Harper's Bazaar Srbija

5 istorijskih romana za plažu

Ne brinite, nećete izgledati kao štreber, ako na letovanju odlučite da prošetate mestima i predelima zajedno sa junacima knjiga koje čitate.

Spremajući se, pre dosta godina, da prvi put letujem van Evrope, u kofer sam smestila najteži deo svog prtljaga: pet romana Christiana Jacqua o jednom čoveku, Ramzesu Drugom. U to vreme, Egipat nam je bio daleka i zagonetna zemlja, a internet još uvek mršav podacima o njoj. Zato sam prihvatila knjige koje mi je prosto ugurala u ruke koleginica, uz obećanje da su “prava stvar” za ovo putovanje i da ću biti oduševljena. Sve je bilo tačno, osim činjenice da sam tog puta letovala kod Kaira, što znači skoro hiljadu kilometara daleko od mesta na kojima se odvija radnja romana. (“Grešku” sam ispravila dve godine kasnije.) Autor, inače arheolog, od ono malo istorijskih podataka uspeo je da rekonstruiše i maštom dopuni životopis jednog od najpoznatijih faraona, stvarajući delo koje se čita u jednom dahu.

Od tog leta, kada biram knjige za plažu, uopšte mi više nije “štreberska” ideja da ponesem istorijsku fikciju vezanu za zemlju u koju putujem. Osim što osećate čudno uzbuđenje dok šetate onim istim mestima kojima su nekada, vekovima unazad, koračali junaci romana, ovakva dela vam obično otkriju mnogo više od šturih časova istorije. Tako sam saznala da je, na primer, Ramzes iskoristio životni vek od devedesetak godina, tri puta duži od tadašnjeg proseka, da vlada uspešno i spokojno, zahvaljujući, u dobroj meri, izvanrednom talentu za marketing svojih vojevanja i državnih dostignuća. Jedva sam čekala da vidim krunu svega, a to je njegov monumentalni “Hram za milione godina”, koji dan-danas stoji u Abu Simbelu.

Ako idete u zemlju koju ste do sada znali samo iz udžbenika,  predlažemo vam knjige koje će vam upotpuniti izvanredno letnje iskustvo putovanja.      

Grand hotel Evropa – Ilja Leonard Pfeijffer

Zašto se ne biste počastili posetom starinskog i veličanstvenog Grand hotela Evropa? Ovo nekada velelepno zdanje poznato je po tome što se u njemu rado i često okupljao crème de la crème društva. A gde se nalazi? To ćete morati da otkrijete sami, jer holandski pisac gradi alergorijski prikaz ugleda Starog kontinenta. Priča je struktuirana poput ruskih babuški, gde je svaki zaplet samo ljuštura u kojoj se krije još jedna intriga. Pokriva se čitav niz tema i žanrova, a izdvajaju se ljubavna priča, triler o pljački, esej o posledicama masovnog turizma i, naravno, oda evropskoj prošlosti.

Krojačica iz Pariza – Georgia Kaufmann

Savršen izbor za čitaoce koji vole romantične istorijske romane, pune neočekivanih zapleta. Iako je debitanstski, ovaj roman je doživeo veliki uspeh u svetu i preveden je na deset jezika. U neodoljivoj priči o nesalomivoj volji i emocijama koje se ne mogu ostaviti po strani, Kaufmanova nam kroz lik glavne protagonistkinje Roze pripoveda o nacističkoj okupaciji u Italiji, begu usred noći, o novoj nadi u Švajcarskoj, slomljenom srcu, o modnom glamuru i novoj ljubavi koju će pronaći u Parizu. Najbolji opis ove knjige možda je dala autorka bestselera Rejčel Ris: “Savršeno skrojeno, kao Dior haljina.”

Kapije Atine – Conn Iggulden 

Za ljubitelje istorijskih spektakla pobrinuo se britanski pisac u svom novom delu. Godina je 490. pre nove ere i dve imperije, Atina i Persija, spremaju se za rat na Maratonskom polju. Dok oblači oklop i sprema se da izađe na bojno polje, Atinjanin Ksantip ne zna da će učestvovati u borbi kojoj je suđeno da odzvanja kroz vekove… Kroz političke spletke i zadivljujuće junaštvo, ovaj roman oživljava jedno čuveno poglavlje stare Grčke.

Slobodna – Lea Ypi

Pred nama je knjiga sećanja, pretočena u istoriju jedne zemlje i jedne porodice. Nastala je iz pera profesorke političke teorije na Londonskoj školi ekonomije, poreklom iz Albanije. Ona je detinjstvo i ranu mladost provela u Draču, na zalasku socijalizma i vremenu izlaska iz totalitarnog društva. Potiče iz ugledne porodice i piše o odrastanju uz kult živog Envera Hodže koji je trajao dugo posle njegove smrti. Portretišući najzatvoreniju državu u tadašnjoj Evropi, ona je uspela da pokaže kako građansko dostojanstvo može opstaje i u nemogućim uslovima.

Violeta – Isabel Allende

Ova epska priča čitaoce vodi kroz jedan neverovatan život i čitav vek južnoameričke istorije, sa ekonomskim propastima, diktaturama i prirodnim katastrofama, a pre svega, živopisnim ljudima. Reč je o izuzetno uzbudljivom romanu, ispunjenom toplinom i lucidnošću, osobinama koje su svojstvene velikoj južnoameričkoj književnici.

Tekst: Milica Đ. 

Fotografija: Pexels

 

 

 

Najnovije