Harper's Bazaar Srbija

Top 5: Najbolji filmovi koje su režirale žene

Rediteljska scena bogatija je iz godine u godinu novim ostvarenjima koje potpisuju dame, a ovo su najbolja ženska filmska ostvarenja svih vremena

U svetu filmske umetnosti, žene su ostvarile značajne uspehe kao rediteljke, donoseći svoj jedinstveni vizualni i emocionalni pristup na veliko platno. Njihovi filmovi često istražuju kompleksnost ljudskih emocija, društvene teme i univerzalne priče, ostavljajući dubok trag u filmskoj industriji.

Njihova dela su inspiracija i podsticaj svima u filmskoj industriji da se više pažnje posveti radu žena, te da se podstiče njihov kreativni doprinos. Filmovi koje su režirale žene ne samo da su doneli kvalitetne priče na veliko platno, već su i otvorili put za nove generacije rediteljki.

Slaveći žene, danas, 8. marta, izdvajamo 5 najboljih filmova koje su režirale  – žene.

Jeanne Dielman, 23 Quai de Commerce, 1080 Bruxelles (1975)

Iako traje skoro 3 i po sata, i ubrzo shvatite da neće biti preterano dramatičnih dešavanja, ni u jednom trenutku vam nije dosadno. Film uspeva da održi neizvesnost uprkos repetitivnim rutinama glavne junakinje. Pratimo je u njenim svakodnevnim, monotonim aktivnostima, u neprestanom iščekivanju kada će se taj ustaljeni tok prekinuti što nas može asocirati na savremene vlogove kakve gledamo na društvenim mrežama danas.

Beau travail (1998), Claire Denis

Suptilan način na koji uz pomoć slika ova rediteljka prenosi emocije svrstava je na listu najboljih filmova. Dijalozi su oskudni, a glavna tema je osećaj nepripadanja i sukob identiteta. Ipak, njena je poruka jasna, i rezonovaće sa gledaocima ne toliko na misaonom, koliko na emocionalnom nivou. Ovaj film se takođe našao na BFI-ovoj list, zauzevši 7. mesto.

Cléo from 5 to 7 (1962), Agnès Varda

Agnès Varda bila je predvodnik francuskog Novog talasa, pokreta koji je promenio filmsko stvaralaštvo. Njeni su filmovi najčešće bazirani na ženskim pitanjima, koje ona obrađuje na kritički način, ali tonom punim saosećajnosti. Cléo from 5 to 7 njeno je verovatno najkomercijalnije ostvarenje.

Daisies (1966), Věra Chytilová

Ovaj film objavljen je dve godine pre Praškog proleća i u njemu rediteljka prati priče dve mlade žene kojima ništa tradicionalno nije sveto. Iako okarakterisan kao provokativan i kontraverzan ovaj film je postao jedan od najdragocenijih ostvarenja nadrealističkog kinematografskog talasa.

Portrait of a Lady on Fire (2019), Céline Sciamma

Ovo je jedan od retkih filmova iz 21. veka, a posebno iz poslednje decenije, koji su se našli na ovoj listi. I to sa razlogom, posebno imajući u vidu dobre reakcije na koje je ovaj film naišao nakon premijere u bioskopima širom sveta. Mlađe generacije ga obožavaju, a glavni adut ovog filma je obrada ljubavnog odnosa između dve žene.

Foto: Profimedia

Najnovije