Harper's Bazaar Srbija

Skriveni biseri Festa: Šta treba obavezno pogledati do srede

Po preporuci umetničkog direktora festivala, Jugoslava Pantelića.

Ono što prvo upada u oči, kada pogledate program festivala, jesu sada već neki, uslovno rečeno, miljenici Festa – kaže umetnički direktor manifestacije, Jugoslav Pantelić. Za Festov sajt, on je naveo nekoliko filmova na koje posebno treba obratiti pažnju i nazvao ih je “skrivenim biserima festivala“. To su “Mornar sa planina” brazilskog autora Karima Ainuza, koji nije u takmičarskom programu, već u selekciji “Fest fokus”, kao i ostvarenje brilijantnog Kornela Mundruca “Evolucija“, ali tu je i mnogo neafirmisanih autora koje otkriva Jugoslav. 

Ako nemate vremena, pronađite ga, i prošetajte do Kombank dvorane, Doma omladine, bioskopa u tržnom centru Galerija, Fontane … i iščekirajte neke od sledećih autora, koji možda nisu široko poznati, ali čija umetnička dela zavređuju veliku pažnju. 

Neverovatno ali istinito, Quentin Dupieux

Ostvarenje fracuskog reditelja takmiči se u glavnom programu. Prethodni Quentinov film “Jelenska koža” je 2020. sa velikim uspehom prikazan na Festu, a ovaj autor, po mišljenju umetničkog direktora neko je ko zaslužuje da bude otkriven od šire publike Festa, s obzirom na to da spada u red autora od kojih, u godinama koje dolaze, očekujemo još više. 

Radnja: Alen i Mari su se preselili u predgrađe, u kuću iz svojih snova. Ali agent za nekretnine ih je upozorio: ono što je u podrumu moglo bi zauvek da promeni njihove živote. Da li će se uputiti u podrum i otvoriti vrata?

Možete ga pogledati prvog marta u bioskopu Fontana u 15 časova. 

Zbornica, Sonja Tarokić 

Jugoslav je film hrvatske rediteljke opisao kao “izuzetno zanimljiv”, a ovo ostvarenje govori o novoj pedagoškinji Anamariji, koja, suočena sa restrikcijama školskog sistema i okružena obeshrabrenim učiteljima u osnovnoj školi, puna entuzijazma, ulazi u borbu sa problematičnim profesorom istorije, nesvesna da upravo tim putem polako postaje sve sličnija kolegama u zbornici.

Projekcije: 

1. mart Kombank dvorana (sala 1) u 17 časova

2. mart Dvorana Kulturnog centra Beograda, u 17 časova

3. mart Jugoslovenska kinoteka (sala Makavejev), u 16 časova 

Lucifer,  Peter Brunner

Jedno od prijatnijih iznenađenja iz kinematografija nemačkog govornog područja, sa briljantnim Franzom Rogowskim koji se ovim i filmom “Velika sloboda” iz prošle godine, potvrdio kao vodeći nemački glumac svoje generacije.

Radnja: Johanes, momak sa mentalnim sposobnostima deteta, živi povučeno u austrijskim Alpima sa majkom, bivšom narkomankom, a sada bogobojažljivom ženom. Kada investitor počne da otkupljuje zemlju oko njih da bi izgradio žičaru, njihov svet se okreće naglavačke sa tragičnim posledicama.

Projekcije: 

2. mart, Kombank dvorana (sala 1), u 19:30

3. mart, Dvorana Kulturnog centra Beograda, u 19: 30

4. mart, Dom omladine Beograda, u 20 časova 

Sestre, Dina Duma 

Još jedno prijatno iznenađenje od filma, koje dolazi od autorke iz Severne Makedonije. “Lako je primetiti impresivan talenat rediteljke, ali bih naročito istakao direktora fotografije, Nauma Doksevskog koga sam, nakon što sam pogledao film u Bitolju, tražio da upoznam”, ispričao je Jugoslav. 

Radnja: Tinejdžerke Maja i Jana su nerazdvojne i sve rade zajedno. Svojeglava Jana obično vodi, a Maja je sledi. Jedne noći na žurki hvataju Elenu, najpopularniju devojku u školi, kako ima seksa sa Majinom dugotrajnom simpatijom. Jana ubeđuje Maju da objavi video-snimak i kada postane viralan, Elenin život je uništen. Zbog žestokog sukoba između tri devojke Maja želi da ode u policiju…

Projekcije: 

2. mart, Kombank dvorana (sala 1), u 22 sata 

3. mart, Dvorana Kulturnog centra Beograda, u 22 sata 

4. mart, Jugoslovenska kinoteka (sala Makavejev), u 16 časova i istog dana možete pogledati film u Kombank dvorani (u sali 6), u 16:30. 

Latinska Amerika, Damiano D’Innocenzo i Fabio D’Innocenzo

Braća koja su prošle godine nagrađeni na Festu za najbolji scenario za film “Tamna bajka“, ove godine se vraćaju u glavni takmičarski program sa ostvarenjem “Latinska Amerika”. Radnja filma: Masimo Sisti je vlasnik stomatološke ordinacije. Profesionalan, ljubazan i miran, postigao je sve što je mogao da poželi- vilu u mirnom okruženju i porodicu koju voli. Supruga Alesandra i ćerke Laura i Ilenija su njegova najveća sreća. Međutim, u mirno proleće, na dan kao i svaki drugi, Masimo silazi u podrum…

Projekcije: 

1. mart u Dvorani Kulturnog centra u 22 sata

2. mart u Domu omladine Beograda, u 10:30 i istog dana film možete pogledati u Jugoslovenskoj kinoteci (sala Makavejev) u 18:30. 

Kućni pritvor, Aleksej German Mlađi

Ovaj autor se 2018. godine takmičio na Festu sa ostvarenjem “Dovlatov”, u kome glavnu ulogu, ruskog pesnika Sergeja Dovlatova, tumači domaća zvezda, glumac Milan Marić. U filmu “Kućni pritvor” univerzitetski profesor David kritikuje gradsku administraciju na društvenim mrežama. Umesto da se istraže gradonačelnikovi poslovi, David biva optužen za proneveru i stavljen u kućni pritvor. Međutim, on ostaje prkosan i neće da se izvini. Kako se suđenje približava, ima li nade da David dobiju ovu bitku protiv Golijata?

Projekcije:

2. mart u Kombank dvorani (sala 1) u 17 časova

3. mart u Dvorani Kulturnog centra Beograda u 17 časova

4. mart u Jugoslovenskoj kinoteci (sala Makavejev), u 18:30 časova 

Tekst: Jelena M. 

Fotografije: fest.rs/promo (naslovna slika iz filma “Kućni pritvor”)

Najnovije