Harper's Bazaar Srbija

24 sata sa… Sara Brajović

Piter Lindberg je poredio sa Nastassjom Kinski, u svet mode zakoračila je sa samo jedanaest godina.

Fotografija portreta: Studio Hamza
Sara nosi haljinu Taller Marmo
 

Od malih nogu okružena svetskim džet setom, ona je više od influenserke i trendsetrke. Ona je i model, pijanistkinja, glumica i istoričarka umetnosti.

Jako mi je bitno da mi je svaki dan dugačiji jer ne volim rutinu i monotoniju. Puno putujem i ako sam u Londonu dan mi izgleda približno ovako.

8:00 Budim se. Sledi topli zagrljaj voljene osobe i obavezan video call sa sestrom.

8:30  Pijem kafu uz croissant ili parče hleba sa puterom iz Bretagne. Ukus sočnog putera i miris toplog croissanta ujutru podseća me na detinjstvo u Parizu i čini me srećnom. Kao što je Marcel Proust pisao u Traganju za izgubljenim vremenom da su za glavnog junaka Madeleine kolači  prozor u prošlost i detinjstvo, to isto za mene predstavlja miris croissanta i putera.

9:00 Sedam za radni sto gde pregledam svoje jutarnje mailove i zapisujem sve u svoj dnevnik (Japanski Notebook by Apica). To je sveska koja ima glatki papir te moje penkalo u potpunosti klizi dok pišem. Uvek sam prvo pisala stvari pa ih tek onda otkucavala na mail ili kompjuter. Imam Montblanc penkalo sa svojim iniciajlima koje sam dobila za osamnaesti rođendan. Mislim da mi ovaj ritual pisanja predstavlja jednu vrstu meditacije.Na telefonu sam sa lokalom iz Pariza gde organizujem večeru za Paris Art Basel. Dok sam radila kao event direktor za Karlu Otto zbog pritiska od strane klijenata bilo mi je jako stresno. Kako sada organizujem događaj za svoj art i dizajnkonsultantski biznis pritiska nema, ali aravno da mi je bitno da se moji saradnici i klijenti lepo provedu. Zakazujem sastanke, komuniciram sa digitalnim agencijama oko mogućih Instagram saradnji sa hotelima na mojim budućim destinacijama,  ogovaram na pozivnice, rezervišem karte za sledeće sajmove nameštaja i umetnosti. Gledam online aukcije.

11:00 Sledi sastanak u Londonskom privatnom klubu 5 Hertford Street sa kojim sarađujem. Dopalo im se par vintage postera koje sam otkrila i voleli bi da ih  koristite u  njihovom novom projektu. U pitanju je klijent koji je vrlo sofisticiran sa izuzetno istančanim ukusom tako da mnogo više slušam negop što govorim i pazljivo učim. Obožavam da radim sa ljudima koji imaju sofisticiranu estetiku i neprogrešiv ukus, smatram da to je najbolja škola. To prevazilazi posao i postaje uživanje. Popijem crni čaj sa mlekom i gricnem butter cookie.

13:00  Ako ne ostanem na ručku u ovom elegantnom Mayfair klubu  onda ručam u Straker’s u Golborne Roadu koji je pored galerije sa kojom sarađujem. Vrlo ukusno nalik na maminu kuhinju bogatu sezonskim namirnicama i povrćem. Jako volim Ladbroke Grove, specifično ulicu Golborne Road zbog generalnog sesokog osećaja kao i vintage radnji. Pored restorana je  Les Couilles de  Chien radnja koju obožavam je jer je pravi Cabinet of Curiosities. Uvek nađem nesto autentično i retko.

15:00 Imam sastanak u galeriji u Ladbroke Grove koja se bavi mladim talentovanim umetnicima u usponu. Vlasnica osim što mi je postala prijateljica ona ima jako dobar ukus i vrlo je vešta da pronađe umetnike  čija cena će tek rasti. Bitno je okružiti se ljudima sa kojima se razumete i u koje imate poverenja, ne samo u ljudskom odnosu nego i u estetskom izražaju- tako je saradnja brža i lakša. Pronašla sam klijenta za jednu sliku iz njene galerije te se bavimo detaljima vezanim za transakcije i transport. Ako je lepo vreme trudim se da pešačim od sastanka do sastanka jer mi je to u isto vreme i vid vežbanja. Gužve u saobraćaju su konstanta i ako trebam da idem na primer u Istočni deo Londona na satanak, sednem na metro, presečem ceo London i stignem za čas.

17:00 Sastanak u Hackney galeriji kako bih videla nove vintage komade nameštaja. Kustos je odradio dobar posao pa mi je inspirativno da dođem i uživo vidim kako su osmislili i postavili nameštaj i umetničke komade u svom prostoru. Sve vreme učim.

19:30 Ukoliko imam neki art, dizajnerski ili modni događaj uveče unapred bukiram fitting kod dizajnera i već imam spreman outfit. Volim eksentricnost i  krojeve kod Roksande Ilincic i Italijanskog brenda Taller Marmo. Taller Marmo mi je oličenje šika sedamdesetih. Dugo sarađujem sa ova dva brenda. Ukoliko nemam obaveze sledi večera kod kuće ili u restoranu sa prijateljima ili partnerom. Kada sam uveče sama idem u White City Soho House u saunu i slanu sobu nakon čega pojedem jedan PHO. 

23:30 Gasim se u 23:30, zaista volim da spavam i jedva čekam da legnem. Uvek popijem topli biljni čaj pred spavanje.

Omiljeni grad: London. Živim u Londonu od kad sam došla da studiram istoriju na King’s Collegu.  Volim taj pragmatičan duh i funkcionalnost Anglosaksonaca, i ako se posle Brexita dosta stvari promenilo na loše. 

Omiljeni umetnik: Ima ih baš puno, kako starih maestra tako i mladih nada. Generalno najviše volim abstraktnu umetnost. U skorije vreme radila sam na prodaji slike umetnice Jenny Brosinski i trenutno mi se dopadaju njeni radovi.

Omiljena hrana: Ozbiljan sam zaljubljenik u hranu kao i moj partner tako da nam je omiljeni hobi otkrivanje novih food tracksa, poseta festivalima hrane, istraživanje restorana i kuvanje kod kuće. U zadnje vreme PHO mi je favorit.

Omiljena knjiga: Puno čitam, upravo sam završila Once Upon a time World od Jonathan Milesa. Knjiga govori o istoriji Francuske Rivijere i toplo je preporučujem svima.

Omiljeni muzičar: Johan Johannsson,  islandski kompozitor savremene muzike koji nažalost nije više među živima. Pisao je muziku za filmove Sicario i Arrival. Preporučujem njegov album Orphée.

Razgovarala: Milena Kitić

foto: Unsplash

Najnovije