Harper's Bazaar Srbija

7 najboljih filmova Brucea Willisa

Glumac se zbog bolesti povlači iz sveta glume, a ovo su filmovi u kojima ga najviše volimo.

Vest da se jedan od najvoljenijih glumaca na planeti, Bruce Willis (67), povlači iz sveta glume, rastužila je fanove širom planete. Njegova porodica podelila je sa prijateljima i fanovima na instagramu da se glumac povlači zbog afazije, poremećaja koji izaziva probleme sa govorom i pamćenjem, zbog čega Bruce više nije u stanju da glumi i koja mu je, očigledno, otežavala posao poslednjih godina (ili nije jer je u prethodne četiri godine snimio preko 20  filmova).

Da ne snimi više nijedan film fo kraja života, Bruce Willis, glumačka legenda, ostaće upamćen po genijalnim ulogama. Igrao je ui blokbasterima, komedijama, umetničkim filmovima, akcionim filmovima, SF-u, trilerima, noir filmovima… Oprobao se u svakom žanru, a mi izdvajamo sedam ostvarenja zbog kojih ćemo ga voleti zauvek.

12 majmuna

U filmu Terrenca Gilliama, glavnog junaka igra Bruce. On je James Cole, robijaš kojeg naučnici iz budućnosti šalju u prošlost kako bi istražio okolnosti koje su dovele do širenja smrtonosnog virusa koji je pobio gotovo celo čovečanstvo. Ovo ostvarenje obrađuje teme kao što su fatalizam, odnos istina i iluzija, kritikuje modernu nauku, psihijatriju, potrošaćko društvo. Zapaženu ulogu u “12 majmuna” ostvario je i Brad Pitt, koji je čak bio nominovan i za Oskara (za sporednu ulogu), a osvojio je Zlatni globus. 

Peti element

Glavne uloge u SF filmu Luca Bessona tumače Bruce Willis, Mila Jovovich i Gary Oldman. Willis je šarmantni taksista koji ne poštuje zakon, a inače se uvek nađe na pogrešnom mestu u pogrešno vreme. Dok se bori sa ličnim problemima, pokušava da pomogne neobičnoj devojci čudnog izgleda koju svi žele – država, vanzemaljci, ludi sveštenik i njegov pomoćnik. Ovo je kultni film koji obožavaju sve generacije već 27 godina. 

Umri muški 

Ovo je američki akcioni triler Johna McTiernana iz 1988. godine. Za ovaj slobodno možemo reći da je proslavio Brucea Willisa, koji u njemu ima glavnu ulogu. Uspešan kog gledalaca i kritičara, film je zasnovan na romanu Rodericka Thorpa “Nothing Lasts Forever” iz 1971. Roman je nastavak “Detektiva”, koji je 1968. ekranizovan, a gde je glavnu ulogu igrao Frank Sinatra.  

Sin City

Film Franka Millera i Roberta Rodrigueza urađen je po grafičkim romanima Franka Millera, a doživeo je veliki uspeh i kod kritike i kod publike. Naročito je hvaljen zbog jedinstvenog načina snimanja, najveći deo filma je crno-beli, samo su određeni objekti u boji. U ovom noir filmu Bruce igra detektiva i, iako ne ighra glavnu, njegova uloga je ovde vrlo zapažena. 

Šesto čulo

“Vidim mrtve ljude” je legendarna replika glumca Haley-ja Joela Osmenta (koji je tada imao deset godina), ali zahvaljujući ulozi Brucea Willisa svi pamte legendarni kraj filma

Ubica mekog srca

Oz je dobrostojeći zubar iz Montreala čiji život je već duže vreme opterećen finansijskim i bračnim problemima. Njegovu svakodnevnicu remeti dolazak novog komšije, Jimmyja “Tulipana” Tudeskog (Bruce), zloglasnog profesionalnog ubice iz Čikaga s novim identitetom. Oz prepoznaje svog bivšeg sugrađanina, pa otkriva tu tajnu svojoj supruzi Sofie. I tu kreće akcija i igra nadmudrivanja, u kojoj svi pokušavaju da prevare sve. Zabava na stari dobri način, koja ima i nastavak.

Armagedon

Film Michaela Baya iz ’98. godine, u kojem pored Brucea igraju i Billy Bob Thornton, Liv Tyler, Ben Affleck i drugi. Samo 18 dana deli Zemlju od sudara s meteorom veličine Teksasa, koji će uništiti sve oblike života. Stručnjaci NASA, nemajući drugog izlaza, pozivaju u pomoć najvećeg stručnjaka u bušenju nafte Harryja Stampera (Bruce) na hitno savetovanje. Ali, Harryja muče sasvim drugi problemi – njegova prelepa ćerka u vezi je sa njegovim radnikom A.J. Frostom… Na kraju shvatamo šta je sve otac u stanju da uradi za svoju ćerku. 

 

Tekst: J.M. 

Fotografije: Instagram, Gaumont, YouTube 

 

 

 

Najnovije