9 najimpresivnijih muzeja dizajna širom sveta

Od futurističkih prostora u Dubaiju do istorijskih ikona u Londonu, ovi muzeji nude jedinstvenu priliku za uranjanje u svet dizajna.

muzeja dizajna

Ako ste ljubitelj dizajna, onda znate da muzeji dizajna nisu samo mesta gde se izlažu predmeti – to su hramovi kreativnosti, inovacije i estetike. Ovi muzeji kombinuju umetnost, arhitekturu i tehnologiju kako bi stvorili inspirativna iskustva koja zadivljuju sve posetioce. Od futurističkih prostora u Dubaiju do istorijskih ikona u Londonu, svaka destinacija na našoj listi nudi jedinstvenu priliku za uranjanje u svet dizajna. Pripremili smo pregled deset najimpresivnijih muzeja dizajna širom sveta, koji su neizostavna stanica za svakog ljubitelja kulture i umetnosti. Krenite s nama na ovo putovanje kroz remek-dela dizajna koja definišu i oblikuju naš svet.

Ako želite da dodate sveže, izuzetno mesto na svoju listu putovanja, imate sreće: Prikupili smo 9 najboljih muzeja dizajna širom sveta, prema vodećim kustosima i entuzijastičnim putnicima. Bez obzira na vaš ukus, ovi izvanredni muzeji sigurno će zadovoljiti i najizbirljivije ljubitelje kulture.

COOPER HEWITT, SMITHSONIAN DESIGN MUSEUM, NJUJORK

muzeja dizajna

Iako je osnovan 1976. godine i smešten u vili iz doba pozlaćene ere, ovaj muzej je svetionik modernosti. Nalazi se uz Central Park i ima četiri sprata galerija sa rotirajućim izložbama i više od 215.000 dizajnerskih predmeta u svojoj kolekciji: među predivnim otkrićima su radovi ključnih ženskih ličnosti u pokretu skandinavskog modernizma 20. veka; najveća i najraznovrsnija kolekcija tapeta u Sjedinjenim Državama; subverzivni prikaz tradicionalne delftske pločice od strane dizajnerke Sheile Bridges; i mnogo više. Šetnja kroz Cooper Hewitt je imerzivno i tehnološki napredno iskustvo—nešto što kustos savremenog dizajna muzeja, Alexandra Cunningham Cameron, postiže oslanjajući se na neke od najboljih stručnjaka u industriji kako bi sve to oživela.

VITRA DESIGN MUSEUM, NEMAČKA

muzeja dizajna

Delimično osmišljen od strane legendarnog Franka Gehryja, ova institucija sa više zgrada, prepunih slavnih arhitekata je san svakog ljubitelja dizajna i arhitekture. Njena stalna kolekcija, koja uključuje radove apsolutnih titana dizajna—pomislite na Virgil Abloha, Zahu Hadid i Ota Vagnera, oca bečke moderne—ne treba preskočiti, kao ni privremene izložbe muzeja. Možda najnezaboravniji deo Vitra muzeja dizajna je Vitra Schaudepot: dizajniran od strane arhitektonske firme Herzog & de Meuron, dobitnika Prickerove nagrade, i dom stalno rastuće kolekcije nameštaja. Jochen Eisenbrand. Garantujemo da ćete poželeti da ponesete većinu onoga što vidite u Vitra muzeju dizajna kući u trenu.

DENVER ART MUSEUM, DENVER

muzeja dizajna

Kolorado možda nije prva stvar koja pada na pamet kada neko kaže “dizajnerska inovacija”, ali savetujemo vas da ne propustite ovaj dragulj odmah pored Kapitola države Kolorado. Denver muzej umetnosti ima impresivnu kolekciju umetničkih dela na svojim zidovima, ali kolekcija arhitekture i dizajna je ono što ga zaista izdvaja. Tu su dela Charlesa i Ray Eamesa, originalni crteži Franka Lloyda Wrighta i radovi zvezda 21. veka poput Faye Toogood. Godine 2006. muzej se proširio dodavanjem Hamilton zgrade—uglastog remek-dela poljsko-američkog arhitekte Daniela Libeskinda, koji je nacrtao skice za njegov titanijumski fasad dok je leteo iznad nazubljenih Stenovitih planina.

MUSEUM OF THE FUTURE, DUBAI

muzeja dizajna

Najbolja iskustva u muzejima uspevaju da angažuju sva čula, a upravo je to ono čime se bavi Muzej budućnosti u Dubaiju. Arhitektonsko čudo sa prepoznatljivom fasadom prekrivenom kaligrafijom, dizajnirano od strane arhitekata iz Killa Design u saradnji sa inženjerskom firmom Buro Happold, predstavlja relativno nov dodatak gradskom horizontu, ali je već osiguralo svoje mesto kao vrhunska destinacija. Smelo projektujući viziju sveta 2071. godine, muzej ističe presek dizajna, tehnologije, wellnessa, okoline i drugih aspekata društva koji trenutno dominiraju globalnim razgovorima. Ako imate sreće da nabavite karte, možete očekivati da otkrijete zanimljivosti poput mešovite realnosti rekreacije amazonske prašume, DNK biblioteke životinjskih vrsta, kao i kupole svetlosti i vode koja radi na balansiranju elektromagnetnih polja. Ovaj futuristički prostor je elegantan, dramatično dizajniran i podstiče na razmišljanje: sigurno ga ne treba propustiti sledeći put kada se nađete u Ujedinjenim Arapskim Emiratima.

VICTORIA & ALBERT MUSEUM, LONDON

muzeja dizajna

Sa svojim obimnim uzorcima metalnih radova od bronzanog doba do 2024. godine; umanjenim modelima i sobama u prirodnoj veličini koje su osmislili revolucionarni arhitekti; izložbom francuskih ramova iz doba regencije; i jednom od najopsežnijih kolekcija vitraža na svetu, uključivanje londonskog V&A muzeja na ovu listu je očigledno. Njegovo istraživanje umetnosti i dizajna je temeljno, a najbolji deo je što sve ovo možete uživati besplatno. Specijalne izložbe kao što je “Tropical Modernism: Architecture and Independence,” koja traje do 22. septembra, ipak se moraju unapred rezervisati uz naknadu.

THE DESIGN MUSEUM, LONDON

muzeja dizajna

Muzej dizajna, koji je osnovao dizajnerska legenda Sir Terence Conran 1989. godine, sjajno ispituje sadašnjost i budućnost dizajna kroz atraktivan kustoski kalendar i unutrašnjost koja ide uz to. Joseph Grima, usput, brzo ga naziva “veoma važnom referentnom tačkom” u svetu dizajna. U poslednjih nekoliko godina, izložbe su uključivale prikaze nominovanih za Loewe Craft Prize, projekte usmerene ka održivosti dizajnerskih istraživača u rezidenciji, pa čak i izložbu posvećenu Amy Winehouse. U muzeju se trenutno nalazi izložba italijanskog dizajnera Enza Maria, koja će pružiti neviđeni pristup njegovom arhivu. Divan prikaz pod nazivom Grazie Enzo, istražuje uticaj Maria na mnoge savremene dizajnere sa sedištem u Velikoj Britaniji.

M+ MUSEUM, HONG KONG

muzeja dizajna

M+ muzej se ponosi stvaranjem razgovora između dizajna i arhitekture, pokretnih slika i vizuelnih umetnosti, uglavnom azijskog porekla, ali ipak informisanih izrazito globalnom perspektivom. Činjenica da ga je dizajnirala švajcarska arhitektonska firma Herzog & de Meuron (poznata po njujorškoj “Jenga kuli”) je prvi očigledan znak da je M+ muzej od značaja. Drugi? Njegova opsežna kolekcija svega, od I.M. Pei lampi do Nam June Paikove TV stolice iz 1973. godine, koju entuzijasti mogu lako pregledati online ako ne planiraju da posete muzej na njegovoj vrhunskoj lokaciji u luci Victoria.

MUSÉE DES ARTS DÉCORATIFS, PARIZ

Najveći muzej dekorativne umetnosti u kontinentalnoj Evropi, ova impozantna ustanova u zapadnom krilu Palate Luvr ima intuitivan hronološki raspored za učenje o dizajnerima i pokretima koji su oblikovali francuski ukus—a i ukus sveta u celini. Pronaći ćete sobe iz kasnog srednjeg veka, art nouveau klavir i čitave sobe posvećene art deco sklonosti ka cevastom metalu, tako da ovde dosada nije opcija. Tu su i tematski prostori posvećeni tapetama, igračkama (za mlade i one mlade srcem), staklu i dalje. Nemojte se zavarati, međutim: Istorijska priroda ovog muzeja ne znači da nije u poslu istraživanja pitanja sadašnjice i “otvaranja prostora” za pravovremene diskusije.

BAUHAUS-ARCHIV, BERLIN

muzeja dizajna

Loša vest: Originalna lokacija Bauhaus-arhiva je još uvek zatvorena zbog renoviranja. Dobra vest: Privremena verzija je otvorena za javnost (besplatno!), u zgradi koja se smatra za primer moderne posleratne arhitekture Zapadnog Berlina. Iako originalna kolekcija nije prikazana na ovom mestu, posetioci se i dalje mogu upoznati sa karakteristično ironičnim nedostatkom ornamentike Bauhaus pokreta i naglaskom na funkciju kroz Infinity Archive—imersivnu A.I. instalaciju koja prikazuje više od 15.000 slika iz kolekcije. Tu su i vođene kustoske ture za vreme ručka, prezentacije knjiga i kratki filmovi koji garantuju da ćete iz arhiva izaći sa naklonošću prema foteljama Josefa Albersa.

Foto: Profimedia

Tekst: Natalija Kunić

Najnovije