Harper's Bazaar Srbija

Sve što znamo o petoj sezoni serije “The Crown” na jednom mestu

Postoji jedna kraljica koja ne živi iza sedam mora i iza sedam gora – a to je Elizabetha II.

Kada razmišljamo o tijarama i krunama, asocijacije nam uvek beže u pravcu bajki, ali ova kruna se već decenijama nalazi na glavi jednog od poslednjih monarha u modernom vremenu. Da kraljevski život nije nimalo bajkovit, pokazala nam je serija “The Crown” koja nam je dopustila da postanemo deo istorije koja je oblikovala Englesku kakvu danas poznajemo. Od smrti Georgea VI, preko afere Profumo i prvog razvoda još od Henryija VIII, pa sve do ulaska narodne princeze Lady D u kraljevsku porodicu, serija nam je prikazala kako kreator serije Peter Morgan vidi razgovore koji su se vodili daleko od pogleda javnosti. 

Bila ona kraljevska ili ne, porodica Winsdor je jedna od najpoznatijih porodica na svetu. Popularna serija nam je slikovito prikazala šta je Tolstoj mislio kada je rekao da “Sve srećne porodice liče jedna na drugu, a svaka je nesrećna na svoj način”. Jedan od razloga svoje planetarne popularnosti porodica duguje kontraverzama koje je prate. Ona javnosti već vekovima plasira ono što je njoj najpitkije: obmanu, laži, prevare – a na kraju i tragičnu smrt.

Kada tako banalizujemo razlog zbog kojih je javnost opsednuta svakim korakom ove porodice, ustvari vidimo ih u modernom vremenu od porodice Kardashian razlikuje samo kruna na glavi. Ipak, površan pristup monarhiji koji je pokušao da nam podvali kanal “E!” sa serijom “The Royals” očigledno nije prošao najbolje kod publike željne detalja iz privatnih života stvarnih likova, pa je ona žedno ispila ovu “studiju slučaja” života kraljice Elizabeth. Iako radnju serije može unapred da zna svako ko sa sobom nosi makar malo znanja iz istorije, vodeći se parolom “Ako nije bilo na televiziji, nije se ni desilo”, mi smo naučili da stvarnost prihvatamo tek kada se ona ekranizuje. 

Peta sezona ove serije počela je sa snimanjem u julu ove godine, ali premijeru nećemo dočekati sve do 2022. godine. Do tada, otkrivamo vam šta nas sve čeka u novoj sezoni serije koja je kraljevsku porodicu potresla do srži.

Peta sezona nije i poslednja

Netflix jeste u januaru 2020. godine najavio da će peta sezona biti i poslednja, ali samo par meseci kasnije dobili smo potvrdu da će priča ipak dobiti još jedno poglavlje. Kreator serije Peter Morgan objasnio je da su shvatili da su zapleti pete sezone previše kompleksni da bi stali u 10. epizoda. Budući da će nas šesta sezona vratiti u rane dvehiljadite godine, ostalo je logično da će 5. sezona biti smeštena krajem devedesetih godina, u periodu kada je princeza Diana tragično poginula u Parizu 1997. godine, pokušavajući da pobegne od paparaco fotografa opsednutih svakim njenim korakom. Premijeru pete sezone imaćemo priliku da vidimo tek sledeće godine, što nije čudno za ovu seriju ako se setimo da smo na 3. sezonu čekali skoro dve godine.

Kruna će ovog puta biti na glavi Imelde Staunton

4. sezona ostavila nas je na samom pragu devedesetih godina, u periodu kada je Margaret Thacher, koju je maestralno odglumila Gillian Anderson, podnela ostavku na mesto premijerke i kada su staklene noge na kojima je bio brak Charlesa i Diane pukle toliko da ih je bilo nemoguće ni sakriti, a ni ponovo zalepiti. Budući da će nas 5. sezona dočekati skoro deceniju kasnije, likovi u seriji su ostarili, pa će postavu glumaca koje smo gledali u prethodne dve sezone zameniti sasvim nova. Genijalnu Oliviu Colman zameniće glumica Imelda Staunton, poznata britanska glumica.

Elizabeth Debicki glumiće princezu Dianu

Narodnu princezu koja je u tom periodu već osvojila sve simpatije javnosti, umesto Emme Corin glumiće australijanska glumica Elizabeth Debicki. Sada već zrela žena, sa dvoje dece koja je prihvatila da se njen brak sa Charlesom završio pre nego što je i počeo, u ovoj sezoni shvatiće je mnogo srećnija bez tijare na glavi. Elizabeth ćemo gledati u istoj ulozi i u šestoj sezoni serije, ona je naglasila da je velika čast igrati princezu čije reči i dela i dalje žive u srcu mnogih.

Princeza Margaret i princ Philip takođe dobijaju nov lik

Helena Boham Carter je za svoju ulogu kraljičine mlađe sestre Margaret čak i osvojila nominaciju za prestižnu nagradu “Zlatni globus”. Njen lik je u seriji prolazio kroz razne krize, uključujući i pokušaj samoubistva koje kraljevska porodica do današnjeg dana nije javno priznala. U finalne dve sezone, princezu će igrati engleska glumica Lesley Manville, koja će imati zahtevan zadatak da zameni dve zaista legendarne glumice. Princa Philipa u novim sezonama igraće Jonathan Pryce, koga smo imali priliku da vidimo kako u filmu “The Two Popes”, tako i u seriji “Game of Thrones”.

Biće prikazan i famozni intervju princeze Diane

Peta sezona će obuhvatiti i bombastični intervju princeze Diane sa BBC -jevim programom “Panorama” , u kojem je prvi put javno progovorila o svom propalom braku sa princom Charlsom, njegovoj vezi sa Camillom i njenom osećaju da je kraljevska institucija ne podržava. “Bilo nas je troje u ovom braku” je njena čuvena rečenica iz intervjua koju ćemo imati prilike da čujemo u petoj sezoni serije “The Crown”,

Tekst: Tamara Mladenović

Fotografije: Profimedia

Najnovije