Harper's Bazaar Srbija

Kako je Cher spasila najusamljenijeg slona na svetu

Novi dokumentarac prati petogodišnju borbu Cher za spas Kaavana.

Cher verovatno nikada nije zamišljala da će učestvovati u spašavanju slona od 4 tone iz pakistanskog zoološkog vrta. Ali kada je na Twitteru videla hashtag #FreeKaavan, pozvala je direktno biznismena Marka Cownea, koji joj je rekao da ima iskustva sa “kretanjem” slonova u Africi.

Tada je započela njena petogodišnja borba za spas Kaavana, koja je predstavljena u dokumentarnom filmu „Cher and the Loneliest Elephant“. Cowne se složio da putuje u Pakistan nakon nedelju dana i od tada i narednih pet godina, Cher je uspela kroz pregovore sa vladama tri države tokom pandemije i novom sudskom odlukom u Pakistanu da spasi slona.

Kaavan, opisan kao najusamljeniji slon, rođen je 1985. godine na Šri Lanki i poklonjen ćerki pakistanskog premijera. Na kraju je završio u zoološkom vrtu u Islamabadu, gde su ga maltretirali, nisu mu dali dovoljno hrane, vezivali su ga lancima i davali malo vode. Partner sa kojim je delio kavez uginuo je 2012. godine, ostavljajući Kaavana samog. Slon je postao depresivan, razvio je gojaznost i čudno ponašanje koje je pokazalo očaj koji je proživljavao.

Njegova priča postala je poznata kada je 2015. godine Samar Khan, veterinar iz Amerike, posetio zoološki vrt i videvši stanje Kaavana odlučio da pokrene kampanju na društvenim mrežama za njegovo puštanje.

Tokom pokušaja Cher da ga spasi, zvaničnici zoološkog vrta, koji u početku nisu bili zainteresovani ni za razgovor sa njom, složili su se da mu daju još vode. Kasnije je Cher objavila pesmu Walls da podigne svest o Kaavanovom slučaju i stvorila je neprofitnu fondaciju „Free The Wild“.

Ali doprinos pakistanskog advokata Ovaisa Avana okončao je mučenje slona. Avan je zahtevao puštanje slona u parnici protiv zoološkog vrta i uspeo je da pobedi stvorivši sudski presedan, značajnu pobedu za prava životinja u Pakistanu.

Kaavan je na kraju prebačen u utočište za divlje životinje u Kambodži, gde ga nadgleda tim stručnjaka kako bi se bavio njegovim fizičkim i psihološkim problemima. Cher ga je čak pratila na putovanju i od tada ga često viđa putem video poziva.

Pogledajte trejler filma „Cher and the Loneliest Elephant”

 

Najnovije