Harper's Bazaar Srbija

24 sata sa… Antonina Petković

Manekenka svetskog glasa posvećena je očuvanju svog tela i uma. Pravilnom ishranom i redovnim vežbanjem održava kondiciju i snagu, dok je meditacija i Ashtanga joga oslobađaju od stresa i unose ravnotežu u svakodnevicu.

6:30 – 7:00 Vreme kada ustajem, uglavnom bez alarma jer sam jutarnji tip. To je deo dana koji koristim za sebe i obožavam mir koji jutra donose. Uglavnom čim ustanem popijem čašu mlake vode sa limunom i sednem na terasu da uradim vežbe disanja. Nekada to traje 10 do 15 minuta a nekada dva minuta, u zavisnosti od toga kako se osećam. Trenutno mi je omiljena vežba koju ne propuštam 4-7-8 gde udah traje 4 sekunde, zatim držim dah 7 sekundi sa izdahom u trajanju 8 sekundi. To sve ponovim četiri puta.

7:30 U zavisnosti od koji je dan ili trčim pored reke ili koristim vreme da sredim stvari po kući i sačekam Ivana (mog sada već supruga) da se vrati sa svog treninga. Volim da mi je prostor u kome boravim sređen i uredan jer mi to daje mir u glavi.

8:30 Volimo da doručkujemo zajedno i trudimo se da taj ritual ne preskačemo. To je vreme za nas, pre nego što krene dan i sve obaveze koje on donosi. Imamo pasiju da kupujemo artisan kafe iz lokalnih pržionica gde god da putujemo pa ih onda kod kuće isprobavamo na espresso aparatu, što doprinosi užitku prve jutarnje kafe.

10:00 Trudim se da dok ne završim doručak i kafu ne koristim telefon pa je ovo vreme kada proveravam email-ove  i obaveze za taj dan. Gotovo uvek sam u procesu dobijanja neke radne vize koja se odnosi na modna poslovna putovanja, te završim sve što je potrebno od papirologije i krenem biciklom ka Zaokretu.

11:00 Nedavno smo pokrenuli doručak u Zaokretu, pa sam u ovo vreme obično već tamo. Volim kreativni deo osmišljanja i dizajna menija, kao i fotkanja hrane sa Ksenijom (Jaredić) gde se trudimo da na najbolji način prenesemo vibe kome težimo. Ideja nam je bila da koristimo sezonske namirnice i da meni menjamo na svaka 3 meseca, što znači da čim osmislimo novi meni, krećemo da razmišljamo o sledećem.

14:00 Uglavnom neko od mojih prijatelja dođe do Zakreta, pa biramo nešto sa našeg menija za ručak. Ručamo i ispričamo se pa nastavim sa obavezama za taj dan. Volim da prošetam do Zdravca (lokal u Čumiću) gde kupujem sve zdrave namirnice i orašaste plodove, kao i najbolje putere od kikirikija, badema i lešnika.

17:00 Ako nisam bila na trčanju ujutru u ovo vreme sam na jogi. Jogu radim već par godina a od skoro sam krenula da praktikujem Ashtangu. I ako u startu nisam bila sigurna da li će mi prijati zbog repeticije na časovima, zapravo je svaki dan drugačiji i daje šansu za novim napretkom. Posebno mi se dopada povezanost pokreta i disanja kao i razvijanje koncentracije koja je neophodna na ovom času.

19:30 Tuširam se i krećem da spremam večeru jer nam dolaze prijatelji. Volimo da okupljamo društvo kod nas u stanu i uživamo u druženju sa njima na našoj terasi. Odrasla sam u kući u Čačku i navikla da budem u dvorištu tokom leta pa mi terasa predstavlja taj mali beg iz stana kao i oazu mira.

22:00 Umivam se i pripremam za spavanje.Verovatno sam već i zaspala na sofi u dnevnoj sobi, pa me je Ivan probudio kako bih se prebacila u krevet. Osim što sam ranoranilac volim i da rano ležem.

22:30 U krevetu otvorim knjigu i obično pročitam par stranica ali sam već preumorna tako da je odlažem i ulazim u san. Da, volim da spavam 9 sati.

Omiljena knjiga

Priče za biće vremena od Rut Ozeki koju upravo završavam. Jako mi je zanimljiva i idealna da se izgubite u njoj na nekom letnjem putovanju. Prepliću se priče dve junakinje sa dva različita kontinenta i mnogo bitnih tema koje je Rut savršeno uklopila u jednu celinu.

Omiljena serija

The Bear. Volim da gledam sve što ima veze sa kuvanjem i kuhinjom a ova serija je apsolutni favorit.

Omiljeni grad

New York je grad u kome sam odrasla i sazrela. Zauvek ću voleti energiju ovog grada i slobodu koju osećam kada šetam ulicama. Takodje, veliku inspiraciju za Zaokret kuhinju dobijam iz svojih omiljenih Njurjorških kafea i mesta za brunch.

 Omiljena hrana

Vege činija. Obožavam da pravim različite kombinacije povrća i žitarica. Od karija pa do jednostavnog grilovanog povrća, sve sto staje u činiju i sto mogu da obgrlim sa obe šake me čini srećnom. Trenutni favorit mi je Cvekla činija sa kinoa salatom iz Zaokreta. 

Razgovarala: Milena Kitić

Fotografije: Ksenija Jaredić, Promo

Najnovije