Sve što treba da znate o izložbi Naomi Campbell u muzeju V&A

“Naomi: In Fashion” prikazuje legendarni život i karijeru supermodela

Naomi Campbell, jedna od najpoznatijih supermodela svih vremena, dobila je zasluženu retrospektivu u londonskom muzeju Victoria & Albert. Izložba pod nazivom “Naomi: In Fashion” otkriva fascinantne detalje iz njenog života i karijere koja traje više od četiri decenije. Posetioci imaju priliku da vide neke od njenih najikoničnijih modnih trenutaka, uključujući kreacije svetski poznatih dizajnera i legendarne modne fotografije. Naomi Campbell, koja je ujedno i aktivista i filantrop, deli sa nama svoju jedinstvenu priču o uspehu, raznolikosti i uticaju na savremenu kulturu. Izložba je prava poslastica za sve ljubitelje mode i istorije, ali i inspiracija za nove generacije.

Naomi

“Naomi: In Fashion”, koju sponzoriše BOSS, priča priču o impresivnoj karijeri Naomi Campbell, dugoj četiri decenije kao jedne od najpoznatijih manekenki u istoriji. Campbell, koja kaže da je “počastvovana što ju je V&A pozvao da podeli svoj život u odeći sa svetom”, pojavila se na bezbroj modnih pista, učestvovala u stotinama modnih kampanja i sarađivala sa najprestižnijim dizajnerima i fotografima u industriji tokom poslednjih 40 godina. Njena karijera počela je u ranoj dobi: primetili su je u Covent Gardenu sa samo 15 godina, a nekoliko godina kasnije je ušla u istoriju kao prvi crni model na naslovnici pariskog Vogue-a sa 18 godina, 1988. godine. Kasnije je nazvana jednom od originalnih supermodela devedesetih, zajedno sa savremenicima kao što su Cindy Crawford i Claudia Schiffer.

Proizvedena u saradnji sa Campbell i naglašavajući njen glas i perspektivu, V&A je izjavio da će izložba “oslanjati na Naomin sopstveni opsežan garderober visoke mode i konfekcije iz ključnih trenutaka njene karijere, zajedno sa pozajmicama iz dizajnerskih arhiva i predmetima iz kolekcije V&A”.

Naomi

Istaknuti predmeti uključuju dramatičan korset inspirisan automobilom iz 1989. godine, delo Thierry Muglera, izgled Campbellove sa poslednje revije Alexandera McQueena pod rukovodstvom Sare Burton, ružičasti ansambl Valentino nošen na Met Gali 2019. godine i čuvene, vrtoglavo visoke platforme Vivienne Westwood koje je Campbell nosila tokom sada već ikoničnog pada na pisti 1993. godine.

Naomi

Izložba uključuje oko 100 izgleda i dodataka iz najbolje svetske visoke mode, hronološki prikazujući godine Naomi Campbell u industriji. Posetioci mogu uživati u dizajnima Alexandera McQueena, Azzedine Alaïa, Burberry, Chanel, Dolce & Gabbana, Gianni i Donatella Versace, Jean Paul Gaultier, John Galliano, Karl Lagerfeld, Kenneth Ize, Torishéju Dumi, Valentino, Virgil Abloh, Vivienne Westwood, Yves Saint Laurent i mnogih drugih.

Naomi

Pored zapanjujuće odeće i modnih dodataka, modna fotografija ima istaknuto mesto u postavci. Upadljive slike vodećih fotografa kao što su Campbell Addy, Nick Knight, Peter Lindbergh and Steven Meisel biće deo selekcije fotografija na izložbi, koje je kurirao Edvard Enninful OBE.

“Karijera Naomi Campbell se prepliće sa najboljim iz sveta visoke mode,” rekla je Sonnet Stenfill, viši kustos mode u V&A. “Prepoznata je širom sveta kao supermodel, aktivista, filantrop i kreativni saradnik, čineći je jednom od najplodnijih i najuticajnijih figura savremene kulture. Oduševljeni smo što radimo sa Naomi Campbell na ovom projektu i što možemo da proslavimo njenu karijeru sa našom publikom.”

Naomi

Pored njene uloge u modnoj industriji, “Naomi: In Fashion” se takođe dotiče aktivizma Naomi Campbell i kulturnog liderstva, prikazujući istaknute ličnosti kao što je Nelson Mandela, kojeg Campbell pripisuje za otvaranje očiju prema društvenoj nepravdi i inspirisanje da koristi svoju platformu za društvene promene. Manekenka se pridružila Black Girls Coalition 1989. godine i od 2013. godine kampanjuje za The Diversity Coalition, zajedno sa Iman i Bethann Hardison, kako bi zagovarala raznolikost na modnoj pisti. “Naomi: In Fashion” se takođe osvrće na njeno ohrabrivanje novih kreativaca, što se vidi kroz globalnu inicijativu Emerge, koju je osnovala prošle godine.

Naomi

Izložba počinje sa upečatljivim klipovima Naomi Campbell na modnoj pisti, ilustrujući njen legendarni hod i postavljajući scenu za karijeru supermodela. Prvi deo, “Becoming Naomi”, prati njeno detinjstvo u južnom Londonu 1970-ih, kada je želela karijeru na sceni i nastupala u muzičkim spotovima 1980-ih za umetnike uključujući Boba Marleya i Culture Club. Njen život se promenio kada ju je sa 15 godina prišao agent za modele Beth Boldt dok je bila u kupovini sa školskim prijateljima – dve godine kasnije je šetala za priznate dizajnere u Londonu, Parizu, Milanu i Njujorku.

Sledeći deo, “Supermodel”, odnosi se na Naomi i njene vršnjake iz devedesetih, kada je moda postala masovna zabava. Naomi Campbell, iako još uvek tinejdžerka, bila je u centru ovog fenomena, a vodeći dizajneri su je podržavali. Kretala se izvan sveta mode, nastupajući u muzičkim spotovima, lansirajući svoj parfem i postajući zagovornik raznolikosti.

Izložba zatim prelazi na deo “Azzedine Alaïa”, koji se fokusira na odnos Naomi Campbell sa pokojnim dizajnerom i način na koji je inspirisala njegov rad, pre nego što se posveti delu ‘Njujork’, gde se Campbell preselila sa 17 godina, da bi se bacila u užurban modni i društveni život grada.

Naomi
Dolce & Gabbana

“The Spotlight” istražuje biografski trenutak koji je bio u centru pažnje, kada je Campbell služila period sudski naređene društveno korisne službe. Sledi deo “Exemplar”, koji gleda na rane saradnje Naomi Campbell sa modnim kućama kao što su Dolce & Gabbana i Vivienne Westwood do Jean Paul Gautier, i ‘Alchemy’, fokusirajući se na jedinstveni odnos Campbell sa kamerom i svetski poznatim fotografima, uključujući Steven Meisel, Arthur Elgort, Patrick Demarchelier and David Bailey. Završni deo, ‘Archetype’, prepoznaje Campbell kao zagovornika prijatelja, ključne trenutke u karijeri i rad sa novim dizajnerima.

Foto: Profimedia

Tekst: Natalija Kunić

Najnovije