbora, izdavaja od ostalih, jeste prepoznavanje ove veštine kao dominantne u sklopu ličnosti, te potreba i želja da se njome bave.

Takođe, kretivnost je retko smatrana važnom stavkom koju neko može da poseduje, lepom da, ali nikako ne neophodnom.

Zato je izbor da kreativnost bude svakodnevni deo vašeg života i stvaralaštva, poseban čin hrabrosti, koji su mnogi izabrali uprkos želji svoje okoline, a kao jedini način da ostanu dosledni i iskreni prema sebi. Razlog zbog koga su načinili najbolji mogući izbor i zbog koga su naposletku i uspeli.

U našem serijalu, brojni kreativci sa domaće scene tu su da sa vama podele suštinu svog kreativnog puta i inspirišu vas da od njega ne odustanete, jer bez novih, lepih i originalnih ideja koje kreativni umovi donose, ovaj svet bi bio jednodimenzionalno i prilično otužno mesto.

Baš kao što je Pablo Picasso rekao kada je pokušao da definiše umetnost, isti princip mogao bi da se primeni na kreativnost bilo kog oblika: “Svrha kreativnosti je da spere prašinu svakodnevice sa naših duša”, zaključak sa kojim bi se svi gosti ove rubrike svakako složili.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by NEO Design (@neodesign.neo)

Nakon završetka studija u francuskoj školi mode i modnog menadžmenta Mod’Art international, Nevena Ivanović osniva brend pod nazivom NEO design, koji se zasniva na ideji okupljanja mnogobrojnih tradicija naroda širom sveta, dok se najvišu ističu japanska i srpska. Prvu samostalnu reviju imala je u Parizu 2016. godine i od tada za svoj rad osvojila 16 nagrada i nominacija u zemlji, regionu i svetu. Njen originalan pristup modnom dizajnu izdvojio ju je na domaćoj modnoj sceni,  a vreme koje ulaže u neiscrpno stvaranje modela, radeći danonoćno u svojoj modelarskoj radionci na Andrićevom vencu, omogućava joj vidljivost o kojoj mnogi sanjaju. Trenutno se bavi eksperimantalnim scenskim kostimima kao i inkluzivnim dizajnom- komadima za osobe sa invaliditetom. Pored rada za svoj brend, Nevena radi i kao freelance kreativni direktor i stilista.

1. Od ideje do realizacije (koliko rada i kakvog), šta smatraš da ti je najviše pomoglo?

Zavisi da li pravim kolekciju ili jedan komad ali proces nekada taje i po godinu i više dana, a nekada se u nedelju dana izrodi novi komad. Najviše mi je pomoglo iskustvo u praksi za vreme studiranja i stažiranje u dizajnerskom ateljeu. Kada si prisutan čak i u tuđem procesu, postaješ svestan svih faza i dobrih i loših i polako se navikavaš na njihov ritam. Kada shvatiš da se rok na kraju uvek ispoštuje i da se sve što ide po zlu na kraju razreši i ispadne i bolje nego što si očekivala onda i je svaki naredni proces lakši i manje stresan.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by NEO Design (@neodesign.neo)

2. Najbolji savet koji si dobila i zašto smatraš da je baš on uticao na tebe? Da li se sećaš momenata kada si ga primenila u praksi – možeš li nam otkriti više o tome?

“Kakva god prilika da ti se ukaže, uvek daj najbolje od sebe. sve što radiš, uradi maksimalno dobro” kao i “Pazi na šta se potpisuješ”. Mislim da mi se ti saveti pojave u glavi svaki put kada prolazim kroz teške faze u svemu što radim. To me pokrene da iskoristim i onaj poslednji atom snage i završim to što pravim tako da na kraju budem ponosna. Nekada na sam rezultat, a najčešće na to što sam uspela da se izborim sa sobom i sa porivom za odustajanjem. Postoji još jedan savet, a to je onaj koji sam sama sebi počela da dajem u poslednjih par godina, jer se iz iskustva pokazao kao veoma ispravan, on glasi “Prati svoju intuiciju, ako ti neki posao deluje kao NE na prvu, onda verovatno i ne treba da ga prihvatiš”.

3. Šta radiš kada želiš da odustaneš? 

Prvo krećem da maštam o svim nerealnim scenarijima gde se sve samo od sebe razrešava, zatim krećem da tražim potencijalna, malo realnija rešenja, a onda shvatim da je sve to moguće samo u mojoj glavi. Saberem se, ponovim sebi one savete iz prethodnog odgovora, odmorim onoliko koliko mogu, nekada sat-dva, nekada dan-dva , udahnem i kažem sebi : “Hajde izguraj ovo, reši. Možeš ti to Nevenaaaa!” Nekada sebe motivišem nekom nagradom, npr dva dana gledanja serija ili pićem sa prijateljima, kada završim to od čega sam htela da odustanem. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by NEO Design (@neodesign.neo)

4. Knjiga, sajt, tool koji ti je najviše pomogao i kako?

Knjiga bi bila ona od Borisa Miljkovića, Kuvar: Šta mladi umetnik može da nauči od advertajzera, mašine, budale? Genijalan priručnik za svakoga ko uživa u skupljanju raznovrsnih referenci
Sajtovi: pinterest.com i piratebay.si (život u Srbiji ima svoje privilgije). Tool: Kvalitetan alat za rad – krojački sto, makaze, špenadle, šivaća mašina, laptop i grafička tabla (isplatila je sama sebe, zaradila mi novac za diplomsku kolekciju i putovanja. Ako već radiš 10-12 sati dnevno i te kako je važno kakav ti je alat!

5. Umetnik/umetnica koji su te najviše inspirisali u karijeri i zašto baš oni?

Navešću dve lokalne umetnice, Irmu Kohel i Katarinu Zlajić , koje su me svojim pristupom svemu što rade ohrabrile da nastavim baš kao što sam i počela, autentično, iskreno, beskompromisno i sa potpunom verom u svoje odluke, intuiciju, stavove i sa idejom da otelotvorim ceo jedan svet koji oduvek živi u mojoj glavi .

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by NEO Design (@neodesign.neo)

6. Koliko je teško, zašto je teško i zašto je vredno odricanja?

Teško je i prelepo u isto vreme. Teško je jer živimo u društvu kome je umetnost na poslednjem mestu (nekad i veoma razumljivo) pa su borbe koje vodimo pored onih unutrašnjih, ličnih, umetničkih, često  i one  životne, borbe za opstanak. Prelepo je zato što svaki put kad me ove prethodno navedene savladaju, shvatim da je moj posao najlepši na svetu, jer živim od toga što pravim lepe stvari. Od malena sam bila ona osoba koja će se odreći nekih ugodnosti i svakodnevnih lepota zarad vremena uloženog u svoju viziju. Kada te vodi vizija, prosto nemaš mnogo izbora ali ne vidim to kao nešto loše. Divno je biti vođen lepotom i porivom za stvaranjem. Svaki put kada iz moje radionice izađe nešto što svojom lepotom oplemenjuje, uzbuđuje i raduje, taj osećaj ispunjenosti vredan je svakog odricanja. 

Tekst: Maja Bunčić

Naslovna ilustracija: Marija Pecić

Foto: Zoran Rašić

Najnovije