Harper's Bazaar Srbija

Čak ni najveći fanovi Bridgertona ne znaju ove pojedinosti o seriji

Ko je narator, koliko je kostima potrebno za jednu sezonu i kako je na seriju uticala Beyonce.

Druga sezone popularne serije Bridgerton, počela je da se prikazuje na Netflixu, i trenutno je najgledaniji sadržaj sa ove striming platforme u Srbiji. I dalje se dešava u regentskom periodu Ujedinjenog kraljevstva (vreme od 1811. do 1820. godine), i iako je glavna zvezda – glumac Regé-Jean Page, na žalost mnogih obožavateljki napustio seriju posle prve sezone, i dalje ima mnogo ljubavnih zapleta, dvorskih spletki, predivnih kostima, muzike, salonskih zabava. U fokus je stavljena priča Daphninog starijeg brata, Anthony-ja Bridgertona, koji je u prvoj sezoni odbijao da se oženi, ali sada se situacija menja… Verovatno ste već počeli da gledate nove epizode, pa je sad pravo vreme da pročitate zanimljivosti koje, čak i ako ste najveći fan serije, sigurno niste znali.

Julie Andrews je naratorka.

Da, baš zato vam glas Lady Whistledown zvuči tako poznato. Poznata glumica nasnimila je svoje delove preko zooma, iz njujorškog studija. “Poslali smo joj scenario I ona se oduševila”, ispričao šouraner Chris Van Dusen za StarLifestyle. 

Shonda Rhimes je izvršna producentkinja.

Ovo ste verovatno znali, zato što na samoj špici piše Shondaland, odnosno ime Shondine produkcije, a u čijoj su se kuhinji skuvale neke slavne serije, na primer “Grey’s Anatomy”, “How to Get Away With Murder” i “Scandal”. Bridgerton je prva serija koju je Shonda producirala za Netflix, da bi potom radila i “Inventing Anna” o čuvenoj prevarantkinji Anni Delvey, za koju je potpisala ugovor od 150 miliona dolara.

Bridgerton je zasnovan na popularnoj seriji knjiga pod istim imenom 

Julia Quinn napisala je osam knjiga koje se bave porodicom Bridgerton, dajući kreatorima serije ogroman materijal za rad. Spisateljica radi i kao konnsultant na seriji. Julia je inače 52-ogodišnja Amerikanka, poznata po ljubavnim romanima koji se prevode širom sveta (prevođena je na preko 40 jezika), a 19 puta je bila prva na listi najčitanijih pisaca New York Timesa.

Kraljica Charlotte prvobitno nije postojala u romanima

Njen lik je kreiran za potrebe serije, a autorka Bridgerton knjiga misli da je njen lik sjajan: “Nikada ne bih mogla da stvorim tako dobar karakter, kao što su oni uradili u seriji”, otkrila je Julia Quinn za Town&Country.

Daphnina kosa, ali i obrve, inspirisane su frizurom Audrey Hepburn

Fanove starog Holivuda sigurno su oduševile Daphinine šiške jer su inspirisane čuvenom frizurom slavne Audrey, kao i njene obrve. Mejkap artist Marc Pilcher rekao je za Insider: “Kada sam guglao neke Audreyine slike, pomislio sam – “Gospode, imaćemo ‘Daphne kod Tiffany-ja’”.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by JW Kim (@eatpraylove511)

Kosa Lady Featherington insipirisana je frizurom Elizabeth Taylor.  

Ellen Mirojnik, kostimografkinja, posećivala je izložbu radova Christiana Diora u Victoria&Albert muzeju u Londonu, kako bi se inspirisala ogrlicama i printovima iz pedesetih godina prošlog veka, A Marca Pilchera su te godine nagnale da nadahnuće potraži u natapiranoj frizuri najveće zvezde tog vremena, glumice ljubičastih očiju, Elizabeth TayloR (kada je bila ofarbana u narandžasto). 

U prvoj sezoni za likove je napravljeno 5000 kostima

Tim od preko 200 ljudi radio je na kostimima preko 5 meseci. Trebalo je stvoriti sve te šešire, šalove, kapute… 7500 odevnih predmeta za preko 5 hiljada autfita. Za glavnu junakinju Dafne Bridgerton napravljeno je preko 104 odevne kombinacije.

Klasika na moderan način

Soundtrack serije, iako je u pitanju klasična muzika, u sebi sadrži neke pop hitove, kao što su Wildest Dreams od Taylor Swift ili Thank U, Next od Ariane Grande. Kompozitor serije Kris Browers otkrio je da je u orkestarske kompozicije ubacio neke moderne melodije, kako bi junake iz 19. veka učinio prijemčivijim savremenoj publici.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Taylor Swift (@taylorswift)

Kraljica Charlotte je stvarno volela pomerance

Ovo je tačan istorijski podatak – kraljica je imala nekoliko pomeranaca u toku života.

Neke scene snimane su u vilama iz regency perioda

Neke od soba čak uopšte nisu bile filmski set već realne odaje u dvorcima, kao što je na primer soba Vojvode Hastingsa. Kad god je to bilo moguće ekipa je snimala u vilama iz 19. Veka, a sa njima su bili i čuvari, koji su pazili da na snimanjima ništa ne bude oštećeno ili premešteno na neko drugo mesto – moralo je sve ostati onako kako jeste.

Eloise i Penelope su drugarice u pravom životu

Fanovi nisu mogli, a da se ne zaljube u ovo predivno prijateljstvo sa malih ekrana, ali verovatno će ih još više oduševiti činjenicA da se glumcie koje igraju Eloise i Penelope zaista druže u stvarnom životu. To su Claudia Jessie i Nicola Coughlan. 

Ako vam se dopadaju, zaista možete da nabavite Daphine cipele

Engleski brend obuće Malone Souliers napravio je specijalnu Bridgerton liniju obuće, koje zaista kao da su izašle iz Regency perioda. Pronađite ih online i slobodno uklapajte uz svakodnevnu odeću.

Tekst: Jelena M. 

Fotografije: Profimedia, Netflix (Liam Daniel), Instagram 

Najnovije