Harper's Bazaar Srbija

Modna magija na malim ekranima: Otkrivanje tajni velikih dizajnera

Ove serije ne samo da pružaju uvid u svet mode, već otkrivaju i tajne i misterije koje okružuju velike dizajnere

U današnjem dobu preplavljenom ponudom televizijskih sadržaja, retko koji žanr može da izazove toliko uzbuđenja kao modne drame. Nedavno, Disney+ je otvorio vrata u svet Cristóbala Balenciage, jednog od najslavnijih dizajnera visoke mode. Ova serija je samo prva u nizu, jer nam Apple TV+ donosi dramu “The New Look”, fokusiranu na Christiana Diora i njegove savremenike tokom Drugog svetskog rata. Ove serije ne samo da pružaju uvid u svet mode, već otkrivaju i tajne i misterije koje okružuju velike dizajnere.

Pitanje koje se postavlja je zašto je ovakav trend tek sada postao aktuelan. Delimično, to može biti zbog promene u pristupu televizijskoj produkciji. Dok su ranije modne emisije često bile u realiti formatu, poput America’s Next Top Model, sada vidimo pomak prema dramama koje istražuju dublje slojeve mode i života poznatih dizajnera.

Osim toga, postavlja se pitanje zašto je baš ova era mode postala predmet tolike pažnje. Helen Warner, stručnjak za modu na televiziji, sugerira da postoji opšta preokupacija ovim periodom u modnoj istoriji. “Pomakli smo se s elita u društvu koje diktiraju stil, kao što je bio slučaj u 19. veku, na sistem u kojem određeni dizajneri definišu trendove,” kaže ona. “Postoji mitologija oko toga i određena doza misterije koja okružuje ove figure.”

Ove serije ne samo da nas vode kroz živote slavnih dizajnera, već nam otkrivaju i kako je moda intrinzično oblikovana društvenim, istorijskim i političkim kontekstom. Na primer, Coco Chanel, jedna od najpoznatijih figura u svetu mode, nije samo bila ikona stila, već je imala i značajan uticaj na modernizam. Njena saradnja s nacistima, iako kontroverzna, dodaje složenost priči i postavlja moralna pitanja koja su i danas relevantna.

Osim što ove serije pružaju uvid u život i rad poznatih dizajnera, one takođe osvetljavaju pozadinu i kontekst u kojem su stvarali. Tokom Drugog svetskog rata, moda je imala svoju ulogu u očuvanju identiteta i dostojanstva, dok su se životi mnogih dizajnera preplitali s istorijskim događajima.

Ove serije nas podsećaju da moda nije samo estetsko iskustvo, već je i političko i socijalno. Coco Chanel, primera radi, nije samo bila modni genije, već je promenila način na koji se žene oblače, dajući im dostojanstvo i slobodu koje ranije nisu imale. Njena uloga u oblikovanju mode u periodu između dva svetska rata je neizbrisiva, baš kao i uticaj Christiana Diora koji je pokrenuo revoluciju u modnoj industriji nakon rata.

Pored toga što nam pružaju uvid u živote poznatih dizajnera, ove serije nas takođe podsećaju na to kako moda oblikuje našu percepciju prošlosti i kako se prošlost ogleda u modi. Kroz prizmu visoke mode, dobijamo uvid u društvene i političke promene koje su se dešavale tokom 20. veka.

Uz to, ove serije nas podsećaju da moda nije samo površna zabava, već je i umetnost koja može da osvetli složene aspekte ljudskog života i društva. Kroz životne priče slavnih dizajnera, dobijamo uvid u složene mehanizme moći, uticaja i inspiracije koji oblikuju svet mode.

Moda ja mnogo više od odeće – ona je izraz naše individualnosti, ali i našeg društva i vremena u kojem živimo. Kroz priče o velikim dizajnerima, dobijamo uvid u dublje slojeve ljudske prirode i istorije, kao i u to kako se moda reflektuje i oblikuje društvene i političke promene.

Foto: Profimedia

Najnovije