HBO Max povukao iz ponude "Prohujalo s vihorom" zbog rasizma

Usred masovnih protesta protiv rasizma, HBO Max streaming služba uklonila je film “Prohujalo s vihorom” iz svoje punude.

Ova odluka je usvojena usred protesta protiv policijske zloupotrebe ovlašćenja i diskriminacije crnaca u SAD. Protesti su nastali zbog smrti Afroamerikanca Georgea Floyda, koji je 25. maja preminuo u rukama policajca.

Portparol HBO-a je objasnio da “Prohujalo s vihorom” sadrži etičke i rasne predrasude koje su bile uobičajene u američkom društvu. U isto vreme, HBO je obećao da će kasnije film vratiti na platformu, ali biće praćen pojašnjenjem o nekorektnosti rasističkih verovanja koja su predstavljena u filmu.

Film “Prohujalo s vihorom” je osvojio 8 Oskara i postao film sa najviše zarade u istoriji američke kinematografije. Film govori o ljubavnoj drami Vivien Leigh i Clarka Gablea, koja se odvija na pozadini američkog građanskog rata. Nakon završetka rata 1865. godine, ropstvo je u zemlji ukinuto. Vredi napomenuti da je tamnoputa glumica Hattie McDaniel postala prva Afroamerikanka koja je dobila Oskara. Godine 1940. nagrađena je za najbolju glumicu u sporednoj ulozi.

Ovo nije prvi put u poslednjih nekoliko dana da su američke medijske kompanije odbile da pokažu svoj sadržaj zbog masovnih protesta u Sjedinjenim Državama. Filmska kompanija Paramount Network otkazala je puštanje 35. sezone dokumentarne emisije “Cops” koja je emitovana od 1989. godine. Nova sezona trebalo je da bude objavljena 8. juna, ali to se nije dogodilo. Kompanija je napomenula da ne namerava da nastavi sa emitovanjem.

glamour.ru

 

Najnovije