7 inspirativnih modnih izložbi za leto 2024.

Ove izložbe nude jedinstvenu priliku da istražite evoluciju mode i priče iza dizajna.

Icons of British fashion

Od zadivljujućih dizajna do uticajnih kulturnih trendova i istorijskih događaja, svet mode je jednako širok koliko i fascinantan. Jedan od najboljih načina da razumemo faktore koji su oblikovali savremenu modu i da cenimo rad uticajnih dizajnera jeste da vidimo njihove kreacije izbliza. Ovog leta, širom sveta, postoji mnogo uzbudljivih izložbi koje nude dubok uvid u ove fascinantne aspekte mode.

izložbi
Balenciaga: Character

Ovde ćemo istaknuti sedam uzbudljivih izložbi. Bilo da živite u blizini ili planirate kulturni dodatak na predstojeće putovanje, ove izložbe nude jedinstvenu priliku da istražite evoluciju mode i priče iza dizajna. Pročitajte dalje kako biste otkrili koje modne izložbe da dodate u svoj itinerar ovog leta i pripremite se da budete inspirisani raznolikom istorijom i inovativnim dizajnima u svetu mode.

Naomi: In Fashion

YUIMA NAKAZATO: BEYOND COUTURE

Muzej čipke i mode, Kale, Francuska

15. jun 2024. – 5. januar 2025.

Japanski dizajner Yuima Nakazato stvorio je inovativan i vizionarski svet spajanjem tradicije sa korišćenjem novih tehnologija i tekstila. Kao zagovornik stvaranja održivog sveta kroz modu, koristi inovativne materijale i metode i crpi inspiraciju iz prirode kako bi kreirao svoje unikatne dizajne. Nakazatova izložba nudi korak unutar njegove futurističke vizije i posvećenosti ekološki svesnoj modi.

BALENCIAGA: CHARACTER

Muzej Cristobal Balenciaga, Getarija, Španija

1. mart 2024 – 19. januar 2025.

Muzej Cristobal Balenciaga priredio je izložbu kako bi prikazao Balencijagin uticajni brend iz “neistražene perspektive.” Sa izložbom od 90 različitih odevnih predmeta, posetioci muzeja mogu proučiti i ceniti strukturalnu prirodu i tehničke detalje koji su izdvojili Balencijagu.

NAOMI: IN FASHION

Muzej Victoria & Albert, London, Velika Britanija

22. jun 2024 – 6. april 2025.

Ova izložba, koja je otvorena krajem juna, pruža dubok uvid u impresivnu karijeru manekenke Naomi Campbell. Ova izložba nudi jedinstven pogled na modnu industriju ističući dizajnere i kreativce koji su igrali ulogu u Naominoj karijeri, uključujući Azedine Alaiu, Vivienne Westwood i Jean Paul Gaultiera. Sa oko 100 izgleda vrhunskih dizajnera, ova izložba slavi Kembelovu kulturnu ostavštinu i aktivizam, pružajući pogled na četiri decenije mode i uticaja.

ICONS OF BRITISH FASHION

Palata Blenheim, Oksfordšir, Velika Britanija

23. mart 2024 – 30. jun 2024.

Ne propustite najveću izložbu u Palati Blenheim do sada, koja ističe mnoga od najuticajnijih imena Britanije kroz istoriju. Dodeljujući svakoj dizajnerici svoju sobu, ova velika izložba će posetiocima prikazati ne samo širok izbor dizajna, već i istoriju i uticaj svakog dizajnera, uključujući Vivienne Westwood, Jean Muir, Thierry de Havilland, Turnbul & Asser, Zandra Rhodes, Lulu Guinness, Barbour, Alice Temperley, Stella McCartney i Stephen Jones Millinery za Christian Dior – impresivna lista!

MODERN RITUAL: THE ART OF MARY MCFADDEN

Drexel Univerzitet, Filadelfija, SAD

11. maj 2024 – 11. oktobar 2024.

Istražite svet američke modne ikone Mary McFadden ovog leta/jeseni na Drexel Univerzitetu. Od njenih karakterističnih Marii nabora do ručno oslikanih tekstila, ova izložba prikazuje 40 pažljivo izrađenih odevnih predmeta kao i crteže koji prikazuju priče iza komada. Posetioci će otići sa dubljim uvidom i uvažavanjem McFaddenovog uticaja na američku modu.

JOYCE J. SCOTT/ WALK A MILE IN MY DREAMS

Muzej umetnosti Baltimora, Baltimore, Md.

24. mart 2024. – 14. jul 2024.

Američka umetnica Joyce J. Scott potiče iz duge linije stvaralaca u svojoj porodici koji su kreirali lepe, funkcionalne predmete u svojoj potrazi za slobodom od ropstva, radne obaveze, migracije i segregacije. Scott koristi medije kao što su perlice, skulptura, tekstil, nakit i grafika kako bi se bavila izazovnim, ali važnim temama kao što su rasna i socijalna nejednakost. Ova izložba prikazuje njenu plodnu karijeru kroz gotovo 140 različitih predmeta. Uronite u njen svet, viziju i pripovedanje u Muzeju umetnosti Baltimora, na jednoj od najintrigantnijih izložbi ovog leta.

THE BIRTH OF DEPARTMENT STORES

Muzej dekorativnih umetnosti, Pariz, Francuska

10. april 2024. – 13. oktobar 2024.

Posetite Muzej dekorativnih umetnosti (MAD) u Parizu kako biste saznali više o jednom od sistema koji danas deluje uobičajeno, ali je odigrao značajnu ulogu u oblikovanju potrošačkog društva i modne industrije: robnim kućama. Ova izložba ističe bogate istorijske, političke i društvene kontekste od 1852. do 1925. godine i prikazuje kako su one igrale ulogu u preoblikovanju potrošačkih percepcija, kupovnih navika i industrijskih trendova koji su u velikoj meri oblikovali svet mode kakav danas poznajemo.

Iskoristite ovo leto na najlepši mogući način i posetite makar jednu od ovih 7 impresivnih modnih izložbi.

Foto: Instagram, Profimedia, Blenheim Palace Instagram

Tekst: Natalija Kunić

Najnovije