Harper's Bazaar Srbija

Leto već je gotovo, a mi ga produžavamo najlepšim letnjim filmovima

Lista ostvarenja čija se radnja dešava tokom najtoplijih meseci.

Hoće li vas tokom vrelih meseci bolje rashladiti neki koktel ili film Koktel, u kojem mladi i zgodni Tom Cruise mućka alkoholna pića na Jamajci – na plaži koju posećuju samo oni koji su u potrazi za letnjom avanturom?

Ako vas radnja nekog ostvarenja koje se nalazi na našoj top listi filmova o letu natera da napustite gradsku vrevu i spas potražite spas na divljem ostrvu u Grčkoj, Italiji i Španiji, naša misija je završena.

Vreme je da počnete da pišete scenario svog idealnog letovanja

Koktel

Nakon što je došao iz vojske Brian Flanagan (Tom Cruise) pokušava da pronađe marketinški posao u Njujorku, ali bez uspeha. Kad uvidi da mu je za posao potrebna diploma, odlučuje da počne studije i zaposli se honorarno kao konobar. Nakon što uz pomoć profesionalnog konobara (Bryan Brown) postane poznat iskrsne mu putovanje na Jamajku gde bi u baru radio za bolju platu.Brian odlazi na Jamajku gde upoznaje mladu umetnicu Jordan (Elisabeth Shue) u koju se zaljubljuje…

Talentovani gospodin Ripli

Ovaj film možda ne treba da se nađe na listi filmova o letu, ali ne želimo da ga izbegnemo jer ima toliko divnih lokaliteta za savršeno letovanje. Tom Ripli, jedan je od najintrigantnijih likova književnosti, a onda i filma (film je nastao prema istoimenoj knjizi), čija priča kreće kada mu imućan američki bračni par Grinlif poverava delikatan zadatak  – da otputuje u Italiju i ubedi njihovog sina Dikija da se vrati u Ameriku i preuzme porodični biznis. Ali, pošto se u Napulju upozna sa Dikijem, lepim mladićem koji uživa u luksuznom životu, Tomova prvobitna fascinacija prerasta u opsesiju: zar ne bi on mogao da preuzme Dikijev identitet i tako živi lagodnim životom bez materijalnih problema? Kada Diki posumnja u dobre namere svog novog prijatelja, Tom će preduzeti nezamislive korake kako bi, na najmonstruozniji način, sebi omogućio ostvarenje američkog sna.

Rasprskavanje 

Ukoliko ste gledali i volite čuveni Le piscine, njegov savremni rimejk ne smete da propustite. Pre svega jer su se na jednom mestu našli Tilda Swinton, Ralph Fiennes, Dakota Johanson i Matthias Schoenaerts. Radnja je smeštena u ambijent slike David Hockney-a (A bigger splash) po kojoj je ovaj film i dobio naziv, a posle gledanja bićete inspirisani za višesatna internet pretraživanja prelepih vila sa bazenima i maštanje o idealnom scenariju vašeg idealnog letovanja. 

Veliko plavetnilo

Ukratko Jean-Marc Barr i Jean Reno, a u režiji Luca Bessona. Malo opširnije: Enco i Žak se već dugo poznaju. Njihovo poznanstvo je započelo u njihovim dečačkim danima na Sredozemlju. Nisu bili baš dobri prijatelji, ali obojica su obožavala ronjenje i po celi dan su ronili. Jednog je dana Žakov otac, takođe ronilac, umro u Sredozemnom moru. Nakon toga su Enco i Žak izgubili svaki kontakt, ali jedno takmičenje u ronjenu u Taormini, ali i jedna devojka, menjaju sve.  

500 dana leta

Otkačena romantična komedija o ženi koja ne veruje da postoji prava ljubav i mladiću koji se zaljubljuje u nju. Ovo je priča o bezgraničnoj ljubavi jednog muškarca. Mladi Tom još uvek veruje da čak i u današnjem ciničnom svetu postoji mogućnost pronalaženja kosmički predodređene, lično-transformišuće ljubavi na prvi pogled.

Prljavi ples

Sedamnaestogodišnja Bejbi provodi letnji odmor sa roditeljima u odmaralištu u kojem se zaljubljuje u zgodnog instruktora plesa, Džonija. Prvi ples. Prva ljubav. Najbolje vreme života, ali i problemi zvani – roditelji i sredina.

Varljivo leto ‘68

Film iz 1984, snimljen po scenariju Gordana Mihića, u režiji Gorana Paskaljevića. Radnja se dešava u malom jugoslovenskom provincijskom gradu, glavni junak je srednjoškolski maturant Petar Cvetković, koji umesto da se posveti završetku školovanja odlučuje da nađe ljubav svog života. I onda kreće da se zaljubljuje u nekoliko njemu ne baš pristupačnih žena (apotekarku, pekarku, bibliotekarku, ćerke predsednika suda, profesorku sociologije) koje mu ne uzvraćaju ljubav. Situaciju mu otežava njegov otac Veselin, opštinski sudija i prilično uštogljen čovek, koji pokušava da prevaspita sina metodom “čvrste ruke”. Jedan do sporednih likova je i student Cile, mladić iz provincije koji pokušava da promeni stanje u državi uključujući se u studentski protest koji je počeo u Beogradu upravo na leto 1968. godine.

Hotel Transilvanija 3: Odmor počinje

Evo i jednog crtaća na listi (mada na leto asociraju i Moana, Mala sirena, U potgrazi za Nemom…). U trećem delu popularne sage, vampiri, duhovi i goblini odlučuju da idu, porodično, na krstarenje. Iako u crtaću nema ni tračka sunca, tu je, definitivno, letnji vajb. Drugo, ultra je zabavno gledati kako prirodno ćaknuti karakteri pokušavaju da se priviknu na njima neprirodno brodsko okruženje. 

Palm Springs

Radnja filma dešava se tokom jednog venčanja. Kada nastupe krajnje bizarne okolnosti, one će biti razlog da se dva glavna lika povežu. Sve vreme sija sunce i cakli se voda u bazenu, što celu situaciju čini još zabavnijom. 

Zovi me svojim imenom 

Ima li išta lepše nego po prvi put se zaljubiti na letnjem odmoru u čarobnoj Italiji? Naravno da nema! O tome svedoči ovo ostvarenje gde su glumci Timothy Chalamet i Armie Hummer ostvarili sjajne uloge. Eliju je 17 godina i leto po običaju provodi u porodičnoj vili iz 17. veka, na samoj obali mora. Kao i svake godinu, u vilu se, po pozivu, na šest nedelja useljava mladi naučnik koji dobija mogućnost da u očaravajućoj atmosferi priprema svoj rad. Gost tog leta je 24-godišnji Oliver koji od prvog trenutka osvaja sve svojom ležernom prirodom.

Ukradena lepota

Jedna od najlepših uloga Liv Tyler i jedan od najboljih Bertoluccijevih filmova, sa fenomenalnim saundtrekom. Mlada Amerikanka nakon smrti majke, poznate pesnikinje, dolazi u Toskanu, u potrazi za ocem. Obre se u umetničkoj komuni koju je ranije posećivala, gde privlači pažnju mnogih muškaraca. 

Dobra godina

Šta se desi kad jedan zadrti japijevac mora (dakle nerado) da uzme nekoliko dana slobodno i ode u staru porodičnu vilu, u drugu zemlju, ne bi li rešio izvesne porodične zavrzlame? Šta se desi kad želi da proda vilu u kojoj ga na svakom koraku dočekuju uspomene koje ga podsećaju na to kakav je dečak bio? Šta se desi kad se japijevac zaljubi (dakle slučajno) u devojku koja je njegova apsolutna suprotnost? Jedna od najlepših ljubavnih priča ikad snimljenih, sa fenomenalnom fotografijom.

Mama Mia!

Dovoljno je reći film sa Meryl Streep, pa da vam srce poskoči od radosti. Ako dodamo Grčku, prelepe plaže, predivnu priču i tri muškarca koja se bore za ljubav dve glavne junakinje (majke i ćerke)… Savršeni sastojci za najgledaniji mjuzikl na svetu u kome se peva i igra samo na pesme grupe Abba. 

Pohovani zeleni paradajz

Evelin (Kathy Bates) nesrećno je udata i nesigurna žena srednjih godina koja tokom obilaska staračkog doma upozna simpatičnu staricu Nini. Nini joj priča priču o svom burnom životu, prvoj ljubavi, pravom čvrstom prijateljstvu, ali i o jednom ubistvu. Životna hrabrost i ustrajnost mlade Nini sve više utiču na Evelin te ona polako preuzima život u svoje ruke. Dirljiva priča o pravom prijateljstvu koje nadmašuje sve životne nedaće. 

Slobodan dan Ferisa Bjulera

Glavna zvezda komedije Ferris Bueller’s Day Off jeste Matthew Broderic koji igra Ferrisa Buellera, snalažljivog mladića koji jednog dana odlučuje malo da se zabavi, a kako bi izbegao školske obaveze, roditeljima prodaje priču o bolesti. Zajedno sa hipohondričnim prijateljem i devojkom Sloanne, koje takođe izvlači sa nastabe, kreće u lude gradske avanture.

Leto kad sam naučila da letim

Jedan od najlepših letnjih filmova i prvi dečji film reditelja Radivoja-Raše Andrića. Tinejdžerka koja želi da provede leto svog života, umesto sa društvom odlazi sa bakom na Hvar. Odabrana, fenomenalna glumačka ekipa, predivni predeli, super muzika i preslatka Klara Hrvanović u ulozi Sofije. Baku igra fenomenalna Olga Odanović, a tu je i Žarko Laušević.

Zaboraviti Saru Maršal

Iako izgleda kao predvidljiva američka komedija, Forgetting Sarah Marshall, to uopšte nije. Peter Bretter je muzičar koji je poznat kao dečko TV zvezde Sarahe Marsall. Kada ga ona ostavi, ne bi li je zaboravio odlazi na Havaje da odmori, ali shvata da je i ona došla u isti rizort u kome je on odseo. I onda kreće zabava.

Vicky Cristina Barcelona 

Rebecca Hall je Vicky, a Scarlett Johanson Christina. Njih dve su mlade i lepe devojke koje odlaze na odmor u Španiju, kod svoje prijateljice Judy. Tamo upoznaju zgodnog slikara koga igra Javier Bardem, ali pošto “nesreća” uvek dolazi u paketu, upoznaju i njegovu bivšu ženu, umetnicu, koju tumači fantastična Penelope Cruz. A sve to u režiji Woody-ja Allena.

Summertime

Evo jednog klasika u kome glavnu ilogu igra Katherine Hepburn. Ona je Jane, devojka koja još uvek nije pronašla svoju srodnu dušu, što je strašno zamara, pa čvrsto rešava da ostane sama zauvek. Rezignirano odlučuje da potroši svu svoju ušteđevinu i uplaćuje put u Veneciju. Leto je i strasti se ne mogu držati pod kontrolom, posebno kad upoznate zgodnog Italijana, Renata De Rossija, koji pritom nije sing. June, shvativši da ne može da bude srećna a da pritom ne ugrozi sreću neke druge osobe, nalazi se pred teškim izazovima od kojih je samo jedan – zaroniti u ljubav ili ostati večno sam. Kasniji filmovi Pod suncem Toskane (2003) i Mostovi okruga Medison (1995) podsećaju pomalo na ovaj.

Znam šta ste radili prošlog leta

Evo jednog horror filma iz ’97, sa odličnom glumačkom ekipom, koju samo delom čine Jennifer Love Hewitt, Freddie Prinze Jr, Sarah Michelle Gellar i Ryan Phillippe. Mladi lepi ljudi kreću na road trip i udaraju pešaka kolima. Jedna glupa odluka prati drugu, a neko odlučuje da ih nauči lekciju.

Mala gospođica Sunshine

Ovo je najslađi indi film na svetu, koji nas uči porodičnim vrednostima, ma koliko je porodica o kojoj govori čudna. A čudna je. Čine je jedna devojčica (Abigail Breslin) koja odlučuje da se prijavi na takmičenje za mis, pri čemu joj u tome najveću podršku daje deda (Alan Arkin), koji je izbačen iz staračkod doma jer je konzumirao heroin. Njih dvoje ubede celu porodicu da, kombijem, putuje za Novi Meksiko, gde se održava takmičenje. Tu su još i mama – fantastična Toni Collete, tata kojeg igra Greg Kinnear, ujak o kojem brinu jer je nedavno pokušao da se ubije (Steve Carell) i brat koji ne priča (Paul Dano).

Mistik Pica

Ovo je jedan od prvih filmova Julie Roberts. Ona je Daisy, prelepa je, komunikativna i ne preterano ambiciozna. Tu je i njena rođena sestra Kat, koju igra Annabeth Gish, i drugarica Jojo, koju tumači Lili taylor, a sve rade u restoranu koji se zove Mystic Pizza, tokom leta, nakon što su završile srednju školu. Sve tri imaju problematične ljubavne priče, čudne izbore i formativna iskustva.

Otkačena plavuša

Alicia Silverstone je Cher, srednjoškolka iz devedesetih godina. Naizgled ima sve što se poželeti može – bogata je, lepa i popularna. I da, ima gomilu fenomenalne odeće. Kada se nova devojka Tai (Brittany Murphy) doseli na Beverli Hils i krene sa Cher u školu, naša junakinja odlučuje da napravi jedan mali socijalni eksperiment. Ali, onda saznajemo šta se dešava kad učenik nadmudri učitelja.  

Midsommar 

Pomalo horror, pomalo triler, a zapravo mnogo dobra priča. Par putuje za Švedsku u želji da poseti jedinstveni midsummer festival – za sva čula. Igra zvezda u usponu, mlada Florence Pugh (koju u septembru gledamo u drami Don’t Worry Darling, sa Harryjem Stylesom), a jedna od tema kojom se ovaj film bavi su paganski kultovi. (Ako vam se dopala serija sa Judeom Lawom, The Third Day, onda će i ovo ostvarenje).

Diplomac

Dustin Hoffman je Benjamin Braddock, momak koji je upravo završio faks i nema pojma šta će raditi sa svojim životom. Vraća se u rodni grad kod svojih roditelja gde ga zavodi starija Mrs Robinson (sjajna Anne Bancroft), prijateljica njegovih mame i tate. Sve se komplikuje kad se Benjamin zaljubi.

Ajkula

Kultni film Stevena Spielberga (iz 1975) zbog kojeg mnogi imaju fobiju od ajkula. Jaws je američki triler, zasnovan na istoimenom romanu. U filmu velika bela ajkula napada posetioce plaže u letovalištu što navodi šefa policije da je lovi uz pomoć morskog biologa i profesionalnog lovca na morske nemani.

Lajanje na zvezde

Kako Tanjug javlja, ovo je jedan od omiljenih filmova mnogim generacijama u našoj zemlji. Snimljen je pre 24 godine, prema romanu Milovana Vitezovića, a neke od najboljih uloga ostvarili su Nataša Tapušković, Dragan Mićanović, Nikola Đuričko, Isidora Minić, Nebojša Milovanović, Dragan Gagi Jovanović, Igor Pervić. Dve su poslednje nedelje školske godine, maturanti mogu da rade šta hoće, pa i da laju na zvezde. U fokusu su dva brata koja se bore za naklonost jedne devojke. Uzavrela atmosfera i u školskim učionicama, a i na ulicama malog provincijskog grada, 1963.

Lepota poroka

Kultni film Živka Nikolića u kome su maestralne uloge ostvarili Mima Karadžić, Mira Furlan, Mira Banjac i Petar Božović. U zaostalim selima crnogorskog krša vlada starinski običaj da muž nevernu ženu ubije maljem preko pogače – u takvoj sredini živi mladi bračni par, koji se zavetovao na večnu ljubav. Kada private poziv prijatelja da dođu u primorje i zarade neke novce, muž se zapošljava u solani, a žena u nudističkom kampu. Tradicionalno vaspitana, u početku se užasava nad golotinjom, ali onda, zahvaljujući dvoma mladih stranaca, postepeno počinje da oslobađa svoju senzualnost. Remek-delo.

Neposlušni

Debitantski film Mine Đukić premijeru je imao na Sandensu 2014. U glavnim ulogama su Hana Selimović i Mladen Sovilj. Oni su Leni i Lazar, bliski prijatelji iz ranog detinjstva. Kako je prinuđena da provede leto u provincijskom gradiću (u kome su ona i Lazar odrastali), radeći u porodičnoj apoteci, Leni nestrpljivo iščekuje susret sa starim prijateljem koji se vraća u rodni grad, nakon što je tri godine proveo studirajući u inostranstvu. Nakon susreta, njih dvoje odlučuju da krenu na put vozeći bicikle, sa željom da iscrpe ili da ponovo osmisle odnos koji je dostigao kritičnu tačku.

Tekst: Jelena M. 

Fotografije: Profimedia, YouTube 

 

 

 

 

Najnovije