Harper's Bazaar Srbija

60. La Biennale di Venezia: ,,Stranci svuda”

Ove godine fokus je na umetnicima koji su stranci, imigranti, iseljenici, i izbeglice

Biennale

Nedavno je otvorena jedna od najstarijih i najprestižnijih izložbi u Evropi, La Biennale di Venezia. Na 60. Bijenalu predstavljeno je više od 330 umetnika, na 88 internacionalnih paviljona. Ove godine naslov centralne izložbe glasi ,,Stranci svuda”. Prema koncepciji umetničkog direktora Adriana Pedrose, naziv ,,Stranci svuda” preuzet je od umetničkog kolektiva Claire Fontaine, i njihove serije radova neonskih skulptura iz 2004. Fokus je na umetnicima koji su stranci, imigranti, iseljenici, i izbeglice. Umetnici koji su uprkos svom talentu ostali ispod radara globalne stručne i najšire javnosti.

Ove godine predstavnik Srbije je međunarodno priznati scenograf, Aleksandar Denić, sa projektom “Exposition Coloniale”, u organizaciji Muzeja grada Beograda.

Aleksandar Denić

Tokom svoje dugogodišnje karijere, Aleksandar Denić je stekao reputaciju kroz rad na brojnim filmskim ostvarenjima kao što su „Podzemlje”, „Bumerang”, „Rane”, „Cat run”, i drugi. Pored filmskih projekata, istakao se i kroz veliki broj scenografija za pozorište i operu. Posebno je poznata njegova saradnja sa nemačkim rediteljem Frankom Castorfom tokom protekle decenije. Njihova zajednička dela obuhvataju neke od najmonumentalnijih i najupečatljivijih scenografija koje su krasile svetske pozorišne scene. Denićev rad se odlikuje provokativnim i simboličnim svetovima koji ostavljaju dubok utisak.

Zemlje regiona

Crnu Goru predstavlja Darja Bajagić projektom “Potrebno je ostrvo za ovako dobar osećaj”, koji je posvećen ostrvu i nekadašnjem logoru Mamula. Severnu Makedoniju predstavlja Slavica Janešlieva projektom “Inter Spem et Metum“, čija je kustoskinja Ana Frangovska. Bosna i Hercegovina učestvuje projektom “Mera mora” Stjepana Skoka, čiji je kustos i ujedno komesar Martin Ivanović. Sloveniju predstavlja Nika Špan projektom „Baštenska tajna za tebe“, čiji je kustos Vladimir Vidar.

Zlatni i srebrni lav

La Biennale di Venezia

Svečano otvaranje 60. Bijenala održano je 20. aprila, uz tradicionalnu dodelu nagrada. Zlatni lav za najbolji nacionalni paviljon dodeljen je australijskom, za izložbu “Kith and kin” Archie-a Moore-a. Umetnik je mesecima radio na ručno iscrtanom porodičnom stablu “prvih nacija”, odnosno 65.000 godina istorije aboridžinskog naroda, koju je iscrtao belom kredom na crnim zidovima i stropu. Među učesnicima na centralnoj izložbi “Stranci svuda” trijumfovao je maorski Mataaho Collective. Kolektiv čine četiri umetnice maorskog porekla koje su predstavile svetleću tkanu strukturu koja se poetično ukršta u galerijskom prostoru.

Srebrnog lava za najboljeg mladog učesnika na centralnoj izložbi 60. Bijenala dodeljen je umetnici Karimah Ashadu, poreklom iz Nigerije. Dva specijalna priznanja dodeljena su 87-godišnjoj palestinskoj umetnici Samia Halaby, koja živi i radi u Njujorku i argentinskoj umetnici La Chola Poblete iz Buenos Airesa.

Foto: Profimedia, Instagram

Tekst: Natalija Kunić

Najnovije